Pacientom so zápalmi čriev pomôže web s wc-kompasom

Pacientom, ktorí trpia chronickými zápalmi čriev, má pomôcť zorientovať sa v problematike nová kniha, ako aj wc-kompas. Mnohí z pacientov totiž urgentne potrebujú na toaletu, ktorá nie je na každom mieste samozrejmosťou.

02.05.2013 14:00
WC - toaleta - hygiena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nešpecifické zápalové črevné ochorenia, teda Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, postihujú mladšie vekové skupiny, najviac prípadov je do 40-ho roku života. Na Slovensku ochoreniami trpí niekoľko tisíc ľudí.

Ulceróza kolitída je vredovitý zápal sliznice hrubého čreva, tento vždy postihuje koniec hrubého čreva, pričom zápal sa môže rozširovať v celom hrubom čreve. Crohnova choroba je zápalové ochorenie postihujúce ktorúkoľvek časť tráviacej trubice. Najčastejšie je postihnuté tenké a hrubé črevo. Príčiny ochorenia nie sú stále celkom jasné, pravdepodobne úlohu zohráva genetická predispozícia, neprimerané prejavy imunitného systému a k tomu aj podnety pochádzajúce z externého prostredia, napríklad stres.

Nová Kniha Život s Crohnovou chorobou, ktorú pripravil autorský kolektív odborníkov pod vedením Tibora Hlavatého popisuje všetky aspekty života s touto diagnózou. „Na internete je síce množstvo informácií, sú však veľmi často rozporuplné a zväčša sú písane v odbornej medicínskej angličtine,“ konštatoval s tým, že pacienti tak mohli mať problém sa v nich zorientovať. Všetky odpovede by preto mali nájsť v knihe, z ktorej sa dozvedia o vyšetreniach či liečbe, nájdu tu aj vhodné recepty. Kniha vznikla pri príležitosti 20. výročia pôsobenia Slovak Crohn Clubu na Slovensku.

Pacientom s touto diagnózou má okrem toho uľahčiť život aj nový web WCkompas.sk, na ktorom sa nachádza interaktívna mapa, na ktorej sú vyznačené verejne prístupné toalety, ľudia tiež môžu poslať tipy na ďalšie. Jedným z najčastejších problémových príznakov Crohnovej choroby, ulceróznej kolitídy, ale aj ďalších nešpecifických črevných zápalov je hnačka. Nutkanie prichádza náhle, a ako ukázal prieskum medzi európskymi pacientmi, väčšina z nich sa pri návšteve neznámych miest bojí toho či nájdu toaletu.

Zápalové črevné ochorenia nie sú vyliečiteľné, ale lekár môže v spolupráci s pacientom dostať chorobu pod kontrolu. Liečba spočíva v medikamentóznej liečbe alebo biologickej liečbe a správnej strave v podobe tzv. bezzvyškovej diéty. Jej základom je obmedzenie tukov, jednoduchých cukrov, surovej zeleniny spôsobujúcej nafukovanie a vyvážený príjem potravy častejšie v menších dávkach. V horších štádiách sa pridáva aj nutnosť chirurgických riešení, keď sa odstraňuje časť tráviaceho traktu.

debata chyba