Alternatívna liečba ako jediná? Onkológ ju rozhodne neodporúča!

Veľa žien by sme zachránili, keby nedôverovali alternatívnej medicíne, resp. nezverovali sa do rúk len liečiteľovi, hovorí onkológ, Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. z Onkologického ústavu Sv. Alžbety.

19.07.2013 06:00
prsia, vyšetrovanie prsníkov, samovyšetrovanie... Foto:
Ženy sa boja vedľajších účinkov chemoterapie. Hrozí únava, vypadávanie vlasov a vracanie.
debata (37)

Internet lekárom v tomto prípade nepomáha. Ženy si tam navzájom odporúčajú, čo robiť, aby sa vyhli nežiadúcim účinkom chemoterapie, po ktorej hrozí únava, vypadávajú vlasy a podobne. Odpoveďou by mala byť alternatívna medicína. Myšlienka, že len dostanú akúsi rastlinu a vyzdravejú, je lákavá. Okrem toho vraj mnohé ženy veria aj tomu, že keď chemoterapia zabíja onkologické bunky, určite s nimi aj tie zdravé. Najsmutnejšie na tom podľa Bellu je, že ide prevažne o vysokoškoláčky. „Jednoznačne treba povedať, že kto nájde liek na rakovinu, dostane Nobelovu cenu a bude milionár,“ vraví lekár, ktorý zvykne svojim pacientkam hovoriť na vyšetrení tiež to, že keby alternatívna medicína zodpovedne fungovala, nepodstupovali by slávne a bohaté osobnosti chemoterapiu a nedávali by si odstraňovať prsníky. Ak by bolo niečo lepšie, čo funguje, určite by si to zaplatili.

Samozrejme, že ani chemoterapia nie je stopercentná. „Nie je to tak, že kto dostane chemoterapiu, vyzdravie. Ide len o jedinú možnú liečbu v tejto dobe, ktorá existuje.“ Rovnako nie je stopercentné, že prežije každá žena, ktorá vyhľadá lekára v prvom štádiu ochorenia, a isté nie je ani to, že zaručene umrie každá žena, ktorá príde v tom poslednom. „Môžeme mať dve ženy v rovnakom štádiu. Jedna z nich krásne prežije bez toho, aby o tom vedela, druhá má recidívy a neprežije. Žiaľ, nevieme to ovplyvniť,“ priblížil realitu MUDr. Bella.

Na rovinu lekár opäť zdôrazňuje, že alternatívnu liečbu neodporúča. Možno ako podpornú, rozhodne však nie ako jedinú. Tento rok mal v ambulancii asi šesť žien, ktoré odmietli klasickú liečbu. Prišli v neskorom štádiu, kedy sa s tým už nič nedalo robiť. Motiváciou týchto žien je stále to isté: Neprísť o prsník, o vlasy. „Uvítali by sme na Slovensku zákon, aby bol nelekár, ktorý rakovinu prsníka "lieči“, povinný poslať pacientku k lekárovi, ktorý by aspoň určil, či sa jej stav nezhoršuje. Doteraz sa nenašiel žiaden nelekár, ktorý by chcel spolupracovať," skonštatoval Bella, ktorý z praxe pozná prípady, kedy sa žene zväčšoval nádor a nelekár jej tvrdil, že je to výborné – mal by totiž prasknúť a zmiznúť…

37 debata chyba