Ovocie, zelenina, veľa piť a sauna – to pomáha citlivému mechúru

Zápal močového mechúra, ak je mierny, sa dá vyliečiť aj bez lekára, ale len v prípade, že ho nesprevádza horúčka. V takom prípade sa odporúča navštíviť urológa a neodkladať to ani chvíľočku.

27.03.2013 06:00
sauna, saunovanie, wellnes Foto:
Prevenciou proti problémom s močovým mechúrom môže byť aj sauna.
debata (1)

Časté zápaly močových ciest nie sú v poriadku, pravdou však je, že pre kratší močovod trápia častejšie ženy ako mužov. O problémoch s močovým mechúrom, resp. citlivom močovom mechúre hovoríme v prípade častých nočných nutkaní na malú potrebu, pálenia počas močenia alebo občasného úniku moču či dokonca krvi v moči.

Za spomínanými ťažkosťami treba častokrát hľadať psychickú alebo hormonálnu príčinu. Avšak nielen tie. Choroboplodné zárodky sa doň môžu dostať z iných častí tela, aj z genitálnej či análnej. Časté problémy s mechúrom pociťujú aj ženy v klimaktériu. Každopádne, ak už ťažkosti sú, čo budete v prvom rade potrebovať, je teplo a sucho. Chlad a vlhko sú úhlavní nepriatelia, najmä ak „idú od nôh“. Zabaľte sa teda do teplých ponožiek a na toto pravidlo, ak vás mechúr trápi často, dbajte počas celého života.

Aj strava vplýva na močový mechúr a rozhoduje o tom, či bude zdravý. Nespravíte dobre, ak sa budete „podporovať“ silnou kávou, alkoholom či cigaretami a veľa soliť. A naopak, azda nikdy nebudete potrebovať vypiť viac tekutín ako práve vtedy, keď vás trápia problémy s mechúrom. Matematika je ľahká. Čím viac vypijete, tým viac vymočíte. A čím viac vymočíte, tým lepšie prepláchnete mechúr.

Tak, ako na každé ochorenie, aj močovému mechúru prospievajú niektoré druhy ovocia a zeleniny. V prvom rade pomáha bobuľové ovocie ako sú maliny, čučoriedky, ríbezle, účinné sú aj čerešne, slivky či červené hrozno. Antibakteriálne účinky má aj cesnak, cibuľa či pór. Dôležitý pre zdravý mechúr je v neposlednom rade aj betakarotén. Ten sa nachádza predovšetkým v zelenine, napríklad v mrkve, paprike, kukurici či paradajkách. Prevenciou proti problémom s močovým mechúrom môže byť aj sauna.

1 debata chyba