Čo je náplňou preventívnej prehliadky u gynekológa

Ide o komplexné gynekologické vyšetrenie zamerané na vyhľadávanie a včasnú diagnostiku organických a funkčných porúch ženských pohlavných orgánov.

16.03.2013 06:00
doktor, lekár, pacient, ambulancia, vyšetrenie,... Foto:
Počas prehliadky vás lekár požiada, aby ste sa vyzliekli od pása smerom nahor a vyšetrí vám prsníky.
debata (1)

Na preventívnu prehliadku má nárok každá žena raz za rok po dovŕšení 18. roku alebo od prvého tehotenstva. Preventívnu prehliadku vykonáva lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo.

Ako prebieha prehliadka? S najväčšou pravdepodobnosťou vám lekár položí otázky, ktoré sa týkajú vášho zdravotného stavu za obdobie, odkedy ste absolvovali poslednú návštevu. Jedna z prvých otázok býva zameraná na pravidelnosť a priebeh menštruácie. Je dobré, ak si vediete menštruačný kalendár a na preventívnu prehliadku si ho zoberiete so sebou. Lekár sa vás zrejme opýta aj na výskyt vážnych ochorení u vašich pokrvných príbuzných, v tomto prípade najmä na výskyt rakoviny prsníka a ženských pohlavných orgánov – maternice a vaječníkov, ale spomeňte aj iné vážne ochorenia, ktoré sa v rodine vyskytli (vysoký krvný tlak, cukrovka, rakovinové ochorenia, alergie a podobne).

Ak užívate hormonálnu antikoncepciu a máte 18 rokov a viac, alebo ak ju neužívate a máte 30 rokov a viac, ak je potrebné, váš gynekológ vám zoberie krv a moč na vyšetrenie. Zvyčajne sa odbery dohodnú na ráno nasledujúceho alebo iného dňa. Ak ste boli v tomto roku na preventívnej prehliadke u svojho všeobecného lekára, prineste so sebou na túto prehliadku závery z vyšetrenia krvi a moču.

Počas prehliadky vás lekár požiada, aby ste sa vyzliekli od pása smerom nahor a vyšetrí vám prsníky. V období medzi preventívnymi prehliadkami by ste si mali samovyšetrenie prsníkov robiť doma. Ak mala (má) vaša pokrvná príbuzná rakovinu prsníka, žijete v stresových podmienkach, máte nadváhu, fajčíte alebo nadmerne užívate alkoholické nápoje, samovyšetrenie prsníka by sa pre vás malo stať rutinou.

Následne vás lekár požiada, aby ste sa vyzliekli od pása smerom nadol, aby vás mohol vyšetriť pohmatom cez brušnú stenu. Počas vyšetrenia sa vás bude pýtať na prípadné bolesti, výtok, pálenie, svrbenie alebo krvácanie. Aj keď sa vám niektoré veci môžu zdať nedôležité, je lepšie nechať posúdiť dôležitosť akéhokoľvek detailu lekárovi. Prístrojom, ktorý môže zväčšovať, vám vyšetrí pošvu a kŕčok maternice. Urobí odber na mikrobiologické vyšetrenie a tiež ster na cytologické vyšetrenie krčka maternice, prípadne vám navrhne aj vyšetrenie orgánov podbruška ultrazvukom. Váš gynekológ vás raz za dva roky odporučí na vyšetrenie prsníkov a priľahlých lymfatických uzlín ultrazvukom. Ak máte 40 rokov a viac, váš lekár vás raz za rok alebo dva roky pošle na mamografické vyšetrenie prsníkov.

V rámci verejného zdravotného poistenia má žena v rámci preventívnej gynekologickej prehliadky nárok na cytologické vyšetrenie krčka maternice od veku 23 rokov. Prvé dva odbery sa vykonávajú v ročnom intervale, v prípade negatívnych výsledkov týchto dvoch odberov následne každé tri roky.

Ako sa dozviete výsledky z preventívnej prehliadky? Závisí od dohody priamo s lekárom. Niektorí vám výsledky oznámia telefonicky, iní poštou alebo osobne. Preto je dobré vopred sa dohodnúť na spôsobe, ktorý bude aj vám vyhovovať.

Preventívna starostlivosť v materstve

Preventívnu prehliadku počas tehotenstva vykonáva lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo. Robí sa u tehotných žien raz mesačne počas tehotenstva a raz do šesť týždňov po pôrode. Kompletná preventívna prehliadka zahŕňa podrobnú anamnézu a celkové fyzikálne vyšetrenie, vrátane vyšetrenia výšky, hmotnosti, krvného tlaku a pulzu. Pri vyšetrení brucha a panvy lekár stanoví veľkosť maternice, vyšetrí panvu či je symetrická, vyšetrí kŕčok maternice a od 6. týždňa vyšetruje aj ozvy plodu.

Súčasťou preventívnej starostlivosti v materstve sú aj: určené laboratórne vyšetrenia moču, krvi, krvnej skupiny a Rh-faktora, určené špeciálne vyšetrenia podľa potreby, vzhľadom na zdravotný stav tehotnej ženy alebo plodu: externé kardiotokografické vyšetrenie, ultrazvukové sledovanie tehotenstva vrátane biometrie a posúdenie vývoja orgánov vrátane obrazovej dokumentácie, a to najviac tri razy počas tehotenstva, vyhodnotenie nálezov so zreteľom na riziká tehotenstva, rady v priebehu tehotenstva.

Zdroj: union, všzp

1 debata chyba