Holohlaví muži by si mali dávať väčší pozor na srdce

Holohlaví muži trpia väčším sklonom k ​​srdcovým problémom ako ich priatelia s bujnou hrivou. Vyplýva to aspoň z prieskumu, ktorý vykonali v Japonsku.

05.04.2013 13:00
holohlavý muž Foto:
Muži s plešinou môžu byť v prípade ochorení srdca vo väčšom ohrození ako ich vlasatí kamaráti.
debata

Ukázalo sa, že srdcové a cievne choroby hrozia plešatým skoro o tretinu viac než vlasáčom. Avšak výskumníci pripúšťajú, že absencia vlasového porastu predstavuje menšie riziko než napríklad obezita či fajčenie.

Prieskum sa podľa serveru BBC konal na vzorke takmer 37 000 mužov. Dobročinná nadácia British Heart Fondation, ktorá prispieva na výskum a liečbu srdcových ochorení vo Veľkej Británii, mužom tiež odporúča, aby sa skôr zameriavali na obvod v páse ako na porast na hlave.

Súvislosti medzi vypadávaním vlasov a srdcovými chorobami skúmajú výskumníci z univerzity v Tokiu už niekoľko rokov. Ukazuje sa, že rednúce vlasy na temene možno považovať za jeden z rizikových faktorov, ako je napríklad vek či rodinné predispozície. Avšak zvyšujúce sa čelo nepredstavuje rizikový faktor.

„Zistili sme dôležité, hoci umiernené spojenie medzi holohlavosťou, prinajmenšom na temene hlavy, a rizikom srdcových a cievnych ochorení,“ povedal BBC doktor Tomohide Jamada. Posúvanie odhalenej pokožky od čela smerom vyššie kvôli ubúdajúcim vlasom je osudom mnohých mužov. Rednúci porast zaznamenáva polovica päťdesiatnikov a štyri pätiny sedemdesiatnikov.

„Myslíme si, že táto súvislosť existuje, ale nie je taká silná ako mnoho iných známych rizikových faktorov, ako je fajčenie, nadváha, úroveň cholesterolu a krvný tlak,“ dodal Jamada a odporučil najmä mladším plešatejúcim mužom, aby zapracovali na zmene svojho životného štýlu. Avšak pripustil, že dôkazy nie sú dostatočné na to, aby sa zaviedli pravidelné lekárske prehliadky holohlavých.

Vysvetlenie súvislosti medzi stavom vlasového porastu a srdca je dosiaľ neisté. „Hoci zistenia (japonských výskumníkov) sú zaujímavé, plešatí muži by sa nemali znepokojovať. K potvrdenie súvislosti je potrebných omnoho viac výskumov a medzitým je oveľa dôležitejšie venovať pozornosť skôr svojmu pásu než vlasom,“ usúdila ošetrovateľka Doireann Maddocková z British Heart Fondation.

„Dedičné plešatenie môže byť mimo vašu kontrolu, ale to nie je prípad mnohých iných rizikových faktorov. Prestať fajčiť, udržiavať si zdravú telesnú hmotnosť a byť aktívny – to všetko sú veci, ktoré môžu pomôcť uchovať vám zdravie,“ dodala.

debata chyba