Čo všetko obsahuje cigaretový dym?

Možno niekde ešte prevládajú názory, že tí, čo nefajčia, sa nemusia sťažovať. Cigaretový dym je predsa neškodný. Naozaj si to myslíte? Omyl!

09.07.2013 13:30
cigaretový dym - fajčenie - škodlivosť dymu Foto:
Cigaretový dym obsahuje až 64 karcinogénov.
debata (2)

Cigaretový dym

  • je komplexom viac ako 4-tisíc plynných a hmotných látok
  • obsahuje 64 karcinogénov, dôležitý je aj vysoký obsah oxidu uhoľnatého, najmä v súvislosti s kardiovasku­lárnymi ochoreniami: cigarety s nižším obsahom dechtu môžu síce nepatrne znížiť riziko napríklad rakoviny pľúc, ale riziko srdcovo-cievnych ochorení zostáva rovnaké
  • obsahuje tisíce rôznych chemických zlúčenín, ktoré sú buď vo forme častíc, alebo plynu

Čo je decht?

Hnedá páchnuca tekutina, ktorá je kondenzátom z cigaretového dymu. Obsahuje látky spôsobujúce rakovinové bujnenie a veľa ďalších toxínov. Všetky cigarety produkujú decht, aj keď bol v posledných rokoch znížený.

Oxid uhoľnatý

Je hlavným jedom vo výfukových plynoch áut, ale obsahuje ho aj cigaretový dym. Viaže sa na hemoglobín oveľa rýchlejšie ako kyslík, čo má za následok, že krv prenáša menej kyslíka.

Nikotín

V cigarete ho nájdete 1 až 4 mg. Už počas niekoľkých sekúnd po vtiahnutí dymu do pľúc sa dostáva krvným riečiskom do mozgu, kde obsadzuje špecifické nikotínové receptory. Viaže sa aj na receptory v periférnom, vegetatívnom nervovom systéme, ktorý riadi vnútorné orgány. Účinky nikotínu: zvýšená aktivita tráviaceho traktu, zvýšená produkcia slín, tráviacich štiav a aktivity hladkej svaloviny, zvyšuje krvný tlak, zrýchľuje činnosť srdca, sťahuje cievy, zvyšuje obsah mastných kyselín v krvi, spomaľuje syntézu estrogénu, fajčiar sa viac potí. Nikotín je vysoko návyková psychoaktívna látka. Asi 10 až 15 percent nikotínusa z organizmu vylučuje v nezmenenej forme, ale 70 percent sa v organizme transformuje na kotinín.

Toxické plyny

Spaľovaním tabaku vzniká mnoho plynných splodín, z ktorých toxikologicky najvýznamnejší je oxid uhoľnatý. Tento bezfarebný plyn bez chuti a zápachu s vysokou afinitou k hemoglobínu je značne jedovatý. Znemožňuje prenos kyslíka z pľúc do tkanív.

Oxidy dusíka

Z hľadiska vplyvu na ľudské zdravie je najvýznamnejší oxid dusičitý. Ten veľmi ľahko preniká z pľúc do krvi a predstavuje riziko problémov najmä pre deti. Podľa lekárov sú oxidy dusíka 6– až 10-krát nebezpečnejšie ako oxid siričitý, ktorý sa v cigaretovom dyme nachádza tiež, ale iba v nepatrnom množstve. Hlavným toxickým účinkom oxidu dusičitého je dráždenie slizníc. Nebezpečné sú už veľmi malé koncentrácie, ak pôsobia dlhšie ako 30 minút, čo je práve prípad fajčiarov.

Formaldehyd

Jeho vyššie koncentrácie spôsobujú vážne podráždenie slizníc a respiračné problémy, napríklad zápal priedušiek a opuch či zápal pľúc.

Akroleín

Je toxický, dráždi sliznice nosa, dýchacích orgánov, oči, kožu.

Kyanovodík

Jedovatý plyn, ktorý je jedným z najrýchlejšie pôsobiacich a najprudších jedov. Používal sa počas II. svetovej vojny na usmrcovanie väzňov v plynových komorách.

Nitrosamíny

Z toxikologického hľadiska a z pohľadu rizika ohrozenia zdravia predstavujú najvýznamnejšiu skupinu škodlivých látok cigaretového dymu. Pretože ich zdraviu nebezpečné účinky sú známe už dávno, je ich obsah v potravinách prísne kontrolovaný.

Ťažké kovy

Vo väčšom množstve je obsiahnutý najmä nikel a kadmium, vyskytuje sa aj arzén. Prítomnosť týchto kovov má svoj pôvod v pôde, v ktorej rastú rastliny tabaku.

Rádioaktívne polónium

Nie je presne známe, ako sa dostáva do tabaku. Zvýšený obsah polónia sa datuje od 50. rokov minulého storočia a zrejme súvisí s umelým prihnojovaním rastlín fosfátovými hnojivami.

2 debata chyba