Výsledky výskumu naznačujú, že konzumentkám lesných plodov sa podarilo oddialiť tento proces spojený so starnutím až o 2,5 roka. Vedci pritom pozorovali až 16-tisíc žien, ktoré vypĺňali dotazníky od roku 1976 do roku 2001. V rokoch 1995 až 2001 zas sledovali stav kognitívnych funkcií u účastníčok starších ako 70 rokov.
„Poskytli sme prvé epidemiologické dôkazy o tom, že bobuľové plody môžu spomaliť nástup zhoršovania kognitívnych funkcií u starších žien,“ uviedla lekárka Elizabeth Devore. Podľa nej sú zistenia výskumu dôležité predovšetkým preto, že počet ľudí vo vyššom veku sa neustále zvyšuje.
Lekár Robert Graham, ktorý sa na štúdii nezúčastnil, je presvedčený, že jedenie tohto ovocia je prínosom v každom veku. „Veľké epidemiologické výskumy ako tento potvrdzujú základné vedecké poznatky o tom, že antioxidačné a protizápalové vlastnosti lesného ovocia majú priaznivé účinky pri kognitívnom úpadku súvisiacom s vekom,“ vyjadril sa.
„Všetkým svojim pacientom v akomkoľvek veku by som poradil, aby jedli viac bobuľových plodov. Je to jednoduchý, výživný a chutný spôsob, ako si zachovať funkciu mozgu,“ dodal. Lekári štúdiu zverejnili v časopise Annals of Neurology.