Ako lekár určí diagnózu pri melanóme, aké sú možnosti liečby

Každý podozrivý útvar na pokožke by mal vyšetriť dermatológ, ktorý zhodnotí nález a podľa potreby urobí ďalšie vyšetrenia. Klinická diagnostika býva presná až v 90 % prípadov. Definitívne ochorenie potvrdí alebo vylúči biopsia.

28.05.2012 13:00
lekár - vyšetrenie - chrbtica - rontgenová snímka Foto:
Ženy vedia, že by mali chodiť na preventívne prehliadky, ale máloktorá vie, ako presne by malo vyšetrenie prebiehať.
debata

Klinické vyšetrenie

  • lekár okrem podozrivého znamienka prezrie celé telo pacienta, aby odhalil, či sa na koži objavujú aj iné podozrivé útvary
  • najčastejším vyšetrením je dermatoskopické vyšetrenie. Ak lekár zhodnotí, že znamienko by mohlo mať rakovinový pôvod, odporučí jeho biopsiu. Pokiaľ existuje riziko melanómu, zvyčajne lekár odstráni celý útvar aj s kúskom okolitého tkaniva a odošle jeho vzorku do laboratória, kde ju patológ vyšetrí a zhodnotí, o aký typ nádoru ide
  • pri diagnostike melanómu, resp. stanovení rozsahu a prognózy ochorenia sa podľa potreby môže využiť ultrazvuk, počítačová tomografia, magnetická rezonancia, krvné vyšetrenia či ďalšie vyšetrovacie metódy
  • podľa rozsahu ochorenia môžu odporučiť aj odber vzorky z lymfatických uzlín, aby sa vylúčilo či odhalilo ich napadnutie nádorom a jeho šírenie

Štádiá ochorenia
- Štádium ochorenia sa určuje podľa hrúbky nádoru, šírenia v lokálnych lymfatických uzlinách a výskytu vzdialených metastáz. Štádiá sa označujú rímskymi číslami I až IV, pre presnejší popis sa pridáva označenie A až C – napríklad IIA, IIIC… Určenie štádia ochorenia má význam pri výbere najvhodnejšej liečby a posúdení prognózy.

Štádium 0. – in situ nádor

Štádium I. – tenký nádor hrúbky menej ako 1 mm bez alebo s tvorbou vredu alebo hrúbky 1–2 mm bez tvorby vredu

Štádium II. – nádory hrúbky 1–2 mm s tvorbou vredu alebo 2–4 mm s alebo bez tvorby vredu alebo viac ako 4 mm s alebo bez tvorby vredu

Štádium III. – primárny nádor akejkoľvek hrúbky s potvrdenými metastázami v miestnych lymfatických uzlinách alebo s metastázami

Štádium IV. – primárny nádor so vzdialenými metastázami

Typy melanómu

  1. Povrchovo sa šíriaci melanóm. Najčastejší typ melanómu, cca 60 až 70 % nálezov. Spočiatku rastie povrchovo a až v neskorších štádiách preniká do hlbších vrstiev kože, čo sa prejaví vytvorením hrbolčeka na čiernej alebo hnedej plôške.
  2. Nodulárny melanóm. Tvorí asi 10 až 30 % všetkých melanómov. Hneď od začiatku rastie do hĺbky. Už od začiatku pri ňom býva viditeľný hrbolček vyvýšený nad okolitú kožu. Väčšinou je poľgulovitý, vyzerá ako červenočierna alebo čierna malina, prítomné môžu byť vriedky, mokvanie, krvácanie.
  3. Lentigo maligna. Objavuje sa na koži chronicky vystavenej slnečnému žiareniu (hlava, krk). Tvorí cca 4 až 10 % všetkých malígnych melanómov a postihuje najmä starších pacientov. Niekedy až roky rastie bez prerastania do okolia, čo umožňuje skoršiu diagnostiku ochorenia. Prejavuje sa plošnými ložiskami, na ktorých sa striedajú svetlejšie a tmavšie odtiene hnedej farby.
  4. Akrálny lentiginózny melanóm. Tvorí asi 2 až 8 % všetkých melanómov. Objavuje sa na dlaniach, chodidlách a pod nechtami. Je zákerný v tom, že spočiatku môže pripomínať obyčajnú bradavicu, modrinu či mozoľ. Pokiaľ sa pod nechtom objaví tmavá škvrna a vy si nepamätáte, že by ste sa do toho miesta udreli, treba ju sledovať, či odrastá spolu s nechtom, alebo nie. Ak odrastá, ide len o podnechtovú modrinu. Pokiaľ však necht odrastá a škvrna ostáva na rovnakom mieste, treba navštíviť lekára.
  5. Slizničný melanóm. Zriedkavý typ melanómu, vyskytuje sa na slizniciach prinosových dutín, nosa, úst, konečníka, vagíny či močovej rúry. Typicky býva odhalený v neskorých štádiách.
  6. Uveálny. Objavuje sa zriedkavo, napáda niektoré časti oka.

Druhy kožných nádorov

Benígne nádory
obyčajne neohrozujú život; po odstránení obyčajne znovu nenarastú; nešíria sa do iných častí tela

Melanocytový névus – materské znamienko. Plochá alebo vyvýšená škvrna na koži, ktorá môže mať rôznu veľkosť, farbu, tvar a povrchovú štruktúru. Vzniká pri nadmernom zoskupovaní melanocytov – pigmentových buniek kože. Sú veľmi časté a môžu vzniknúť takmer kdekoľvek na tele. Obyčajne bývajú nezhubné, no v niektorých prípadoch môžu nadobudnúť zhubný charakter. Preto treba pri akejkoľvek zmene jeho veľkosti, vzhľadu, svrbení alebo krvácaní navštíviť lekára.

Malígne nádory
život ohrozujúce; aj napriek chirurgickému odstráneniu sa môže ochorenie znovu objaviť; môžu sa šíriť do iných častí tela

Bazalióm – bazocelulárny karcinóm. Vyvíja sa pomaly a obyčajne sa nešíri do iných častí tela – nemetastázuje. Obyčajne vzniká ako malá hladká bezbolestná hrčka ružovej alebo hnedej farby s perleťovým alebo voskovitým okrajom. Niekedy sa v strede môže vytvoriť vriedok. Príčinou vzniku je najmä nadmerné pôsobenie slnečného žiarenia a vzniká na miestach, ktoré boli vystavené slnku. Najčastejšie sa objavuje na tvári.

Skvamocelulárny karcinóm. Vyskytuje sa kdekoľvek na tele, zvyčajne však na koži poškodenej slnkom. Vyzerá ako uzlík s vriedkom na povrchu alebo povrchové poškodenie kože, môže však vyzerať aj ako bradavicovitý nádor karfiolovitého vzhľadu. Vyskytuje sa na koži alebo červenej časti pery.

Liečba
- Výber liečby vždy závisí od typu melanómu a štádia ochorenia, ako aj od jeho veľkosti a umiestnenia na tele. Pokiaľ to rozsah ochorenia dovoľuje, cieľom liečby je odstrániť nádor a rakovinu úplne zničiť. To je možné v prípadoch, ak sa ochorenie podarí odhaliť včas.

- Chirurgická liečba. Pri podozrení na melanóm je vždy prvým krokom liečby chirurgické odstránenie kože a podkožného tkaniva. Odstránené tkanivo sa odosiela na histologické vyšetrenie a podľa jeho výsledkov lekár rozhoduje o spôsobe liečby a rozsahu ďalších vyšetrení a kontrol. Pri liečbe je možné využiť viacero typov chirurgických zákrokov, o konkrétnom postupe sa lekár rozhoduje hlavne podľa veľkosti a umiestnenia nádoru. Pokiaľ sa už ochorenie rozšírilo do lymfatických uzlín, chirurg môže okrem zhubného znamienka odstrániť aj tie.

- Imunoterapia – lieky, ktoré ovplyvňujú imunitný systém a posilňujú imunitnú odpoveď, doteraz využívaná stratégia liečby v skorých štádiách ochorenia. Dokážu podporiť prirodzenú obrannú funkciu organizmu voči rakovine a posilniť imunitný systém v ničení rakovinových buniek.

- Chemoterapia sa používa v pokročilých štádiách so vzdialenými metastázami. Podáva sa vo forme infúzie a užíva sa v pravidelných intervaloch. Rádioterapia pomáha ničiť rakovinové bunky. Rádioterapia sa využíva najmä v prípadoch liečby metastáz v lymfatických uzlinách, kostiach, v mozgu alebo iných častiach tela.

Nové možnosti liečby

- Imunoterapia. Pokrok v imunoterapii priniesla monoklonálna protilátka, ktorá pôsobí proti špecifickému receptoru na T lymfocyte (druh bielych krviniek). Úlohou tohto receptora je aj „brzdenie“ aktivácie T-lymfocytov, ktoré za normálnych okolností navodzujú tzv. T-bunkovú imunitnú odpoveď. Monoklonálna protilátka blokuje tento receptor a tým zvyšuje aktiváciu T-lymofocytov a vedie k terapeutickej odpovedi. Predlžuje tak celkové prežívanie pacientov s metastatickým melanómom. Spôsob účinku lieku je teda nepriamy – prostredníctvom zvyšovania imunitnej odpovede sprostredkovanej T-bunkami. Liek je určený pre pacientov s metastatickým melanómom alebo melanómom, ktorý nie je možné chirurgicky odstrániť, ktorí už podstúpili predchádzajúcu liečbu.

- Špecifická liečba melanómu. Nádorové bunky môžu obsahovať vo svojich génoch rôzne mutácie. Čoraz bližšie poznanie melanómu umožňuje vyvíjať nové možnosti liečby, ktoré sú zacielené na špecifické receptory či gény rakovinových buniek. Jedným z nich je gén BRAF. Ďalšia nová možnosť liečby melanómu cielene pôsobí v melanómových bunkách so zmutovaným génom (nazýva sa BRAF gén s mutáciou BRAF V600), ktorého produkt umožňuje nekontrolované delenie nádorových buniek. Nový liek bráni jeho pôsobeniu, a tak pomáha spomaľovať rast a rozširovanie rakoviny, odďaľuje zhoršenie ochorenia a predlžuje prežívanie pacientov. V Európskej únii je schválený pre pacientov s metastatickým melanómom alebo melanómom, ktorý nie je možné chirurgicky odstrániť. Môžu ho užívať pacienti, ktorí sa ešte neliečili ako aj tí, ktorí už podstúpili predchádzajúcu liečbu. Pred začatím liečby je potrebné otestovať, či je melanóm pacienta pozitívny na genetickú mutáciu BRAF V600. Takto zmutovaný gén sa objavuje asi v 50 % prípadov melanómu. V štúdii sa u pacientov, ktorí nedostávali nijakú predchádzajúcu liečbu, podarilo u 48 % pacientov dosiahnuť zmenšenie nádoru (v porovnaní s 5 % pri chemoterapii). Pacienti reagovali na nový liek rýchlo, s mediánom 1,4 mesiaca od začiatku liečby. Dokonca sa u 2 % pacientov po liečbe ich melanóm úplne stratil (to však neznamená úplné vyliečenie a melanóm sa môže po čase objaviť znovu).

debata chyba