Keď žalúdok neposlúcha

Príjem potravy patrí k základným ľudským potrebám. Nie vždy sa však obíde bez problémov. Bolesť žalúdka má mnoho príčin. Môže byť prejavom stresu či nesprávnej životosprávy. Bezproblémové trávenie potravy a získavanie živín zvyčajne prebiehajú v dokonalej súhre. Lenže aj tento "dokonalý“ mechanizmus môže mať občas poruchu.

28.04.2013 06:00
bolesť, choroba, brucho, žalúdok, črevá,... Foto:
Počas svojho života skonzumujeme až 20 ton potravy.
debata

Už starovekí učenci verili, že žalúdok je dôležitý na spracovanie potravy, podľa niektorých v ňom sídlila aj myseľ. Pre Galéna bol niečo ako zviera, ktoré pri hladovaní cíti vlastnú prázdnotu. Majster Mikuláš ho v 12. storočí opísal ako nádobu s jedlom, pod ktorou podkuruje pečeň a žlčník je kuchárom. Jeho funkcia a činnosť však boli objasnené až s objavom mikroskopu a rozvojom výskumu, najmä v 19. storočí.

Prečo vlastne žalúdok bolí? "Tak ako iné orgány v našom tele aj žalúdok signalizuje, že niečo nie je v poriadku. Úlohou lekára je zistiť, čo to je a ťažkosti odstrániť správnou diagnostikou a liečbou,“ hovorí gastroenterológ Miloš Bubán, primár odborných ambulancií Železničná NaP Bratislava.

„Nie každá choroba žalúdka sa prejavuje jednoznačne. Napríklad nádor alebo krvácanie do žalúdka nebolí, prejavuje sa až v pokročilom štádiu inými príznakmi, nie však bolesťou. Na druhej strane bolesti lokalizované alebo udávané v oblasti žalúdka, v nadbrušku, sú často iného pôvodu. Žlčníková bolesť má formu takzvaného algodyspeptického syndrómu, keď sa prejavuje tlakom v oblasti žalúdka s poruchou trávenia a pocitom „ťažkého žalúdka“, psychická labilita a vyčerpanosť dávajú o sebe vedieť bolesťami v oblasti žalúdka a sú spojené s vracaním,“ hovorí Peter Melicháč, chirurg endoskopista, zaoberajúci sa ochoreniami hornej časti tráviaceho traktu z chirurgického oddelenia Nemocnice Alexandra Wintera Piešťany. „Rozpoznať bolesť v oblasti žalúdka a jeho ochorenia laik odhadne len veľmi ťažko alebo vôbec.“

Do žalúdka sa zmestia až dva litre potravy, pričom on samotný musí túto čiastočne natráviť. Čo sa v ňom vlastne deje po jedle? „Pažerákom sa potrava dostane do žalúdka, kde sa spracúva a pripravuje na ďalšie trávenie. Dôležitú úlohu v tomto procese zohráva enzým pepsín a kyselina chlorovodíková, ktorá má aj určitú úlohu ochrany tráviaceho traktu pred patogénom z potravy,“ vysvetľuje doktor Bubán. "Jedlo je následne potom pohybom žalúdka premiešané, rozložené a posunuté ďalej do dvanástnika, kde je spracované žlčou a pankreatickými šťavami,“ dopĺňa Peter Melicháč. Keď z tejto súhry niečo nefunguje, začínajú sa problémy.

Trápia ho infekcie aj nádory

„Bolesť žalúdka má funkčnú alebo organickú príčinu. O funkčnej hovoríme vtedy, ak je poškodená jeho hybnosť. Buď sa nevyprázdňuje, čo má za následok tlak, bolesť, pálenie záhy, vracanie alebo je jeho pohyblivosť zvýšená a v hladkej svalovine žalúdka kvôli tomu vznikajú takzvané spazmy, čo sa prejavuje náhlou bolesťou. Za organickými príčinami sú jednotlivé ochorenia, ktoré sa v žalúdku vyskytujú,“ vysvetľuje doktor Melicháč.

Jedným z problémov môže byť akútny zápal, ktorý spôsobuje vírusová alebo bakteriálna infekcia. Spôsobiť ho však môže aj veľmi mastné a korenené jedlo. "Často sa v ambulancii stretávame aj so žalúdkovo-pažerákovým refluxom, vredmi žalúdka, zápalom jeho sliznice, ale veľmi časté sú aj funkčné poruchy žalúdka, pri ktorých nenachádzame organickú príčinu ťažkostí. Alebo neraz vidíme len poruchu pohyblivosti žalúdka či zlú koordináciu „záklopiek“ ktoré tam sú,“ hovorí o možných problémoch doktor Bubán.

Nevyhýbajú sa mu však ani nádory. Rakovina žalúdka nemá príliš výrazné príznaky, preto je často diagnostikovaná až v pokročilých štádiách. Aj keď podľa doktora Bubána jej presné príčiny, podobne ako pri mnohých iných nádorových ochoreniach nie sú známe, môžeme hovoriť o niektorých rizikových faktoroch. Na mnohé ochorenia tráviaceho traktu má totiž vplyv kvalita prijímanej stravy, žalúdok nevynímajúc. „Obmedziť by sme mali živočíšne tuky, alkohol, zhubné látky z cigariet, nedostatok vlákniny, rýchlosoľ, rakovinotvorné uhľovodíky, ktoré sú produktmi pri údení a grilovaní, nadmernú konzumáciu koncentrovaného alkoholu, mali by sme si udržiavať ideálnu hmotnosť,“ vysvetľuje.

Nepríjemné je aj takzvané pálenie záhy, ktoré sa odborne nazýva pyróza. "Tento nepríjemný pálivý pocit poznajú mnohí z nás. Najčastejšie sa objavuje po ťažkom jedle, väčšinou vtedy, keď si ľahnete. Spôsobuje ju návrat kyseliny zo žalúdka, ktorá uniká cez pažerák. Sliznica pažeráka nie je pripravená na pôsobenie žalúdočnej kyseliny a bolestivý problém je na svete. Keď ťažkosti trvajú príliš dlho a neustupujú po bežne dostupných prípravkoch, potrebné je vyšetrenie,“ upozorňuje Bubán.

„Mechanizmus, ktorý umožňuje postup potravy do žalúdka a jeho spätného toku do pažeráka, je komplikovaný, zúčastňuje sa na ňom 8 až 9 faktorov. Jednou z foriem liečby je úprava životosprávy, medikamentózna liečba a ak tieto postupy nestačia, pacient musí podstúpiť chirurgickú liečbu. Pálenie záhy je závažný stav, ktorý patrí do rúk endoskopistov chirurgov,“ dodáva Peter Melicháč.

Ak je s naším trávením všetko v poriadku, ale žalúdok aj tak bolí, môže ísť o neurózu. "Existujú ľudia, ktorí majú zo stresu a napätia v práci či rodine „trasenie“ žalúdka, zvracajú, alebo sa cítia, ako by mali namiesto žalúdka motýľa vo fľaši. Často si človek pomôže sám alebo ťažkosti samovoľne ustúpia, ale keď trvajú dlho, sú sprevádzané bolesťou a nebodaj chudnutím, je naozaj čas na návštevu lekára. Mnohí sa obávajú napríklad gastrofibrosko­pického vyšetrenia a neraz odďaľujú včasnú diagnostiku a tým aj správnu liečbu,“ konštatuje doktor Bubán.

Čo mu škodí a čo prospieva?

Počas svojho života skonzumujeme až 20 ton potravy, ktorá sa v tráviacej sústave štiepi na látky, ktoré naše telo dokáže využiť k správnemu fungovaniu, rastu a regenerácii. Žalúdok je najpružnejším orgánom tráviacej sústavy a mení svoju veľkosť podľa toho, ako je naplnený. Keď je prázdny, môže byť menší ako päsť, ale po jedle sa môže zväčšiť aj dvadsaťnásobne. Strava, ktorú skonzumujeme, v ňom zotrváva približne tri hodiny. Až potom je pripravená k ďalšiemu putovaniu tráviacou sústavou. Potravu bohatú na tuky a bielkoviny však spracúva až šesť hodín.

Najhoršie, čo svojmu žalúdku môžeme urobiť, je nezdravo a nepravidelne sa stravovať. Škodí mu najmä rýchle občerstvenie, ktoré obsahuje mnoho cukrov a tukov. "Možno si to ani neuvedomujeme, ale aj potrava, ktorá prichádza do žalúdka, je dôležitá. A to nielen kvalita alebo jej množstvo a zloženie, ale aj jej spracovanie v ústnej dutine. Preto je vhodné jesť pomaly a pokojne, dôkladne spracovať potravu zubami, nechať pôsobiť dostatočným množstvom slín a prehltnúť. Nejesť hltavo a veľké kúsky. Dávať pozor, aby neboli jedlá priveľmi horúce, niektorým zasa neprospievajú veľmi pálivé alebo korenisté jedlá. Problémom pre našu tráviacu sústavu sú jedlá veľmi mastné, údené, vyprážané a podobne,“ vymenúva doktor Bubán.

Ako pomôcť tráveniu

Nedostatok pohybu a nevyvážená strava bývajú najčastejšou príčinou problémov s trávením. Stačí denne pol hodina svižnej chôdze a problémov sa určite zbavíte. Pohyb totiž stimuluje sťahy čriev a činnosť tráviaceho systému.

Pozor si treba dať aj na rôzne diéty. Každá, aj keď na pohľad málo drastická, sa stáva častou príčinou nevyváženého jedálnička a zvyčajne naruší celú črevnú mikroflóru. Ak už chce niekto chudnúť, mal by tak urobiť pod dohľadom odborníkov.

Pri akútnych problémoch a zvracaní stačí ľahnúť si a byť v pokoji. Lekári odporúčajú po lyžičkách piť nedráždivé tekutiny. Ideálny je vlažný horký čierny čaj. S jedlom počkajte až do chvíle, keď začnete pociťovať hlad. Niekedy môže pomôcť aj jogurt s obsahom probiotických lá­tok.

"Mali by sme si uvedomiť, že žalúdok by nám mal v pohode vydržať celý život, je dôležitou súčasťou našich pôžitkov zo života. Ako sa budeme k nemu správať, tak sa bude správať aj náš žalúdok. Mali by sme byť striedmejší v jedení a mali by sme si uvedomiť, že aj sviatky či rôzne oslavy nie sú dôvodom, meniť zvyklosti. Nemali by sme zabúdať, že trávenie je nevyhnutné na premenu látok z potravy, čím získavame aj energiu pre naše telo,“ dodal doktor Bubán.

Aká by teda mala byť prevencia? „Okrem už spomenutých rád je prevenciou aj vyhľadávanie rizikových skupín, liečba zápalov, vredov a polypov žalúdka. Ak má pacient problémy, dlhodobé a nevysvetliteľné bolesti žalúdka, mal by navštíviť svojho lekára, ktorý po absolvovaní vyšetrení stanoví diagnózu a naordinuje vhodnú liečbu,“ dodal doktor Melicháč.

debata chyba