Koža a slnko. Ako ju chrániť pred spálením

Slnečné lúče potrebuje človek k psychickej pohode, ich ultrafialová časť je potrebná na tvorbu vitamínu D.

16.05.2012 06:00
slnko, krém, more, leto, dovolenka, alergia,... Foto:
Pokožku je nutné chrániť pomocou opaľovacích prípravkov.
debata

„Na druhej strane však môže slnko na koži vyvolať množstvo nežiaducich reakcií, napríklad popálenie, ktoré sa prejaví začervenaním a pálením pokožky, v závažnejších prípadoch sa vytvoria pľuzgiere a opuch,“ hovorí dermatoonkologička Desana Borecká.

„Dlhodobé pôsobenie UV žiarenia spôsobuje starnutie pokožky, pri ktorom dochádza k jej rohovateniu a nepravidelnostiam pigmentácie, vzniku suchej kože, vrások a rôznych nezhubných, niekedy však aj zhubných novotvarov. UV žiarenie môže tiež narušiť imunitné reakcie, čo môže prispieť k vzniku rakoviny kože,“ dodala.

Prirodzené obranné mechanizmy kože na UV žiarenie zahŕňajú niekoľko reakcií, vrátane tvorby hnedej pigmentácie. Keď je pokožka vystavená slnečnému žiareniu, začne sa tvoriť hormón, ktorý podporuje tvorbu tmavého kožného pigmentu melanínu v bunkách. Melanín absorbuje UV žiarenie a chráni jadrá buniek pred poškodením DNA, ktoré môže spôsobiť rakovinu. Opálenie pokožky pôsobením slnka je teda vlastne reakciou, organizmu na pôsobenie UV žiarenia.

PIANO

Mýty a povery o melanóme:
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Nadmernou miestnou aktivitou melanocytov môžu vznikať rôzne pigmentové škvrny – napríklad pehy, kávové škvrny, lentigá (drobné hnedé škvrny na koži) či melanocytové materské znamienka. Melanóm vzniká vtedy, keď dôjde k nekontrolovanému deleniu melanocytov, čím na koži vznikne tmavý nepravidelný útvar.

Reakcia kože na slnečné žiarenie nie je u každého človeka rovnaká. Podľa tendencie kože k začervenaniu a schopnosti stmavnúť sa rozlišuje viacero fototypyv kože. Čím nižší je fototyp, tým citlivejšia je pokožka na slnko a hrozí vyššie riziko vzniku rakoviny kože.

Väčšinu prípadov rakoviny kože má na svedomí UV žiarenie, najmä jeho UVB zložka. Krémy na opaľovanie môžu poskytovať rôznu mieru ochrany pred slnečnými lúčmi – podľa toho sa číselne určuje ich ochranný faktor označovaný ako SPF (z anglického Sun Protection Factor). Prípravky na opaľovanie s SPF2 sú schopné pohlcovať len polovicu UVB žiarenia, faktor SPF4 pohlcuje 75 %.

Pri faktoroch 10 až 15 už dokážu absorbovať takmer 90 % UVB žiarenia, pri SFP16 sa zvyšuje na 95 %. Ideálne chránia prípravky s ochranným faktorom viac ako 50, keďže dokážu absorbovať viac ako 99 % UVB žiarenia.

Prípravok na opaľovanie by ste si mali nanášať aspoň 30 minút pred pobytom na slnku a opakovane by ste sa mali natierať každé 2 hodiny.

Kožné fototypy podľa pigmentácie určujú, nakoľko je pokožka citlivá na pôsobenie UV žiarenia:

fototyp charakteristika reakcia kože na slnko počas prvého 30 min. vystavenia slnku na jar alebo na začiatku leta čas do spálenia kože bez ochrany
Fototyp 1 veľmi svetlá koža, ryšavé vlasy, veľa pieh, modré oči ždy sa spáli, niekedy sa opáli do červena, nikdy sa nesfarbí do hneda (nepigmentuje) 10 minút
Fototyp2 svetlá koža, svetlé vlasy, pehy v malom množstve, modré, zelené alebo sivé oči vždy sa opáli do červena, často sa spáli, niekedy mierne pigmentuje 10 – 20 minút
Fototyp 3 stredne svetlá koža, hnedé až tmavé vlasy, hnedé oči iekedy sa opáli do červena, zriedka sa spáli a ak, spálenie býva mierne, vždy pigmentuje 20 – 30 minút
Fototyp 4 tmavá koža, tmavé vlasy a oči nikdy sa nespáli, veľmi dobre pigmentuje 45 minút
debata chyba