Otázky a odpovede: O hlbokej žilovej trombóze

Na základné otázky o hlbokej žilovej trombóze máme pre vás odpovede od odborníkov.

15.07.2013 13:00
trombóza - kŕčové žily Foto:
Tromby zistené v dolných končatinách sa môžu v niektorých prípadoch samy rozpustiť a nemusia spôsobiť žiadne komplikácie
debata

Ako koluje krv v žilách?
Srdce je sval, ktorý prečerpáva krv do tela – cez tepny a žily. Tlak krvi v dolných končatinách je veľmi nízky, preto sa krv z dolných končatín nemôže spontánne vrátiť do srdca – musí byť vytláčaná nahor nohami, lýtkami a svalmi stehna. Aby sa predišlo spätnému návratu žilovej krvi do dolných častí končatín na podklade gravitácie, v žilách sú prítomné špeciálne chlopne, ktoré zabraňujú krvi tiecť naspäť. Keď sa svaly sťahujú, krv sa vytláča nahor smerom k srdcu, pričom chlopne sú otvorené. Keď sa svaly uvoľnia, chlopne sa zatvoria, aby zabránili spätnému toku krvi.

Čo je proces koagulácie?
Koagulačný proces prebieha v našom tele každý deň. Keď sa poraní krvná cieva následkom malého rezu, začne sa tvoriť hemostatická zrazenina z krvných doštičiek, ktoré sa prichytávajú k rane a tam sa zhlukujú. V tom istom čase krvné doštičky spúšťajú koagulačný proces (koaguláciu), v ktorej sa aktivujú zrážavé látky jedna za druhou. Tieto reťazové reakcie postupujú veľmi rýchlo a vytvárajú vysoko odolnú a elastickú látku nazývanú fibrín. Fibrínové vlákna pokrývajú krvné doštičky ako sieť, do ktorej sa zachytáva viac červených krviniek. Z tohto dôvodu má zrazenina z krvných doštičiek a fibrínu charakteristickú červenkastú farbu. Keď sa poškodená krvná cieva zahojí, hemostatická zrazenina sa rozpustí pôsobením špeciálnych fibrinolytických enzýmov (fibrinolýza). Trombus je hemostatická krvná zrazenina, ktorá sa tvorí nekontrolovane alebo ktorá sa tvorí na nesprávnom mieste.

Ako sa tvorí trombus?
Počas života sa za určitých okolností (dlhé chirurgické výkony, dlhodobý pobyt na lôžku, chronické ochorenia a pod.) pozoruje nadmerná aktivita a porušená funkcia zrážavých procesov krvi. Je to vtedy, keď sa nerobí žiadna prevencia. Výsledkom je tvorba trombov, ktoré blokujú prietok krvi vo veľkých žilách, ako napríklad v krvných cievach dolných končatín. Tento stav sa označuje ako hlboká žilová trombóza. Zrazenina sa drží na stene krvnej cievy, ale jej druhý koniec sa voľne pohybuje v krvnom obehu. Môže sa odtrhnúť od steny a spolu s krvou sa môže dostať do srdca a pľúc, kde môže zablokovať jednu z tepien. Tento stav sa nazýva embólia (najčastejšie pľúcna embólia). Dôsledkom pľúcnej embólie sa naruší fyziologický proces výmeny plynov (okrem iného kyslíka) v jednej alebo oboch častiach pľúc. Pľúcna embólia je život ohrozujúcim stavom a vyžaduje si okamžitú liečbu.

Aké riziká sú spojené s trombózou dolných končatín?
Tromby zistené v dolných končatinách sa môžu v niektorých prípadoch samy rozpustiť a nemusia spôsobiť žiadne komplikácie; vo vzácnych prípadoch môžu viesť k život ohrozujúcim situáciám, keď sa zrazenina odtrhne od cievnej steny a spolu s krvou sa dostane do pľúc, kde významne obmedzí pľúcne funkcie (pľúcna embólia); u približne 90 % pacientov, ktorí nedostávajú žiadnu liečbu, môže vyvolať rozvoj súboru príznakov spojených so zmenou sfarbenia dolných končatín. Tento súbor zahŕňa kŕčové žily, opuch nôh, zmeny farby kože, zápal a ulcerácie, ktoré sa najčastejšie zisťujú okolo vnútorného členka. Tieto príznaky sú tiež charakteristické pre chronickú žilovú nedostatočnosť, ktorá sa označuje ako posttrombotický syndróm (PTS). Zrazeniny v žilách sa takmer vôbec nedostanú do tepien (s výnimkou pľúcnych tepien), a preto nespôsobujú infarkt srdca alebo náhlu cievnu mozgovú príhodu.

Ako sa dá znížiť riziko rozvoja trombózy pri imobilizácii?
Imobilizácia na lôžku je jedným z hlavných rizikových faktorov rozvoja krvných zrazenín, takže aktívne cvičenie ešte na lôžku môže pomôcť minimalizovať riziko. Cvičenia, ktoré sa môžu robiť na lôžku zahŕňajú sťahovanie a uvoľňovanie svalov nôh a dolných končatín, a to tak často, ako sa len dá. Ohýbaním a napínaním dolných končatín môžete aktivovať svalovú „pumpu“, ktorá pozostáva zo svalov lýtka. Ich činnosť stimuluje a zlepšuje krvný prietok v žilách. Podobný efekt sa dá dosiahnuť cvičením napodobňujúcim bicyklovanie a so zatlačovaním na opačný koniec postele. Rovnomerný tlak na dolné končatiny sa dá aplikovať ich obviazaním alebo oblečením elastických podkolienok alebo pančuchových nohavíc. Tento spôsob liečby je doplnkom farmakologickej liečby. Odporúča sa aj zdvíhanie nôh.

debata chyba