Po unikátnej operácii rohovky: Najviac sa teším, že môžem vidieť

Pani Jolana (80) z Nitry, ktorá prišla o zrak pre zápal rohovky, dnes opäť vidí. Pomohla jej unikátna operácia, pri ktorej jej transplantovali rohovku upravenú kobaltom.

14.06.2013 15:41
debata

Transplantácia ľudskej rohovky upravenej kobaltom je nový druh transplantácie, ktorá na Slovensko prišla z Ameriky. Stáva sa tak nádejou pre oslepnutých pacientov, ktorým doterajšie spôsoby transplantácie nepriniesli očakávaný efekt. Zákrok vykonali v Univerzitnej nemocnici v Bratislave a v pláne majú už ďalšie.

Oko pred operáciou, neprehľadná rohovka,... Foto: UNB
1. before operation Oko pred operáciou, neprehľadná rohovka, zarastená cievami, ktoré zabraňujú prenikaniu svetla do sietnice.
Oko po operácii, prehľadná rohovka zabezpečuje... Foto: UNB
oko, rohovka, operácia Oko po operácii, prehľadná rohovka zabezpečuje ostrejšie videnie.

Osemdesiatročná pani Jolana už desať rokov takmer nič nevidela, dokázala rozlíšiť len obrysy postáv a vedela, kedy je deň a kedy noc. Nevidela ani tváre svojich deti a vnukov.

Zrak sa jej začal zhoršovať postupne. „Lekárka mi dávala iba nejaké kvapky, ale tie nepomáhali,“ tvrdí. Absolvovala niekoľko operácii, medzi nimi aj transplantáciu umelej rohovky. Tie však úspech nepriniesli a pani Jolana bola stále viac odkázana na pomoc iných osôb. Keď jej prednosta očnej kliniky v Univerzitnej nemocnici v Bratislave Andrej Černák navrhol transplantáciu novým druhom kobaltovej rohovky, nič nenamietala. „Keď máte za sebou niekoľko operácii, tak ste už taký obrnený, ale tešíte sa, že je opäť nejaká nádej,“ dodáva pacientka, ktorá ihneď po operácii videla a už sa dokáže pohybovať sama. „Keď vás bolí ruka a noha, dá sa s tým žiť ľahšie, ako keď nevidíte a ste odkázaný na iného. Naviac sa teším, že môžem vidieť,“ dodáva pani Jolana a s ľahkosťou si namaľuje ústa.

Výhodou rohovky upravenej kobaltom podľa prednostu Černáka je, že rohovka ožiarením stratí všetky pôvodné bunky, nadobudne vlastnosti umelej rohovky, ale na rozdiel od umelej sa dobre hojí a prirastie pevne k tkanivám v oku. „Tieto rohovky sa môžu skladovať pri izbovej teplote niekoľko rokov, kým normálna rohovka len 10–14 dní, môžeme tak mať zásoby na okamžité použitie v prípade úrazu a netreba čakať na vhodného darcu,“ doplnil Černák.

Na Slovensku ročne čaká na transplantáciu rohovky približne 300 pacientov, niektorí čakajú na darcu aj dva roky. S novou kobaltovou rohovkou by ročne moholi zoperovať 50 pacientov. Transplántácie sa hradia zo zdravotného poistenia, pacient nič nedopláca.

debata chyba