Zúbky by si mali deti čistiť s radosťou a formou hry

Starostlivosť o detský chrup nebýva jednoduchá. Ako nájsť spôsob, aby sa deti nevzpierali vyčistiť si pravidelne zuby?

12.05.2013 13:35
Nech nie je neskoro - naučte dieťa čistiť si zuby Foto:
Deti v období medzi 1 až 3. rokom už majú začať vnímať čistenie zubov ako bežnú súčasť dennej hygieny.
debata

Do 1 roka: V tomto veku môže rodič začať dieťa zoznamovať so zubnou kefkou, ktorú ono síce zatiaľ chápe len ako hračku, vkladá ju do úst, „žužle“. O hygienu ústnej dutiny sa treba starať od prvého zúbku dieťaťa. Aj v prípade, že ešte nemá pestrú stravu a je dlhšie dojčené, mamička by mu mala stierať zo zúbkov zvyšky mlieka čistou handričkou. Aj prirodzená strava totiž obsahuje cukor a bielkoviny, ktoré zubnej sklovine škodia.

Do 3 rokov: Deti už majú začať vnímať čistenie zubov ako bežnú súčasť dennej hygieny. V priebehu dňa sa manipulácia so zubnou kefkou môže stať dôvodom pre hru, ale večer už by sme mali pomôcť dieťatku zúbky dôsledne vyčistiť. Zatiaľ bez zubnej pasty, pretože ešte nevedia vypľúvať. A hoci detské pasty obsahujú menej fluóru, zbytočne by sa im v organizme tento prvok kumuloval.

Od 3 rokov: Teraz už môžeme deťom dať na zubnú kefku aj pastu, ale dávame pozor, aby ju zbytočne nejedli, keďže ich k tomu motivuje ovocná chuť. Aj keď im dáme už priestor, aby si čistili zuby samé, mali by sme ich vždy dočistiť.

Od 6 rokov: Dieťa už musí základnú ústnu hygienu zvládať, ale rodič by ho mal kontrolovať. V tomto období sa už môže prejsť na zubnú pastu pre dospelých.

Od 12 rokov: V tomto veku je už motorika dostatočná a deti sa čistenia zubov dokážu zhostiť dobre, ak sa v predošlých rokoch venovali intenzívne nácviku. Súčasťou je aj správna technika, ktorá by mala riešiť všetky plôšky zubu. Každý z nich má totiž 4 až 5 plôšok.

debata chyba