Lekárnička je základ dovolenkovej batožiny

Oficiálna dovolenková sezóna sa síce ešte nezačala, vo viacerých prímorských exotických krajinách je však už teplota vhodná na kúpanie. Na zájazdy tohto typu mnohí odchádzajú "narýchlo" a bez väčšej prípravy, kupujú ich pre prijateľnú cenu len niekoľko dní pred odchodom. Dôležitou súčasťou batožiny je dovolenková lekárnička. Čo si nezabudnúť?

01.06.2013 06:00
 lekárnička - prvá pomoc
Ilustračné foto.
debata

Samozrejme, najlepšie je mať spísaný cestovný zoznam – a nerobiť ho v poslednej chvíli. Odporúča sa podobné zoznamy aj z minulých rokov nezahadzovať, základné veci sa totiž stále opakujú. Spisovať jednotlivé položky je optimálne aj niekoľko dní, treba si predstaviť samého seba v rôznych situáciách, v závislosti od typu dovolenky: na pláži, v hoteli, počas trekingu v horách, na výlete na lodi… Aký zdravotný problém môžem mať v konkrétnej situácii? Morská choroba? Silné slnečné žiarenie? Poštípanie hmyzom?

Je vhodné prejsť si v mysli rad-radom aj rôzne časti tela: hlava (môže bolieť), krk (škriabanie v hrdle), hrudník (kašeľ), brucho (tráviace problémy), nohy (problém s kŕčovými žilami) a podobne. Pomôže to pri tvorbe zoznamu jednotlivých liekov či zdravotníckych pomôcok.

Lieky od známych farmafiriem

Zloženie cestovnej lekárničky závisí od cieľa cesty, jej účelu, zdravotného stavu jej majiteľa alebo od toho, či ide o dospelého, alebo dieťa. V prvom rade je najdôležitejšie zobrať si so sebou lieky, ktoré pravidelne užívate, a skontrolovať, či vám ich zásoba vystačí v predpísanom dávkovaní na celé dovolenkové obdobie. Pred odchodom si treba prečítať príbalové letáky užívaných liekov, prípadne si ich zbaliť do lekárničky či urobiť krátke poznámky aspoň na škatuľku s liekom.

V zahraničí sa lieky často predávajú pod iným obchodným názvom, takže v prípade straty či nedostatočnej dávky je nevyhnutné poznať názov účinnej látky. Mnohé lieky vrátane antibiotík v niektorých krajinách bez väčších problémov dostať kúpiť bez receptu, niekde ich dokonca predávajú po jednotlivých tabletách – podľa finančných možností kupujúceho. Nemalo by to viesť k podceneniu správneho dávkovania akéhokoľvek lieku a podľa možností nikdy nekupujte liek, ktorý nie je v originálnom o­bale!

V zahraničí – najmä v ázijských či afrických krajinách – je najlepšie kupovať lieky od veľkých známych farmaceutických spoločností, aj keď sú drahšie. Riziko nákupu tzv. falošných liekov, ktoré neobsahujú účinnú látku uvedenú na obale, je tu totiž podstatne vyššie, ako keď u nás niekto nakupuje lieky prostredníctvom internetu. Príbalové letáky liekov kúpených v zahraničí, prirodzene, nie sú písané v našom jazyku. Vyhľadávanie liekov, potravinových doplnkov či zdravotníckych potrieb podľa účinných látok či obchodných názvov umožňuje napr. webová stránka www.adcc.sk. Ku každému z nich si možno otvoriť príbalové informácie pre pacienta či súhrn charakteristických vlastností lieku.

Základ sú lieky proti bolesti a horúčke

„Osobne som nedávno v Thajsku zažil situáciu, keď som veľmi potreboval liek na uvoľnenie nosových dutín,“ vysvetľuje cestovateľ a fotograf Ivan z Bratislavy. „Do zahraničia som odchádzal prechladnutý a pobyt v klimatizovanom lietadle moje problémy výrazne zhoršil. Keď sme po mnohých hodinách pristáli v Bangkoku, upchal sa mi nos a na niekoľko dní mi totálne zaľahlo v ušiach. Mal som so sebou lieky proti bolesti aj kvapky do nosa, ale to na uvoľnenie prínosových dutín nestačilo. Doma na to užívam protichrípkové kombinované lieky obsahujúce látku proti bolesti a teplote ibuprofén, ale aj pseudoefedrín na spľasnutie opuchnutých slizníc. V thajskej lekárni mi však povedali, že tam je táto látka zakázaná. Ponúkli mi liek s názvom Nasolin, ktorý obsahuje chlórfenamín a fenylefrín. Až cez internet som zistil, že obe tieto látky takisto slúžia na uvoľnenie nosa a obsahujú ich niektoré lieky, ktoré sa predávajú aj u nás, len pod inými obchodnými názvami. To ma upokojilo.“

Asi najdôležitejšie sú lieky proti bolesti a horúčke, veď tie často nosia aj ženy vo svojich kabelkách či v peňaženke, muži v príručnej taštičke alebo v priečinku auta. Nie je od veci zobrať si zopár tabliet aj do príručnej batožiny v lietadle. Na druhom mieste sú náplasti, obväz a dezinfekcia drobných poranení. Nasledujú prípravky na alergiu, poštípanie hmyzom či popŕhlenie. Neslobodno zabudnúť ani na lieky proti hnačke (niekto na cestách, naopak, trpieva zápchou), prípadne na nevoľnosť v dopravných prostriedkoch. To je základ. Ďalej podľa potreby očné, ušné, nosné kvapky, lieky proti páleniu záhy, pastilky na bolesti hrdla, proti kašľu, počas dlhých letov kompresívne pančuchy do lietadla plus aspirín alebo dokonca lieky na riedenie krvi po konzultácii s lekárom. Samozrejmosťou sú ochranné prostriedky proti slnku.

Kontrola exspirácie „Vždy skontrolujte dátum exspirácie lieku aj to, či v lekárni, kde ste ho kúpili, boli dodržané podmienky ich skladovania,“ píše sa v knihe Ochrana zdravia na cestách. „Rozhodne neodporúčame kupovať navlhnuté lieky alebo také, čo boli skladované mimo chladničky, hoci sa vyžaduje ich skladovanie v chladiacom zariadení. Lekárne, ktoré nemajú čo skrývať, vpustia turistu aj do zadnej časti predajne, aby mohol aspoň pohľadom posúdiť hygienické podmienky skladovania liekov. V prípade nákupu sterilných jednorazových zdravotníckych pomôcok, ako sú injekčné ihly či striekačky, dôkladne skontrolujte neporušenosť obalu a informáciu o dobe sterility. V mnohých rozvojových krajinách sa predávajú recyklované, čiže už použité zdravotnícke pomôcky, ktoré niekto ukradol z nemocničného odpadu a nanajvýš ich opláchol vodou.“ Pozor na to!

Zdravie na dovolenke

  • zloženie cestovnej lekárničky závisí od cieľa cesty, jej účelu a zdravotného stavu
  • základom sú lieky, ktoré užívate pravidelne, plus lieky proti bolesti a teplote, plus obväzový materiál
  • pri kúpe liekov v zahraničí si vždy overte dátum exspirácie lieku a podmienky skladovania (vyžaduje liek skladovanie v chlade?)
  • nikdy nekupujte lieky bez originálneho obalu v igelitových vrecúškach, prípadne lieky v navlhnutých škatuľkách
  • poznačte si ešte doma účinné látky liekov, ktoré by ste mohli potrebovať, v zahraničí sa predávajú pod inými obchodnými názvami
debata chyba