Zemiaky a zelenina znižujú výskyt migrénových záchvatov

Podľa štatistiky pozná migrénu až desať percent dospelých Slovákov, pričom v súčasnosti stále viac detí. Migréna sa prejavuje rôzne.

06.05.2012 08:00
shutterstock 84446554 Foto:
Vhodnou prevenciou proti migréne sú zemiaky a zelenina.
debata (11)

Trýznivou bolesťou hlavy, môže ju tiež sprevádzať nevoľnosť, vracanie a precitlivelosť na hluk, svetlo a šum. Nie je nič netradičné, ak sa pridružia hnačky, závraty či nutkanie na močenie.

Migréna je choroba podobne záhadná ako schizofrénia. Stále sa totiž s určitosťou nevie, čo ju spúšťa. Sú však odborníci, ktorí sa domnievajú, že ide o poruchu v spracúvaní vzruchov, pričom základ leží v procesoch látkovej výmeny. Najskôr sa cievy v mozgu zúžia, potom sa náhle rozšíria.

Existuje zoznam potravín, ktoré migrénu zvyčajne spúšťajú. Paradoxne, mnohými z nich zaháňame únavu či zvyšujeme energiu. Patrí sem čokoláda, káva, orechy, paradajky, banány, mliečne výrobky, ale tiež napríklad červené víno. Častejšie však neznesiteľnú bolesť hlavy spustí nedostatok tekutín alebo hlad. Príčinou migrény môžu byť tiež výkyvy počasia, jarná únava či rôzne časové posuny alebo strach či stres.

Liečiť migrénu, resp. zbaviť sa jej, pomáhajú napríklad aj bylinky. Medzi tie najúčinnejšie patrí rimbaba obyčajná, paulínia nápojová a devätsil lekársky. Devätsil zmierňuje bolesti a liečiť ním migrénu možno aj u detí. Niekomu pomáha aj stimulujúca guarana alebo prípravky z nej.

Predísť migréne pomáhajú aj detoxikačné kúry, napríklad na jar. Organizmus sa vďaka nim dôkladne vyčistí. Doprajte mu dostatok spánku a pohybu a žiaden alkohol ani kofeín. Odpočiňte si do sýtosti a nadopujte svoj organizmus ovocím a zeleninou. Práve zelenina a zemiaky vraj znižujú výskyty migrénových záchvatov.

Podobne ako pri alergii, aj pri migréne odporúčajú lekári pacientom viesť si denník. Mal by obsahovať dôležité informácie o tom, čo robili, jedli a pili. Na základe toho sa dá podrobne preskúmať, čo konkrétne zo zoznamu mohlo nepríjemnú migrénu vyvolať.

11 debata chyba