Ako by sa mali ľudia s lupusom stravovať

Aj keď neexistuje žiadna špeciálna diéta pre ľudí s lupusom, celková správna výživa a vyvážená strava, bohatá na ovocie, zeleninu a celozrnné produkty, môže pomôcť pri zvládaní ochorenia a jeho príznakov, dodá energiu a potrebnú výživu, ktorú telo potrebuje.

23.05.2012 06:00
jedlo, ovocie, zelenina, mäso, syr, potraviny Foto:
Srdcu prospieva najmä čerstvé ovocie a zelenina, potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny a strava s nízkym obsahom nasýtených tukov a sodíka.
debata

Vždy sa však pred zmenou jedálnička radšej poraďte s lekárom, prípadne môžete požiadať o konzultáciu s odborníkom na výživu. S lekárom sa poraďte aj keď chcete začať užívať voľnopredajné výživové či prírodné doplnky.

  • Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať cholesterol a riziko srdcovocievnych ochorení, ale tiež znižovať zápal. Obsahujú ich najmä vlašské orechy, sója a výrobky z nej, ako aj losos či makrela.
  • Vláknina v strave pomáha znížiť krvný tlak a zápal. Jej bohatým zdrojom je napríklad ovocie, zelenina, celozrnné produkty…
  • Obličky sú často postihnuté lupusom a ak sa ich funkcie zhoršujú, lekár môže odporučiť diétu s nízkym príjmom bielkovín alebo diétu s nízkym obsahom sodíka a draslíka.
  • Ľudia s lupusom majú vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení. Srdcu prospieva najmä čerstvé ovocie a zelenina, potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny a strava s nízkym obsahom nasýtených tukov a sodíka, ktorá pomáha znižovať cholesterol a krvný tlak.
  • Ak sa objaví osteoporóza, lekár môže odporučiť vyšší príjem vitamínu D spolu s nízkotučnými mliečnymi výrobkami a inými potravinami bohatými na vápnik.
  • Niektoré potraviny môžu podporiť zhoršenie príznakov lupusu. Ide najmä o pacientov s chorými obličkami, cukrovkou alebo vysokým krvným tlakom. Nevhodná diéta u týchto pacientov, ako je nadmerný príjem bielkovín, soli, ale niekedy aj ovocia, môže spôsobiť zhoršenie stavu.
debata chyba