Preventívna zubná prehliadka dieťaťa? Už v jednom roku

Pekné zuby dokážu zapôsobiť viac ako značkové oblečenie či drahý parfum. O tom, akým úsmevom sa budú v deti v dospelosti prezentovať, rozhodujú vo veľkej miere ich rodičia.

06.05.2013 06:00
zuby - dieťa - batoľa Foto:
S prevenciou by sa malo začať už v období prerezávania prvých mliečnych zúbkov, čiže okolo 6 mesiaca života dieťaťa.
debata

Realitou na Slovensku je však fakt, že väčšina rodičov prichádza do ambulancie zubára až vtedy, keď sa u detí objaví problém.

S prevenciou by sa malo začať už po dosiahnutí jedného roka dieťaťa, čistiť zúbky treba hneď ako sa prereže prvý. Zubný kaz patrí k najrozšírenejším chorobám a nevyhýba sa ani deťom. Toto bakteriálne infekčné ochorenie spôsobujú mikroorganizmy, baktérie Streptococus mutans, ktoré premieňajú cukry na kyseliny a tie rozpúšťajú zubnú sklovinu. Usádzajú sa na zubnom plaku a kameni, nachádzajú sa aj v slinách. V bezzubých ústach dieťaťa tieto baktérie nie sú. Dieťa ich získa prenosom slinami, najčastejšie od matky.

Podľa lekára Michala Alexejenka zo stomatologického centra Dently by sa s prevenciou malo začať už v období prerezávania prvých mliečnych zúbkov, čiže okolo 6 mesiaca života dieťaťa. „Samozrejme, ide najmä o inštrukcie pre rodičov, ako sa o prvé zúbky starať. Pri optimálnej starostlivosti je riziko vzniku kazu minimálne,“ hovorí. Ako ďalej povedal, prvá návšteva zubára nesmie byť pre dieťa stresujúca. Odohráva sa skôr hravou formou. Dieťa na nej absolvuje základnú prehliadku a vyšetrenie chrupu, rodičia dostanú inštrukcie o starostlivosti.

Stomatológovia tvrdia, že chrup dnešných detí je v oveľa horšom stave, ako ho mali v ich veku rodičia. Podľa nich je to aj dôsledkom toho, že boli zrušené školské zubné ambulancie. „Nedá sa jednoznačne povedať, či školské ambulancie mali možnosť túto situáciu zmeniť k lepšiemu. Minimálne však donútili dieťa absolvovať prehliadku s možnosťou, že sa informácia o stave jeho chrupu dostane k jeho rodičom,“ myslí si Alexejenko.

„Dnes, v prípade, ak rodičia nejavia záujem alebo nevedia, že je vhodnejšie navštíviť zubára preventívne, nie je možné ich k tomu nijako donútiť. Preto sa, žiaľ, často stretávame so situáciami, keď rodičia privedú svoje dieťa, až keď má akútny bolestivý problém,“ dodal lekár.

Podľa odborníkov až 90 percent päťročných detí by nemalo mať žiaden kaz. U detí mladších ako 36 mesiacov je každý príznak zubného kazu na hladkých plôškach považovaný za závažný. Neošetrený kaz mliečnych zubov je zdrojom infekcie pre trvalé zuby. Navyše je známe, že prevencia žiadneho ochorenia nie je tak jednoduchá, dostupná a finančne nenáročná ako prevencia zubného kazu.

Rodičia sú často presvedčení, že o mliečne zuby sa starať netreba. "Je to chyba tradujúca sa z minulosti. Zubný kaz na mliečnych zuboch je potrebné ošetriť najmä v jeho počiatkoch. Preto by rodič mal už s ročným dieťaťom po prvý raz navštíviť zubného lekára a potom každý polrok,“ hovorí profesorka Neda Markovská.

"Ak zubný kaz nie je ošetrený, spôsobuje bolesť, ktorá dieťa negatívne psychicky ovplyvní a tento strach bude pretrvávať až do dospelosti. Kaz je príčinou okoločeľustných zápalov. Ak sa z toho dôvodu mliečny zub musí vytiahnuť, dochádza k zaostávaniu rastu kosti v tejto oblasti, k posunu zubov do medzery, k poruchám výslovnosti,“ upozorňuje profesorka.

Ako ďalej dodala, v dôsledku neošetreného zubného kazu dochádza k vytvoreniu zápalových ložísk v kostnom lôžku a z tejto oblasti sa krvnou cestou infekcia dostáva do vzdelanejších orgánov, kde môže spôsobiť zápal obličiek, zápal srdcového svalu, reumatickú horúčku alebo chronický zápal mandlí, komplikuje aj hojenie iných ochorení.

Podľa Alexejenka pokazené mliečne zuby znamenajú predovšetkým úplne zbytočné trápenie pre dieťa, ale aj pre rodičov. Nezanedbateľný vplyv majú aj na celkový zdravotný stav dieťaťa. „Z pokazeného mliečneho zuba sa môže infekcia šíriť do jeho okolia a spôsobovať komplikácie. Pri rozsiahlom poškodení detských zúbkov kazom dieťa nie je schopné normálne spracovávať potravu v ústach, čo neúmerne zaťažuje tráviaci systém,“ upozornil.

Kazivosť detských zubov na Slovensku je v rámci únie na popredných miestach rebríčka a podľa štatistických ukazovateľov nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento trend menil k lepšiemu. „Preventívne prehliadky sú dôležitým, ale nie jediným faktorom, ktorý má vplyv na zdravý chrup dieťaťa. Zjednodušene povedané, zubný lekár sa počas roka stretne s takýmto detským pacientom dvakrát, ale jeho rodičia sú s ním každý deň a majú teda hlavnú zodpovednosť za stav jeho chrupu,“ hovorí Alexejenko.

Preventívna prehliadka slúži predovšetkým na kontrolu stavu zubov a prípadnú včasnú diagnostiku kazov. Optimálne je im úplne predchádzať, čomu slúži hlavne nácvik správneho čistenia zubov, fluoridácia, prípadne pečatenie zubov. „Pri preventívnych prehliadkach treba navštíviť aj dentálnu hygieničku. "Dentálna hygienička má za úlohu naučiť dieťa a jeho rodičov správne techniky čistenia zubov, poradí pri výbere vhodného typu zubnej kefky a pasty,“ vysvetlil stomatológ. Nemenej dôležitá je aj správna životospráva.

Pôsobenie baktérií zo zubného povlaku možno zastaviť vhodnými pomôckami na čistenie zubov, ako sú kefka, medzizubné kefky a zubná niť. Dôležitá je aj správna technika čistenia zubov a pravidelnosť. O chrup sa treba postarať minimálne dvakrát denne a po jedle. Genetika má vplyv na tvar zubov aj na ich postavenie v zuboradí, kazivosť ako taká však dedičná nie je. Podľa lekárov sa dedia len nesprávne návyky. Ak sa rodičia o svoje zuby nestarajú, deti si tento návyk nemajú kde osvojiť.

Pečatenie a fluoridácia
Ak už dieťaťu vyrastú trvalé zuby, vhodnou prevenciou, ktorá však nenahradí pravidelné umývanie zubov, je pečatenie. „Ide o úkon, ktorý sa robí predovšetkým na prvých trvalých stoličkách, ktoré sa prerezávajú okolo šiesteho roku života. Tieto sa prerezávajú bez toho, aby vypadol ich mliečny predchodca a bez nejakých výraznejších ťažkostí, takže väčšinou zostanú bez povšimnutia, a teda aj bez dostatočného dočisťovania. Sú to trvalé zuby, ktoré sa zvyknú kaziť ako prvé,“ vraví Alexejenko.

Pečatenie je procedúra, pri ktorej sa zalievajú ryhy a jamky na žuvacích plôškach zadných zubov materiálmi, ktoré ich vyplnia a zamedzia tak prístupu baktérií, ktoré vedú ku vzniku zubného kazu. Pred pečatením sa povrch zuba vydezinfikuje ozónom. „Celá procedúra je časovo nenáročná, úplne nebolestivá a spravidla si nevyžaduje použitie zubnej vŕtačky,“ dodal.

Samozrejmosťou by mala byť aj fluoridácia. Je dobré ju robiť už u detí, ktoré vedia chvíľku vydržať s fluoridovou lyžicou a neprehltnú fluoridačnú pastu. Podľa lekára Alexejenka je to veľmi účinný spôsob zníženia rizika vzniku kazu u detí. Robí sa nanášaním špeciálnych fluoridačných lakov alebo gélov na zuby. „Výrazne posilňuje sklovinu a chráni ju pred nežiaducimi vplyvmi potravín a nápojov, zvlášť v dnešnej dobe. Je to úkon, ktorý bežne realizuje práve dentálna hygienička alebo preventistka.“

Kedy je čas na strojček
Krivé zuby má viac ako polovica detí, ale len u tretiny si táto odchýlka vyžaduje nosenie strojčeka. „V prípade, že sa nejde o závažnejšie formy porúch vývoja chrupu, zvyčajne sa začína s ortodontickou liečbou po ukončení výmeny mliečnych zubov za trvalé. Na potrebu konzultácie s čeľustným ortopédom by mal upozorniť stomatológ počas preventívnej prehliadky dieťaťa,“ konštatuje Alexejenko. Ešte pred nasadením strojčeka treba na život s ním dieťa pripraviť. Dôležité je napríklad zbaviť sa zlozvykov, napríklad dýchania ústami, obhrýzania ceruzky, cmúľania prstov. Dieťa so strojčekom nesmie žuť žuvačku a vyhýbať by sa malo aj veľmi tvrdým potravinám.

Po nasadení strojčeka budú zuby citlivé, dieťa si na cudzie teleso v ústach musí zvyknúť. Navyše zuby tlačí, naťahuje, posúva, čo môže spôsobovať nepríjemné pocity až bolesť. Zvykanie si naň trvá približne dva týždne. Zuby, na ktorých má dieťa nasadený strojček, treba čistiť po každom jedle, pretože medzi strojčekom a zubom sa množia baktérie a hrozí vznik zubného kazu či zápal ďasien. Na čistenie je vhodná klasická zubná kefka a medzizubné kefky. Kým klasickou kefkou treba zuby čistiť po jedle, medzizubné priestory stačí čistiť raz za deň.

debata chyba