Urologické problémy pomáha riešiť neurostimulátor

Martinskí urológovia začali využívať modernú terapiu, ktorá prostredníctvom implantovaného neurostimulátora a elektrických impulzov obnovuje normálne fungovanie močového ústrojenstva.

07.05.2013 10:19
neurostimulator Foto: ,
Neurostimulátor,ktorý prostredníctvom elektród vysiela jemné elektrické impulzy na stimuláciu krížových nervov. To pomáha obnoviť funkciu močového mechúra a externých močových ciest.
debata

Zariadenie za 13-tisíc eur, ktoré by mala plne hradiť zdravotná poisťovňa, pomôže zatiaľ desiatim slovenským pacientom ročne. Ide o ľudí, ktorí sa buď nemôžu vymočiť, alebo trpia nekontrolovateľným samovoľným únikom moču a u ktorých zlyhali predchádzajúce spôsoby klasickej a medikamentóznej liečby.

Zápaly, vysoké teploty, bolesti, časté hospitalizácie v nemocnici – takto opisuje svoje dvojročné trápenie 28-ročná Marika, ktorá sa pre problémy s močením musela aj osemkrát denne cievkovať. „Skoro každé tri mesiace som dostala zápaly, vysoké teploty, bolesti boli dosť kruté. Keď som sa už sa nemohla cievkovať, museli mi dať katéter,“ hovorí mladá žena. Je jednou z prvých dvoch pacientok, ktorým v Martinskej univerzitnej nemocnici zaviedli do tela neurostimulátor a ktorý jej pomáha močenie ovládať. „Veľmi som spokojná, lebo z ôsmich cievkovaní som padla na dve. Dúfam, že to bude aj úplne bez cievkovania,“ dodáva Marika.

Operácia v lokálnej anestézii netrvá viac ako dve hodiny. Keď je neurostimulátor implantovaný, prepojí sa prostredníctvom elektród s nervami. Elektrické impulzy zo zariadenia nahrádzajú impulzy z mozgu, ktoré regulujú fungovanie močového mechúra u zdravých ľudí.

„Ide o stimuláciu tretieho krížového nervu, ktorý priamo zásobuje močový mechúr vzruchmi. Jednoducho povedané, úlohou tohto zariadenia je vyrovnávanie vzruchov. Ak je vzruchov málo, tento prístroj vzruchy dodá. Ak je vzruchov príliš veľa, tlmí ich. Čiže spôsobuje isté rušenie nadbytočných reflexov,“ vysvetľuje urológ Ján Švihra z Univerzitnej nemocnice v Martine. Neurostimulátor má v sebe batériu, ktorá pri správnom nastavení impulzov má životnosť päť rokov, potom ju treba vymeniť. Princíp, na ktorom funguje neurostimulátor, vymysleli v roku 1981 v Kalifornii. Prístroj nie je určený pacientom s neurologickým ochorením, ale takým, čo si uvedomujú, ale nedokážu ovládať močové cesty.

V Európe má podľa odhadov problémy s ovládaním močového mechúra až 45 miliónov ľudí. Na Slovensku sa vyskytuje únik moču, ktorý je spojený s dráždivým močovým mechúrom, u každej desiatej ženy. Druhé ochorenie – chronická zástava močenia, keď je potrebné samocievkovanie, sa vyskytuje v 1 až 2 percentách prípadov.

debata chyba