Čo vyvoláva astmu a ako postupovať v prípade záchvatu?

Zatiaľ neexistuje jednoznačná odpoveď na to, čo spôsobuje astmu.

23.05.2013 06:00
astma, alergia, vírus, baktéria, choroba Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jedným z faktorov je nie práve najlepšie životné prostredie, ktoré má vplyv predovšetkým na ľudí vo veľkých mestách. Zároveň aj niektoré chemikálie, ktoré používame v bežnom živote (čistiace prostriedky, kozmetika) môžu neúmerne zaťažovať respiračný systém.

Zvýšené riziko vzniku astmy je u tých ľudí, ktorých rodičia mali astmu alebo iné alergické ochorenie – alergickú nádchu a ekzém. Astmatici vedia, že v určitom prostredí alebo ročnom období sa im darí lepšie, v inom zasa horšie.

Stav astmatika sa môže meniť aj podľa fyzickej námahy, stresu, počasia alebo po kontakte s určitými látkami. Faktory a látky, ktoré prispievajú k tomu, že sa vrodená vloha k chorobe prejaví, sa nazývajú vyvolávače. Faktory a látky, ktoré už prítomnú chorobu zhoršujú, prípadne ju opätovne vyvolávajú, ak už bola liečbou utlmená, sa nazývajú spúšťače. Vyvolávačmi i spúšťačmi astmatického ochorenia môže byť aj peľ stromov, tráv alebo iných rastlín, zvieratá, perie, prach, roztoče, plesne, chladný vzduch, cigaretový dym, chemikálie a čistiace prostriedky, kozmetika, spreje a ďalšie látky.

Astma sa zhoršuje aj pri prechladnutí a infekciách, telesnej námahe či hormonálnych zmenách (u žien napríklad pri menštruácii a v klimaktériu).

Pacienti s peľovou alergiou sa cítia najhoršie v období kvitnutia „ich“ rastlín, najmä počas suchých a veterných dní, naopak, po daždi sa im zvykne uľaviť.

Pacienti s precitlivenosťou na roztoče sa mávajú horšie doma, najmä nadránom, čo je spôsobené kontaktom s roztočovým alergénom v posteli.

Každému, kto má alergiu na zvieratá, sa stav zhorší po styku so psom alebo mačkou či kontakte s osobou, ktorá zviera chová.

Pacientovi, u ktorého sa vyvinula alergia na látku z pracovného prostredia, sa zhoršuje zdravotný stav najmä v práci, prípadne krátko po pracovnej zmene a v priebehu voľných dní sa stav zlepší.

Pacienti s nealergickou astmou bývajú citliví na zmeny počasia a najhorším obdobím sa pre nich stáva jesenno-zimné obdobie s častým sychravým inverzným počasím (hmla).

Ako postupovať v prípade záchvatu

  • Pri astmatickom záchvate konajte rýchlo, ale rozvážne.
  • Použite inhalačný uvoľňovač – rýchlo účinný liek.
  • Okamžite odstráňte možný spúšťač alebo sa mu vyhýbajte.
  • Sadnite si a snažte sa upokojiť.
  • Počkajte 5 až 10 minút – ak ťažkosti pretrvávajú, opäť použite inhalačný uvoľňovač – rýchlo účinný liek a zavolajte lekársku pomoc.
  • Pripravte si všetky lieky, ktoré užívate, a pri odchode do zdravotníckeho zariadenia ich zoberte so sebou.
  • Ak ťažkosti neustupujú, ďalej podávajte každých 15 až 20 minút inhalačný uvoľňovač (rýchlo účinný liek) až do príchodu zdravotníka alebo do ústupu ťažkostí.
  • Po odznení záchvatu čo najpodrobnejšie informujte o tejto príhode špecialistu (alergiológa alebo pneumológa), ktorý vás má v starostlivosti.

Zdroj: www.mojaastma.sk

debata chyba