Bystrozrakí už o niekoľko dní

Čítať, ísť do divadla či jednoducho kráčať po ulici bez okuliarov či šošoviek - čo kedysi bolo pre mnohých ľudí len snom, je už niekoľko rokov realitou. Operácie, ktoré dokážu pacienta zbaviť dioptrií, sú už na Slovensku bežné. Ako prebiehajú a čo od nich možno očakávať?

08.04.2013 06:00
oči, oko, zrak, okuliare, vyšetrenie, oftalmológ Foto:
Či je možné pacienta operovať, ako a za koľko, zistí lekár počas prvej konzultácie a vyšetrenia.
debata

Operácia očí v súčasnosti láka čoraz viac ľudí, ktorým sa nosenie okuliarov či očných šošoviek zunovalo, alebo im dokonca prekáža pri práci. Cena tohto výkonu (od 500 eur za jedno oko) je u nás v porovnaní s mnohými zahraničnými krajinami veľmi prijateľná a záujemcovia si dokonca môžu tento výkon kúpiť aj cez zľavové portály. Stále však netreba zabúdať na to, že ide o operáciu, ktorá nemusí byť vhodná pre každého.

„Prvým podnetom k refrakčnej operácii je nespokojnosť s videním a nutnosťou použitia dioptrickej pomôcky, či už okuliarov, alebo kontaktných šošoviek. Avšak konečný cieľ, čiže operácia, nie je vždy samozrejmosťou,“ hovorí MUDr. Katarína Kornfeld z Centra mikrochirurgie oka. Vek a výška dioptrickej chyby dnes už podľa nej nie sú prekážkou, keďže existuje oveľa väčšie spektrum typov operácií.

Na druhej strane však existujú očné ochorenia ako napríklad ochorenia sietnice alebo rohovky, ktorým treba dať prednosť pred odstránením dioptrií a liečiť ich samotné. „Máme tiež rešpekt pred operovaním detských pacientov. Pri nich nedokážeme predpokladať stabilitu dioptrickej chyby a v takom prípade sa nedá zaručiť dlhodobý efekt operácie, čo v konečnom dôsledku považujeme za neetické,“ hovorí MUDr. Katarína Kornfeld. Medzi pacientov, pre ktorých nie je operácia vždy najvhodnejším riešením, patria aj tehotné ženy, pacienti s kardiostimu­látorom alebo pacienti s nestabilnou, rýchlo rastúcou krátkozrakosťou.

Či je možné pacienta operovať, ako a za koľko, zistí lekár počas prvej konzultácie a vyšetrenia. Tak ako na samotnú operáciu aj v tomto prípade by mali prísť dámy nenamaľované.

Priebeh operácie je rýchly

V súčasnosti sa obe oči operujú naraz, takže sa človek dopracuje k lepšiemu zraku v podstate za polovičný čas. Na celý proces vrátane prípravy, samotnej operácie a pooperačného ošetrenia si treba vyhradiť jednu až dve hodiny. „Priebeh zákroku závisí od typu operácie. Tie by sa dali zjednodušene rozdeliť na laserové a operácie s implantáciou vnútroočnej šošovky. Ktorú zvoliť, závisí od mnohých faktorov, ale základom sú výška dioptrickej chyby a vek. Pri oboch typoch je priebeh zákroku nebolestivý, pretože oko je znecitlivené kvapkami, teda ide o lokálnu anestéziu a operácia trvá bežne do desiatich minút,“ približuje MUDr. Katarína Kornfeld.

Po znecitlivení oka prebieha samotná operácia. Pacient sa díva do lasera, lekár sa jeho oka vôbec nedotýka. O tom, že oko laser už upravuje, svedčí napríklad nepríjemný pach odparujúcej sa rohovky. Samotná operácia trvá neraz len niekoľko desiatok sekúnd. Po zákroku oči lekár previaže alebo do nich vloží šošovku, ktorá plní úlohu „leukoplastu“. Operovaný tiež dostane špeciálne okuliare a kvapky, ktoré si bude do očí kvapkať niekoľko nasledujúcich týždňov, prípadne mesiacov.

Prvý deň oko bolí

Pacient po zákroku odchádza, ideálne v sprievode člena rodiny či známeho. Videnie je totiž po operácii slabé, a tak je vhodné mať na cestu domov asistenciu. Zvýšené slzenie a najmä bolesť oka, ktoré sa dostavia približne dve-tri hodiny po operácii, možno tlmiť voľnopredajnými analgetikami. „Prvú noc som ľutovala, že som si oči dala operovať. Bolesť a pálenie boli na nevydržanie, neviem, ako by som to zvládla bez analgetík. Ale dnes, dva mesiace po operácii, viem, že dobrý zrak stál za tých pár hodín bolesti,“ hovorí Zuzana, ktorá absolvovala operáciu v jednom z bratislavských centier.

„Po takzvaných povrchových metódach odstraňovania dioptrií excimerovým laserom môže pacient približne dva dni pociťovať diskomfort ako rezanie a pálenie oka. Je tiež svetloplachý, a preto sa mu odporúča nosenie slnečných okuliarov a vyhýbanie sa zadymenému a zaprášenému prostrediu. Po vnútroočných zákrokoch by sa mal prechodne vyvarovať fyzickej námahy, dvíhania ťažkých bremien a kontaktných športov,“ upozorňuje MUDr. Katarína Kornfeld. „Následné vyradenie z pracovných povinností závisí od charakteru práce, ktorú vykonáva. V zásade prispôsobujeme deň operácie pacientovi. Excimerové operácie, po ktorých môže mať problém dva, tri dni čítať a pracovať s počítačom, vykonávame bežne v piatok pred víkendom. Môžeme ale povedať, že po každom type operácie po uplynutí týždňa pacient prakticky zabúda, že vôbec operovaný bol.“

debata chyba