Koža potrebuje ochranu aj zvnútra

Slnečné lúče pokožke škodia aj v prípade, že sa slnko skrýva za mraky. Pretože ultrafialové žiarenie preniká aj cez ne.

07.05.2013 06:00
ovocie Foto:
Jahody či maliny sú plné farbív, ktoré pôsobia ako ochranný štít voči žiareniu.
debata (2)

Preto nikdy nie je neskoro začať sa pred slnečnými lúčmi chrániť. Opaľovací krém a slnečné okuliare nepostačia. Ako vysvetlil odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, pred ultrafialovým žiarením sa treba chrániť, pretože prienikom cez bunky pokožky žiarenie vyvoláva tvorbu voľných radikálov, ktoré sú schopné poškodiť akúkoľvek molekulu či zdravú bunku. „Dôsledkom je rýchlejšie starnutie pokožky a postupné zvyšovanie rizika vzniku rakoviny.“

Chrániť sa pred slnkom musíme však aj z iného dôvodu. Ultrafialové žiarenie zásahom kyseliny deoxyribonukleovej, ktorá je genetickým zápisom uložená v jadre každej bunky, poškodí genetický kód s nebezpečným následkom. Vzniká mutácia. „Mutácia tejto kyseliny môže byť prvý priamy krok smerom k rakovine a kto by chcel ísť týmto smerom,“ pýta sa Bukovský. Odpoveď je jasná. Nikto.

Chrániť sa proti nadmernému pôsobeniu UV žiarenia možno dvoma spôsobmi. Pobyt na silnom slnečnom svetle treba obmedzovať, poctivo sa natierať krémami s vysokým ochranným faktorom, ale tiež podľa Bukovského slov „vyzbrojiť bunky ochranou voči voľným radikálom a mutáciám“.

Ochrana zvonka je teda jasná. Telo však treba ochraňovať aj zvnútra. „V lete vstupujeme do sezóny ovocia a zeleniny, ktoré sú plné fantastických ochranných látok – antioxidantov a antimutagénov,“ hovorí Bukovský a dodáva, že každý kúsok jahody, marhule, mrkvy, kalerábu, paradajky a všetkého, na čo sa len v záhrade alebo v tržnici pozrieme, obsahuje desiatky a stovky takýchto ochranných látok.

Azda najväčšou ochranou sú jahody, maliny, ríbezle, marhule, červený melón, černice či čučoriedky. Bukovský odporúča tieto druhy ovocia a zeleniny konzumovať z dôvodu, že pôsobia ako ochranný štít voči žiareniu. Radí: „Zjedzte aspoň jednu šálku takéhoto ovocia každý deň.“

2 debata chyba