Tipy, ako zatočiť s kinetózou

Chystáte sa na dovolenku alebo máte pred sebou cestu a opäť sa desíte, pretože už presne viete, čo bude nasledovať?

02.03.2013 13:06
lietadlo - žena v lietadle - cestovanie... Foto:
Ak vás trápi kinetóza pri lietaní, sadnite si k oknu, nie do uličky.
debata (3)

? Diagnóza, s ktorou ste určite mali do činenia, sa v tom prípade volá kinetóza a dobrá správa je, že existuje riešenie, ako jej prejsť cez rozum.

Môže za to rovnováha tela. Tú udržiava zložitá súhra nervovej a svalovej činnosti na základe informácií z uší, očí, pokožky svalov a kĺbov. Za normálnych okolností hlásia to isté. Zle príde človeku v momente, keď, laicky povedané, ucho vyšle inú informáciu ako oko, teda ich informácie sú protichodné.

Kedy vám naposledy prišlo v autobuse zle? Bolo to vtedy, keď ste sedeli v protismere jazdy alebo ste si čítali knihu? Stalo sa to preto, že ste sa hýbali, no text, ktorý ste čítali, sa nehýbal s vami.

Človek sa môže dovracať aj pri počítačových hrách, pri ktorých máme pocit, že sa hýbeme, v skutočnosti však sedíme a hýbe sa len obraz, ktorý máme pred sebou. S kinetózou sa dá zatočiť, v tých ťažších prípadoch patrí do rúk otorinolaryngológa či neurológa.

Pár tipov, ako sa kinetóze vyhnúť:

Keď cestujete v aute (a ste len spolujazdec) alebo sa ocitnete v autobuse, sadnite si čo najviac dopredu a pozorujte krajinu, ktorú máte pred nosom.

Ak vás kinetóza v minulosti už potrápila a tentokrát sa jej chcete skutočne vyhnúť, nevyťahujte z kabelky knižku, čítačku ani mobil. Pozornosť venujte len cestovaniu. Potrebujete sa dostať do bodu B a trasu sa nijakou činnosťou nesnažte skracovať.

V prípade, že cestujete loďou, prežite ten čas presunu na palube.

Lietadlo – tento dopravný prostriedok vám môže byť akokoľvek nesympatický a môže sa vám zdať nebezpečný, urobte však nasledovné: Sadnite si k oknu, nie do uličky. Po tom, čo lietadlo vzlietne, sledujte, čo sa deje za oknom alebo si pospite.

Cestovanie nalačno nerobí dobrotu, rovnako zlé je to aj v opačnom prípade, ktorý možno nazvať extrémom. Stav určite zhorší alkohol, v niektorých prípadoch kofeín, no každopádne ťažké mastné jedlá.

Nemáte po ruke lieky, ktoré vám v minulosti zabrali? Existuje alternatíva. Pri kinetóze totiž pomáha aj zázvor, a to v akejkoľvek podobe – čerstvý, sušený či kandizovaný – okrem iného bráni aj vracaniu.

3 debata chyba