Alergici majú menej onkologických ochorení

Ani tridsaťročný človek, ktorý sa zatiaľ nestretol so žiadnou alergickou reakciou, ešte nemá "vyhraté". Pretože alergia sa dá získať počas života kedykoľvek, aj neskôr.

22.05.2013 06:00
alergia Foto:
Na Slovensku máme 40 percent alergikov.
debata

„Bežne máme 50–55-ročných pacientov, ktorí k nám prídu s novodiagnos­tikovanou alergiou,“ priblížil realitu Prof. MUDr. Peter Pružinec, hlavný odborník pre alergológiu a klinickú imunológiu. Doplnil, že v praxi sa mu stáva, že príde začudovaný pacient s tým, že alergiu nikdy nemal. Lekár zvykne argumentovať: Ani nohu ste možno nemali zlomenú a teraz áno.

Ako ďalej lekár vysvetlil, existuje na to termín atópia. „Pacient je atopik a keď sa opakovane stretne so svojím alergénom, keď dôjde k zhode určitých faktorov, môže sa uňho alergia prejaviť aj v neskoršom veku.“ Viac je však pacientov s atopickým pochodom – tých, čo s alergiami začínajú od detstva. Najskôr sa u nich objaví ekzém, neskôr sa k tomu pridá potravinová alergia, astma alebo žihľavka.

„Kamarátia“ sa alergie? Teda keď má niekto alergiu na peľ, má väčšiu šancu, že bude mať aj alergiu potravinovú? „Áno, najmä keď sa nelieči,“ odpovedal MUDr. Pružinec a spresnil, že alergia je ochorenie na celý život. „Je to potláčanie symptómov tým, že potláčame ich príčinu. V opačnom prípade zápal pokračuje ďalej a pacient môže priberať ďalšie alergény, na ktoré začne reagovať. Na začiatku môže byť precitlivelý povedzme na peľ tráv, o dva roky k tomu pribudne peľ bylín, burín či stromov a podobne. Alebo mal alergickú rinitídu a pridruží sa mu k tomu astma.“

Šťastných Slovákov, ktorí nemajú žiadnu alergiu, je asi 60 percent. Zvyšných štyridsať ju má. Keďže toto číslo sa neustále zvyšuje, predpokladá sa, že o pätnásť rokov bude mať alergiu polovica populácie. Už aj človek, ktorý má alergiu na jeden druh liekov, sa nazýva alergikom. Prakticky každý, kto na čokoľvek zareagoval alergicky.

Čo by mohlo potešiť každého alergika? „Ostatných 10–15 rokov sa venuje pozornosť aj tomu, že alergici majú menej onkologických ochorení, ako tí, čo ju nemajú. "Pretože onkologické ochorenie zapríčiňuje, že imunitný systém slabšie pracuje a stráca kontrolu nad nádorovou bunkou,“ vysvetlil Pružinec a dodal, že premrštený imunitný systém, ktoré je u alergií, pracuje viac ako je norma.

Absolvovať preventívnu prehliadku je podľa alergológa Pružinca nezmysel v prípade človeka, ktorý s alergiou problém nemá. Iné je to v prípade, že zareagoval na nejaké potraviny žihľavkou, v sezóne sa mu horšie dýchalo, mal tri-štyri týždne nádchu, zapálené oči počas peľovej sezóny alebo tráviace ťažkosti po nejakom jedle, ktoré trvali dlhšie a objavili sa znova. Vtedy je vyhľadať alergológa na mieste.

debata chyba