Vyliečiť rezné rany urýchli veronika lekárska či praslička

O reznej rane hovoríme, ak je hlboká. Ide o otvorenú štrbinu v koži, nie je to však iba obyčajná odrenina. Čím viac ciev sa pri porezaní poraní, tým viac rana krváca. Lekári odporúčajú, aby sa každý, kto si spôsobí reznú ranu, dal zaočkovať proti tetanu, ak to niekoľko rokov zanedbal.

06.03.2013 06:00
rez, porezať, rana, náplasť, leukoplast, úraz,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

K reznej rane najjednoduchšie príde pri športe. Postará sa o ňu napríklad pád z korčúľ, porezať sa však dá aj v domácnosti. Nepríjemným „nástrojom“, ktorý vyzerá tak veľmi nevinne je napríklad aj obyčajný kancelársky papier.

Rezná rana sa čistí sama krvou, ktorá z nej vyteká. Pôvodcovia infekcie tak nedostanú šancu, napriek tomu sa však jednoznačne odporúča minimálne ranu očistiť pod tečúcou vodou a dezinfikovať. Pri voľbe dezinfekčného prostriedku treba však dávať pozor. Veľkú väčšinu z nich nesmú používať tehotné ženy, deti, ani pacienti s ochorením štítnej žľazy. Pri prelepovaní rany zas treba dbať na to, aby sa rany nedotkla lepiaca časť.

Bolesť, mierny šok a jazvu – „len toľko“ spôsobí rezná rana. Ak je však hlboká, človek môže upadnúť aj do bezvedomia. Po spôsobení rany je vždy lepšie sadnúť si alebo rovno ľahnúť a prečkať prvotnú krízu – bez ohľadu na to, aká hlboká je rana.

Na zrýchlenie hojenia sú vhodné dve bylinky – praslička roľná a veronika lekárska. Obe obsahujú zlúčeniny, vďaka ktorým sa rana rýchlejšie zotaví. V prípade prasličky jej budeme potrebovať 50 gramov. Stačí ju uvariť v litri vody a potom prikladať na ranu ako obklad. V prípade veroniky lekárskej postupujeme podobne. Potrebovať budeme dve lyžičky listov. Zalejeme ich, päť minút necháme lúhovať, vychladnúť a prikladáme na ranu.

Existuje v prípade rezných rán prevencia? Môže ňou byť asi len rada typu „neporezať sa, nespadnúť“. Pomôcť v tomto smere môžu už iba „doplnky“, ktoré by však mali byť samozrejmosťou. Pri športe sú to prilby, chrániče na kolená pri korčuľovaní, rukavice pri práci a podobne.

debata chyba