Ako sa prejavuje astma a aká je jej liečba?

Chronickým zápalom zmenené dýchacie cesty prehnane reagujú na také podnety, ktoré u zdravého človeka nevyvolávajú žiadnu reakciu. Táto ich vlastnosť sa nazýva bronchiálna hyperreaktivita.

17.06.2013 14:00
žena, nádcha, astma, kašeľ, prechladnutie, sprej Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zápalom postihnuté priedušky reagujú zúžením, a to má za následok vznik astmatických ťažkostí, ktoré sa prejavujú najčastejšie v noci a nadránom, ale môžu sa vyskytovať kedykoľvek. Prejavuje sa záchvatmi prevažne suchého, dráždivého kašľa, pocitom dychovej tiesne a počuteľným dýchaním (piskot, chripenie a podobne).

Typické príznaky: dýchavica (pocit zovretia pľúc a priedušiek, ťažkého dýchania a nedostatku vzduchu), kašeľ (suchý a dráždivý, ktorý sa dostavuje v záchvatoch), pískanie (zúžené a opuchnuté priedušky vyvolávajú pískavé zvuky pri prechode vzduchu)

Významné zhoršenie stavu – záchvaty astmy sa dostavujú niekedy celkom neočakávane, ale zvyčajne po kontakte s rôznymi spúšťačmi (stres, vírusová infekcia, alergény, prchavé výpary, vlhký a chladný vzduch, dym, fyzická námaha). Neočakávané záchvaty sa dostavujú najčastejšie v noci a nadránom, pacient sa budí na pocit sťaženého dýchania a na suchý kašeľ.

Dýchavicu a ostatné prejavy astmy spôsobuje kŕč svaloviny a opuch sliznice priedušiek a tiež prítomnosť hustého hlienu v prieduškách, ktorý ich upcháva. Ak sa zavčasu nepodá liečba, do pľúc prúdi málo vzduchu a organizmus trpí nedostatkom kyslíka, čo vyvoláva pocit dusenia. Po ústupe záchvatu (spontánne alebo účinkom liekov) astmatik väčšinou, a najmä v počiatkoch ochorenia, nepociťuje žiadne ťažkosti.

Choroba však nezmizla, len je v štádiu pokoja – zápalový proces pretrváva, ale je pod kontrolou – ak by ste v tomto pokojovom období prestali užívať protizápalové lieky (tzv. kontrolóry), došlo by opäť k zhoršeniu stavu.

Čo znamená kontrola astmy?

  • Kontrola astmy je cieľom liečby. Tak ako v prípade pacienta, ktorý má vysoký krvný tlak a lekár sa snaží znížiť ho na normálne cieľové hodnoty, tak sa v prípade astmy imunoalergológ/pne­umológ pokúsi vhodnou liečbou dostať astmu „pod kontrolu“ a stabilizovať zápal.
  • Prieduškovú astmu možno u väčšiny astmatikov dlhodobou liečbou dostať pod kontrolu, t. j. dosiahnuť nižšie opísaný stav a účinne tak predchádzať náhlym zhoršeniam a astmatickým záchvatom. Stav, keď astma nie je dostatočne pod kontrolou, vedie k prehlbovaniu chronického zápalu v dýchacích cestách, ich nezvratnému a trvalému poškodeniu a progresii ochorenia do ťažšieho stupňa.
  • Ako vyzerá pacient, ktorého astma „je pod kontrolou“: nemá denné príznaky; nemá nočné príznaky; nepotrebuje záchrannú liečbu – uvoľňovač (nie viac ako 2-krát/týždeň); nemá exacerbácie – náhle zhoršenia zdravotného stavu; nie je limitovaný vo vykonávaní denných aktivít – vrátane športovania a fyzickej námahy; má normálne hodnoty pľúcnych funkcií merané spirometriou.

Stupne astmy

Podľa výskytu ťažkostí, liečby a funkčnosti dýchacích ciest rozdeľujeme astmu do štyroch stupňov.
1. stupeň: ľahká občasná astma
2. stupeň: ľahká pretrvávajúca astma
3. stupeň: stredne ťažká pretrvávajúca astma
4. stupeň: ťažká pretrvávajúca astma

Aká je liečba

Astmatikov ich ochorenie sprevádza po celý život. Správnou dlhodobou liečbou a dodržiavaním určitých zásad možno ochorenie dostať pod kontrolu natoľko, aby ste mohli žiť normálnym a plnohodnotným životom. Liečba astmy sa skladá z dvoch rovnocenných zložiek, ktoré musia ísť spoločne. Je to:

  • nefarmakologická liečba – liečba bez liekov (dodržiavanie zásad života astmatika, odstránenie spúšťačov, liečebná rehabilitácia – dýchacie cvičenia a klimatická liečba, napríklad pobyt v horách alebo pri mori).
  • farmakologická liečba – liečba pomocou liekov. Keďže astma je chronické zápalové ochorenie, aj jeho liečba musí byť dlhodobá a neprerušovaná. Výber liekov a ich dávku riadi lekár špecialista a pacient by nemal svojvoľne liečbu meniť alebo vynechávať. Pri svojvoľnom znížení dávky alebo vynechávaní liečby môže dôjsť k prehlbovaniu chronického zápalu v dýchacích cestách, ich nezvratnému a trvalému poškodeniu a progresii ochorenia do ťažšieho stupňa. Zároveň sa zvyšuje riziko náhleho zhoršenia a ťažkého astmatického záchvatu. Čiastočný účinok liečby sa obvykle prejaví veľmi rýchlo, ale jej plný účinok sa rozvíja postupne pri pravidelnom užívaní v priebehu 1 až 3 mesiacov.
1 debata chyba