Kúpele slúžia ako prevencia rôznych ochorení

Ak si potrebujete oddýchnuť od každodenného zhonu a zároveň si zlepšiť zdravotný stav, ideálnou voľbou sú kúpele. Aj keď sú v našom povedomí ešte stále zapísané ako služba, ktorú odporučí lekár, nie je to tak.

25.05.2013 06:00
kúpele, relax, masáž Foto:
K zlepšeniu zdravotného stavu pomôže aj kratší pobyt v kúpeľoch.
debata

Do kúpeľov sa už nechodí len kvôli liečbe, ľudia ich využívajú ako formu relaxu a na doplnenie fyzických aj psychických síl. Okrem klasických liečebných pobytov, ponúkajú aj wellness či relaxačné pobyty.

„Pri pobyte v kúpeľoch sa nelieči len telo, ale harmonizujú sa všetky zmysly. Blahodarný účinok komplexnej starostlivosti účinne vplýva na celkový stav človeka,“ konštatovala Eva Henczová z kúpeľov Číž. Podľa ekonomicko-obchodnej námestníčky kúpeľov Lúčky Slávky Medveďovej sa kúpeľné zariadenia v súčasnosti sa čoraz viac otvárajú aj samoplatiacim klientom. "Trendom je inovovať, predbehnúť konkurenciu, no zároveň sa od nej učiť. Dnes sú klienti oveľa náročnejší ako pred rokmi. Nestačí im poskytnúť priemernú službu. Očakávajú kvalitu za primeranú cenu,“ myslí si Tamara Šatanková, ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Kedy vám zdravotná poisťovňa kúpeľnú liečbu neodporučí.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Kúpele zohrávajú významnú úlohu v zdravotníctve najmä z dôvodu prevencie, čiže predchádzaniu ochoreniam,“ vraví marketingová manažérka kúpeľov Štós Marianna Ovčariková. Podľa nej má význam aj kratší pobyt v kúpeľoch. „Ak však ide o liečbu už prepuknutého ochorenia, odporúča sa z medicínskeho hľadiska stráviť v kúpeľoch 21-dňový liečebný pobyt. Ochorenie sa tak podarí zastabilizovať, aby neprešlo do ťažšieho stavu. Napríklad pri dýchacích ťažkostiach, aby alergia neprerástla do astmy a podobne,“ dodala.

K zlepšeniu zdravotného stavu pomôže aj kratší pobyt. „Týždenný pobyt dokáže urobiť doslova zázraky. Dostatočne dlhá doba liečebného pobytu však umožňuje postupné preladenie imunitného systému, ktoré je následne sprevádzané adekvátnou dobou bez príznakov ochorenia. Optimálne je preto užívať 3– až 4-týždennú liečbu, aby organizmus pacienta stačil na liečbu zareagovať a naštartoval regeneračné procesy,“ hovorí marketingová manažérka Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Tatiana Šuláková. Tamara Zimanová z kúpeľov Červený Kláštor ju dopĺňa: „S našimi skúsenosťami pri liečbe kožných ochorení sme spozorovali u klientov, že už počas niekoľkých dní v závislosti od ich stavu ochorenia a rozsahu ložísk sa na pokožke prejaví výrazné zlepšenie. Pokožka je vláčnejšia, hydratovaná, zmierni sa pocit svrbenia a začervenania.“

"Pomerne rýchlym tempom sa do popredia dostáva aj preventívna stránka kúpeľného cestovného ruchu, tzv. zdravotný cestovný ruch, teda predchádzanie chorobám, často v podobe nových welness centier, termálnych kúpalísk, akvaparkov. Je však dôležité poznať rozdiel ich účinkov,“ konštatuje Ivana Marušková z kúpeľov Sklené Teplice. Eva Gajdošová z Bojníc si myslí, že trendom súčasného kúpeľníctva sú multifunkčné kúpele, ktoré poskytnú komplexnú kúpeľnú starostlivosť tak pre pacientov zdravotných poisťovní, ako aj pre samoplatcov. "V súčasnosti sa čoraz viac do popredia dostáva význam prevencie a relaxačno-regeneračných pobytov pred následnou liečbou možných zdravotných problémov v zdravotníckych zariadeniach,“ dodala.

Slovenské kúpele sa špecializujú na rôzne formy ochorenia. Najčastejšími dôvodmi, pre ktoré ich ľudia navštevujú, sú astma, alergie, obezita, vysoký tlak, diabetes či reuma. Slúžia aj ako prevencia civilizačných ochorení a ak je už človek chorý, pomáhajú zlepšiť jeho stav.

Na kúpeľnú liečbu majú pacienti nárok zo zákona. Rozhoduje o tom lekár na základe zdravotného stavu pacienta. Môže ho zaradiť medzi vážnejšie prípady, a teda do takzvanej kategórie A, alebo medzi menej závažné, teda do kategórie B. Návrh na kúpeľnú liečbu sa schvaľuje spravidla do 30 dní, ak nie je potrebné doložiť ďalšie podklady na schválenie kúpeľnej liečby. Termín pobytu si poistenec dohoduje priamo s kúpeľným zariadením. Konkrétne procedúry predpisuje pacientovi lekár priamo v kúpeľoch tak, aby liečba splnila očakávaný medicínsky efekt.

Výšku úhrady poistenca za stravovanie a pobyt upravuje zákon rozdielne pri indikáciách zaradených v skupine A a B. Pacient, ktorý sa lieči v skupine A, dopláca len 1,66 eura na osobu a deň, v skupine B si dopláca za ubytovanie a stravu, zdravotná poisťovňa hradí iba liečebné procedúry. Výška doplatku pritom závisí od toho, aký druh ubytovania si pacient vyberie.

Za presne stanovených podmienok môže však zdravotná poisťovňa liečbu aj zamietnuť. Urobí tak napríklad vtedy, ak návrh nespĺňa všetky podmienky a liečba nie je indikovaná opodstatnene, alebo ak existujú pre konkrétnu indikáciu kontraindikácie. To znamená, že pacient nemôže nastúpiť kúpeľnú liečbu napríklad, ak trpí prenosnou infekčnou chorobou, závislosťou od alkoholu alebo iných návykových látok, kontraindikáciou je aj fajčenie pri určitých diagnózach, napr. pri astme, tehotenstve, nehojacich sa kožných ranách a podobne alebo je pacient bezvládny.

debata chyba