Reuma nepostihuje len starých ľudí

Názov reuma je dosť nepresný. Upozornil na to reumatológ, doc. MUDr. Jozef Lukáč, Phd.

14.05.2013 06:00
debata

Spresnil, že je to pomenovanie pre choroby pohybového aparátu, ktorých je veľmi veľa. Tie sa ďalej delia na choroby pohybového aparátu z opotrebovania a na zápalové reumatické choroby.

Aj homeopatiká môžu mať vplyv na priebeh... Foto: SHUTTERSTOCK
reuma Aj homeopatiká môžu mať vplyv na priebeh choroby, ale nedá sa s určitosťou povedať, že reumatickú chorobu liečia, tvrdí reumatológ.

Choroby pohybového aparátu z opotrebovania (nezápalového pôvodu) sa zahŕňajú pod spoločný názov osteoartróza. Podľa reumatológových informácií nimi trpí až 65 percent ľudí nad 50 rokov. Naopak, zápalové reumatické choroby trápia najčastejšie mladých ľudí medzi 20–40 rokom života. Patrí sem reumatický zápal kĺbov, Bechterevova choroba, systémový lupus a podobne. Takže ani zďaleka nie je pravda, že „reuma“ postihuje len starých ľudí.

Jedným z preventívnych liekov starých mám proti reume je trhanie žihľavy. Čo na to lekár? „Jednoznačný efekt, že žihľava pomáha, dokázaný nebol. Avšak medicína ponúka lieky, v prípade ktorých efekt dokázaný bol, a to na veľkých súboroch pacientov,“ povedal MUDr. Lukáč, ktorý sa však nebráni tomu, ak má jeho pacient k podobným „liekom“ dôveru. V žiadnom prípade však nesmie vysadiť lieky, ktoré mu naordinuje. Lekár Lukáč dodal, že najhoršie dopadnú tí pacienti, ktorí vysadia liečbu a začnú užívať povedzme homeopatiká. „Pripúšťam, že aj homeopatiká môžu mať vplyv na priebeh choroby, ale nedá sa s určitosťou povedať, že reumatickú chorobu liečia.“

Každý pacient s postihnutím pohybového aparátu musí mať určitú rehabilitáciu, nejaký pohyb. Predovšetkým sa však musí riadiť radami lekára. Ten vie, aký pohyb je preňho vhodný, ktorý uprednostniť a ktorého sa naopak vzdať. „Keď má niekto opotrebované kolená a bedrové kĺby, nemôže behať či hrať futbal a kto má chorú chrbticu, nesmie dvíhať ťažké veci, ale cvičiť cviky zamerané na chrbticu,“ objasnil reumatológ.

debata chyba