Cukrovka: epidémia tretieho tisícročia

Cukrovka je ochorenie charakterizované dlhodobým zvýšením hladiny cukru v krvi. "Táto porucha je spôsobená poruchou vylučovania inzulínu, jeho nedostatočným účinkom alebo kombináciou oboch faktorov. Ak trvá dlho, spája sa s pomalým poškodením ciev v rôznych orgánoch,“ hovorí doktorka Katarína Černá.

17.06.2013 06:00
cukrovka, pacient, doktor, vyšetrenie, ordinácia Foto:
O cukrovke sa hovorí, že samotný pacient ju svojím prístupom k životospráve a liečbe môže ovplyvniť až na 85 percent.
debata (3)

Ide najmä o oči, obličky, nervový systém a poškodenie srdca. "Cukrovka je považovaná za neinfekčnú epidémiu tretieho tisícročia. Podľa Medzinárodnej federácie diabetu odhad výskytu na svete v roku 2010 je 285 miliónov chorých a predpokladá sa, že v roku 2030 vzrastie počet chorých na 430 miliónov,“ hovorí o zvyšujúcom sa počte diabetikov lekárka. Počet chorých rastie aj na Slovensku. "Kým v roku 1980 ich bolo 120-tisíc, v roku 2010 už vyše 340-tisíc. Predpokladá sa, že chorých je o tretinu až polovicu viac, ako je počet diagnostikovaných,“ varuje doktorka Černá. To znamená ďalších sto až stopäťdesiattisíc ľudí, ktorí chodia s vysokou hladinou cukru a ani o tom netušia. "Enormný nárast ochorenia súvisí s tým, že viac jeme a málo sa hýbeme. Žijeme sedavým spôsobom života a priveľký príjem vysokokalorických jedál nevieme spáliť. Na vzniku cukrovky sa zásadnou mierou podpisuje najmä nezdravý spôsob života,“ upozorňuje Černá.

Podľa doktorky Kataríny Černej je hlavnou príčinou vzniku komplikácií dlhodobá neuspokojivá metabolická kompenzácia cukrovky, trvalé zvýšené hladiny krvného cukru a zvýšené hodnoty glykovaného hemoglobínu, zle kontrolované hodnoty tlaku krvi, zvýšené hodnoty krvných tukov, fajčenie, nedostatok pohybu. Ľahšie a správnejšie je komplikáciám predchádzať ako ich neúspešne a ťažko liečiť. "Pri liečbe je najčastejšou komplikáciou zníženie hladiny krvného cukru – tzv. hypoglykémia.

Príčinou môže byť nadmerná dávka inzulínu alebo tabletiek pri nedodržiavaní stravovacieho režimu, napríklad vynechaním či oneskorením jedla, nedostatočným obsahom sacharidov, neprimeranou fyzickou aktivitou či konzumáciou väčšieho množstva alkoholu,” vraví diabetologička. Príznaky sú charakterizované zvýšeným potením, bolesťami hlavy, búšením srdca, tŕpnutím úst, dvojitým, neostrým videním, únavou, ospalosťou, zmätenosťou, kŕčkami, poruchami vedomia až bezvedomím. Pri objavení prvých prejavov je potrebné zjesť malý krajec chleba, sladšieho ovocia alebo vypiť 5 dl koly alebo sladkého čaju. Diabetik liečený inzulínom má mať pri sebe vždy cukor alebo sladké cukríky.

Rozlišujeme niekoľko typov cukrovky. Cukrovka 1. typu je charakterizovaná výrazným až úplným nedostatkom inzulínu a vyžaduje jeho podávanie. Je podmienená imunologicky, pričom organizmus vytvára protilátky proti vlastným bunkám podžalúdkovej žľazy a postupne ich poškodzuje až zničí. "O cukrovke 2. typu sa ešte začiatkom minulého storočia hovorilo ako o chorobe, ktorá môže postihnúť ľudí, ktorí mali dostatok potravy, teda tých bohatších. U nás ide o najčastejší typ cukrovky, pri ktorej vzniká nerovnováha medzi tvorbou inzulínu v podžalúdkovej žľaze a jeho účinkom v pečeni, svalstve či tukovom tkanive. Títo diabetici majú väčšinou nadváhu alebo sú obézni. Cukrovka sa tu vyskytuje veľmi často v priamom príbuzenstve.“ Títo diabetici nemajú dramatický začiatok ochorenia, a preto môže prebiehať dlho, často niekoľko rokov skryté, bez príznakov. Zvyčajne sa prejaví až komplikáciami, napríklad infektom močových ciest, kožným defektom na nohe, zhoršením zraku.

Ďalším typom cukrovky je gestačný diabetes mellitus, ktorý vzniká v druhej polovici tehotenstva asi u 3 percent všetkých tehotných. "Dnes sa robí v druhej polovici tehotenstva všetkým ženám vyšetrenie záťažovým testom s glukózou. Ak sa zistí porucha, je nutná diéta a niekedy aj inzulínová liečba, inak by mohlo dôjsť k závažnému postihnutiu plodu. Po pôrode tento typ cukrovky odznieva. I keď odznie, je určité riziko, že o 10 až 20 rokov sa u týchto žien zjaví,“ vymenúva doktorka Černá. Okrem týchto typov existujú ešte hraničné stavy cukrovky, ktoré môžu byť predstupňom ochorenia. Ako dodala, cukrovka nebolí, môže postihnúť kohokoľvek, ak je však neliečená a zanedbaná, ide o smrteľné ochorenie.

Pri diabete nejde len o ochorenie týkajúce sa zvýšených hodnôt krvného cukru. "Hlavným problémom je vyrovnanie sa s diagnózou, jej prijatie a hľadanie odpovede na otázku, ako sa s ňou naučiť žiť. Dôležitá je spolupráca samotného pacienta a rodinných príslušníkov s lekárom, pozitívne myslenie a disciplinovanosť.“

3 debata chyba