Nepriatelia srdca: vysoký tlak, cholesterol, srdcová frekvencia

V rebríčku ochorení srdca a ciev patrí Slovensku nelichotivé miesto. Takmer 52 percent všetkých úmrtí ide totiž práve na vrub kardiovaskulárnych chorôb.

10.04.2013 06:00
srdce, krv, krvný tlak, tlakomer, krvný obeh,... Foto:
Ani jeden z rizikových faktorov nebolí, redukciou rizík však možno znížiť riziko úmrtia až o 80 percent.
debata (2)

„Príčina tohto stavu je pomerne jednoduchá. Deväť z desiatich Slovákov má nielen minimálne jeden závažný rizikový faktor, väčšina ich má dva či tri,” konštatoval docent Gabriel Kamenský, hlavný odborník MZ SR pre kardiológiu. "Patrí k nim vysoký krvný tlak, vysoké hodnoty cholesterolu, nadváha, nesprávny životný štýl.“

Problém je o to zložitejší, že ani jeden z rizikových faktorov nebolí. Redukciou rizík však možno znížiť riziko úmrtia až o 80 percent. „Vyspelé krajiny Európy, Amerika a Austrália nám ukázali, že dlhodobou redukciou týchto rizík, teda znížením hladiny cholesterolu, lepšou kontrolou tlaku krvi, nefajčením, zvýšením fyzickej aktivity, možno znížiť riziko úmrtia na ochorenia srdca a ciev až o 80 %,“ konštatoval docent Kamenský.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako by ste sa mali starať o svoje srdce.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

"Táto optimistická správa ide ruka v ruke s ďalším dôležitým zistením. Ukázalo sa totiž, že zdravotníctvo ako také je schopné znížiť chorobnosť a úmrtnosť na ochorenia srdca a ciev približne iba o 10 %. Na druhej strane jednotlivec, ak sa sám dobrovoľne rozhodne, že on sám urobí zásadné zmeny vo svojom životnom štýle, má potenciál znížiť výskyt ochorení srdca a ciev až o 40 %,“ dodal.

Zvýšený krvný tlak či cholesterol sú známe rizikové faktory a každý pacient vie, že ak ich má dlhodobo vysoké, môže to ohroziť jeho srdce a cievy. Rovnako aj lekári im venujú pozornosť a dbajú o to, aby ich liečbou znížili. Vysoký krvný tlak je najsilnejším a najvýznamnejším rizikovým faktorom aterosklerózy a srdcovo-cievnych ochorení. Fajčenie je zas zodpovedné za viac ako 50 % všetkých úmrtí fajčiarov, z toho polovicu predstavujú choroby srdca a ciev. Vysoký cholesterol zvyšuje riziko koronárnej choroby srdca a ochorení končatinových ciev. Cukrovka zásadne zvyšuje pravdepodobnosť ochorení srdca a urýchľuje čas vzniku komplikácií zo strany srdca a ciev.

Na druhej strane omnoho menšia pozornosť sa venuje srdcovej frekvencii. Pacienti často ani netušia, aký je vplyv tohto faktora na ich zdravie. Existuje pritom významný vzťah medzi zvýšenou srdcovou frekvenciou a rizikom úmrtia v celkovej populácii a tiež úmrtnosťou pacientov s kardiovasku­lárnymi ochoreniami. Akoby každému človeku bol prírodou daný len určitý počet srdcových úderov za život…

Okamžité riziko pritom predstavuje už srdcová frekvencia nad 70 úderov za minútu a pacienti majú až o 46 % vyššie kardiovaskulárne riziko ako pacienti s frekvenciou pod 70 úderov za minútu. Pokiaľ ide o srdcovú frekvenciu, čoraz častejšie sa v súvislosti s ňou hovorí ako o významnom rizikovom faktore, pokiaľ ide o chronické srdcové zlyhávanie. Toto ochorenie pritom nepostihuje len staršiu časť populácie, ale aj ľudí v produktívnom ve­ku.

"Vo veku 40 až 59 rokov nejakou formou srdcového zlyhávania trpia už takmer 2 % mužov a jedno percento žien. Napriek zlepšeniu starostlivosti o pacientov v posledných rokoch a dostupnosti dobrých, kvalitných liekov majú títo pacienti stále vysokú úmrtnosť a priemerne až dvakrát ročne musia byť hospitalizovaní v dôsledku svojho ochorenia,“ upozornila docentka Eva Goncalvesová, primárka oddelenia pre zlyhávanie a transplantáciu srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

„Opakované hospitalizácie nielen významne znižujú kvalitu života pacientov so srdcovým zlyhávaním, ale sú aj veľkou finančnou záťažou pre zdravotníctvo. Každý človek by mal urobiť maximum z hľadiska pozitívneho ovplyvnenia svojho životného štýlu a spoločnosť by nemala ,ľutovať' prostriedky vynaložené na primárnu prevenciu, pretože tie sa v blízkej budúcnosti mnohonásobne vrátia. Niet totiž orgánu, ktorý by sme počuli, cítili. Niet orgánu, ktorý keď na päť minúť prestane pracovať, zomrieme. Takým orgánom je len srdce,“ povedala docentka Goncalvesová.

Pokiaľ ide o prevenciu, niektoré faktory pri ochoreniach srdca vieme, iné však nedokážeme ovplyvniť. Tie, ktoré ovplyvniť nevieme – vek, pohlavie, vrodené dispozície – hrajú významnú úlohu a podieľajú sa na vzniku a priebehu chorôb srdca a ciev. Typickým príkladom je to, že s narastajúcim vekom rastie aj pravdepodobnosť ochorenia. Preto zasiahnutím do faktorov, ktoré môžeme úspešne ovplyvniť až úplne vylúčiť, môže každý človek sám "riadiť“ svoj osud.

2 debata chyba