Fajčiari nie sú dobrí darcovia krvi

Jednou z najnebezpečnejších zložiek cigaretového dymu je oxid uhoľnatý. "Fajčiari – aktívni aj pasívni - ho vdychujú vo veľkom množstve. Po vdýchnutí sa plyn z priedušiek dostáva do krvi, kde sa viaže na nosič kyslíka – hemoglobín. Obsadí tam miesto a zabráni naviazaniu kyslíka, erytrocyt tak nemôže plniť jednu zo svojich najdôležitejších funkcií,“ hovorí doktorka Aurélia Fedorová.

11.06.2013 14:00
fajčenie, zákaz, fajčiť, nefajčiť Foto:
Ilustračné foto.
debata

"Ak si darca krvi pred odberom zapáli cigaretu, vyradí z funkcie množstvo svojich erytrocytov a výrazne znižuje kvalitu svojej darovanej krvi. Ideálne by bolo, keby pred darovaním minimálne 12 hodín vôbec nefajčil,“ upozornila.

Krv fajčiara podľa jej slov obsahuje výrazne vyšší počet buniek zodpovedných za alergické prejavy. "Obsahuje rakovinotvorné látky, ktoré sa do darcu krvi dostávajú z cigaretového dymu, tieto sa nachádzajú aj v darovanej krvi a takisto to znižuje je kvalitu. Fajčiar tak dáva škodlivé látky samotnému pacientovi.“

Fajčenie u darcu krvi vyvoláva zvýšenie počtu leukocytov, zvyšuje krvný tlak. Ak tieto parametre nie sú v norme, darca je vyradený z darovania krvi. "Okrem toho fajčenie môže vyvolať aj iné zmeny v krvnom obraze, napríklad makrocytózu, ktorá tiež môže byť príčinou vyradenia darcu z odberu. Nikotín vdychovaný fajčiarom spôsobuje hemolýzu – rozpad krviniek. Ak je v darovanej krvi prítomná, krv sa nemôže použiť na podanie chorému pacientovi,“ dodala doktorka.

Fajčiari majú zmenenú aktivitu bielych krviniek – leukocytov. Tieto sa neadekvátne aktivujú, majú narušenú komunikáciu s cievnou stenou, vo výraznejšej miere putujú do tzv. mikrocirkulácie, teda do maličkých ciev, a tam následne môžu spôsobovať zápal. Leukocyty u fajčiarov majú aj zvýraznenú schopnosť agregácie, tzv. zhlukovania sa, čo môže spôsobovať upchávanie mikrovaskulárneho riečiska – t. j. drobných cievok v jednotlivých orgánoch tela.

debata chyba