Rakovina čreva a konečníka sa dedí, prevenciu hradí poisťovňa

Rakovina hrubého čreva a konečníka je najčastejšie nádorové ochorenie tráviacej trubice a jedno z troch najčastejších onkologických ochorení. Existujú rodiny, kde sa vyskytuje častejšie ako v bežnej populácii.

13.04.2013 06:00
debata (1)

„Pokrvní príbuzní človeka, u ktorého bol diagnostikovaný kolorektálny karcinóm alebo črevné polypy, sú ohrození jednoznačne vyšším rizikom ochorenia na kolorektálny karcinóm,“ upozornila prezidentka Europacolon Slovensko Jana Pifflová Španková.

Existujú dve familiárne podmienené ochorenia na kolorektálny karcinóm, ktoré ohrozujú generáciu mladšiu ako 50 rokov. Ide o dedične podmienený kolorektálny karcinóm, kedy dochádza k dedičným zmenám alebo mutácii na konkrétnom géne, ktoré je možné identifikovať. Tieto mutácie sa dedia z generácie na generáciu a riziko, že nositeľ takto zmutovaného génu ochorie na rakovinu je vysoké.

Druhým prípadom je familiárne podmienený kolorektálny karcinóm, pri ktorom zatiaľ nie je celkom známe, prečo sa častejšie vyskytuje v niektorých rodinách. Riziko ochorenia na rakovinu je v takýchto rodinách u prvostupňových príbuzných vyššie oproti bežnej populácii.

„U ľudí s rodinnou záťažou je mimoriadne dôležité začať so skríningom oveľa skôr, než u ľudí bez zvýšeného rizika,“ zdôraznila Pifflová Španková. Pokiaľ sa kolorektálny karcinóm vyskytuje len u jedného člena rodiny, jeho prvostupňoví príbuzní ako deti, súrodenci či rodičia majú dva až štyrikrát vyššie riziko ochorenia na kolorektálny karcinóm, než u populácie s bežným rizikom.

Preto sa príbuzným pacientov odporúča podstúpiť svoj prvý skríning už vo veku 40, maximálne 45 rokov. Ak sa však v rodine vyskytuje kolorektálny karcinóm u viacerých príbuzných, pravdepodobne ide o dedičné, vysoko rizikové formy ochorenia a všetci prvostupňoví príbuzní by mali podstúpiť prvú skríningovú kolonoskopiu už vo veku 25 rokov.

Medzi preventívne vyšetrenia, na ktoré má každý nárok v rámci zdravotného poistenia, patria testy na skryté krvácanie do stolice pravidelne od 50 rokov a preventívna kolonoskopia raz za desať rokov vo veku nad 50 rokov. Rizikovým pacientom hradí všetky odporúčané vyšetrenia poisťovňa bez ohľadu na vek.

Včasnému odhaleniu má pomôcť aj nová kampaň, ktorej cieľom je vyhľadávanie rodinne podmienenej rakoviny hrubého čreva a konečníka. Záujemcovia si môžu riziko otestovať prostredníctvom dotazníku na webe www.europacolon.sk. Okrem výsledku získajú aj odborné odporúčanie, ako ďalej postupovať.

1 debata chyba