Preventívna prehliadka môže zachrániť život, hradí ju poisťovňa

Prevencia je neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o zdravie. "Aj zdraví ľudia by nemali zabúdať a vynechávať preventívne prehliadky, ktoré môžu odhaliť závažné choroby ešte v štádiu, keď sa dajú liečiť," hovorí praktická lekárka Ján Filipková.

13.03.2013 06:00
doktor, lekár, pacient, ambulancia, vyšetrenie,... Foto:
Nie všetci pacienti využívajú možnosť dať si urobiť bezplatné preventívne prehliadky.
debata

Dospelý človek by mal prehliadku u svojho lekára absolvovať každé dva roky. „Prehliadka slúži ako prevencia pred chorobami, a to ako medzi bežnými, tak aj medzi nádorovými alebo kardiovaskulár­nymi,“ podotýka lekárka. Mnoho pacientov podľa nej prichádza s vážnymi chorobami už v rozvinutom štádiu. Keby chodili pravidelne na prevenciu, mnohé z nich by sa mohli včas diagnostikovať, lepšie liečiť, prípadne úplne vyliečiť. „Preventívna prehliadka predstavuje vyšetrenie, počas ktorého lekár zisťuje celkovú rodinnú anamnézu a urobí všetky potrebné fyzikálne aj laboratórne vyšetrenia,“ vysvetľuje Filipková. Záujem pacientov o prevenciu by podľa nej mohol vzbudzovať aj fakt, že prehliadky hradia poisťovne.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Na čo má pacient nárok zo zákona.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Preventívne prehliadky uhrádzané zo zdrojov verejného zdravotného poistenia sú upravené podľa zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. „Ich rozsah a obsah sa určuje na základe medzinárodných odporúčaní a, samozrejme, od zdravotného stavu populácie, hodnotenia jeho vývoja a kontroly opatrení zameraných na zlepšovanie zdravotného stavu obyvateľstva,“ dodáva.

Rozsah zdravotných výkonov, ktoré sú súčasťou preventívnych prehliadok hradených zdravotnými poisťovňami, presne vymedzuje príloha spomínaného zákona. Čo sa týka poplatkov, ministerstvo zdravotníctva zatiaľ podľa Čižmárikovej neplánuje upravovať rozsah, obsah a periodicitu preventívnych prehliadok, ktoré by neboli uhrádzané zo zdrojov verejného zdravotného poistenia. Preventívne vyšetrenia nad rámec zákona na vlastnú žiadosť si však poistenec hradí.

Poplatkom sa pacient nevyhne ani vtedy, ak absolvuje vyšetrenia v súkromnom zdravotníckom zariadení. Neplatí sa tu však za prevenciu, pacient si kupuje balíky zdravotnej starostlivosti, v rámci ktorej sú zahrnuté preventívne prehliadky aj zdravotné vyšetrenia a starostlivosť. Poisťovne však v rámci prehliadok ponúkajú aj nadštandardné vyšetrenia. Napríklad Všeobecná zdravotná poisťovňa uhrádza nad rámec zákona cytologické vyšetrenie krčka maternice pri každej preventívnej prehliadke u gynekológa.

Čo sa týka rozsahu preventívnej prehliadky, v novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá bude účinná od apríla tohto roka, sa opätovne rozširuje rozsah preventívnych prehliadok. Cholesterol sa bude podľa informácií zdravotnej poisťovne Union vyšetrovať pri každej preventívnej prehliadke u poistencov nad 40 rokov, preventívne vyšetrenie na rakovinu prostaty sa u rizikových pacientov bude môcť vykonávať častejšie (raz do roka namiesto raz za 2 roky), zavedie sa skríningové vyšetrenie na rakovinu hrubého čreva, ktoré môže okrem gastroenterológa vykonávať aj chirurg a internista s certifikátom z diagnostickej a intervenčnej kolonoskopie.

Skutočnosť, že nie všetci pacienti využívajú možnosť dať si urobiť bezplatné preventívne prehliadky, potvrdzujú aj údaje zo zdravotných poisťovní. Ministerstvo zdravotníctva získava údaje o počte vykonaných preventívnych prehliadok priamo od zdravotných poisťovní. Z údajov Všeobecnej zdravotnej poisťovne napríklad vyplýva, že pri preventívnych prehliadkach sú ženy disciplinovanejšie ako muži. Častejšie ich absolvujú ľudia s vyšším vzdelaním. Najviac preventívnych prehliadok zaznamenáva táto poisťovňa u žien v produktívnom veku od 35 do 45 rokov. Najviac mužov, ktorí prichádzajú na prevenciu, je vo vekovej kategórii nad 45 rokov.

Najväčší záujem je o preventívnu prehliadku u zubného lekára, nasleduje preventívna gynekologická prehliadka a preventívna prehliadka u všeobecného lekára. „Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo preventívne prehliadky u zubára využíva viac ako 90 percent Slovákov, všeobecného lekára navštívi len 25 percent z nás,“ hovorí Čižmáriková.

Problémom v tejto oblasti niekedy býva, že lekár odmieta liečiť pacienta, ktorý nechodil pravidelne na prehliadky. Podľa platnej legislatívy tým však lekár porušuje zákon. „Lekár nesmie odmietnuť vyšetriť pacienta, ktorý neabsolvoval preventívnu prehliadku. Avšak do pozornosti dávam, že zo zákona zdravotné výkony v základnom prevedení poskytnuté v súvislosti so zubným kazom sa plne uhrádzajú na základe verejného zdravotného poistenia len vtedy, ak poistenec absolvoval v predchádzajúcom kalendárnom roku preventívnu prehliadku u zubného lekára,“ upozorňuje hovorkyňa.

debata chyba