Aj ľudia v exotických krajinách sa chránia pred slnkom

Aj ľudia žijúci v krajinách blízko pri rovníku sa chránia pred slnkom, hoci ich pigment im umožňuje zotrvať na ňom podstatne dlhšie v porovnaní s fototypmi číslo 1 alebo 2.

21.07.2013 08:33
ochrana pred slnkom v exotických a horúcich... Foto: ,
V Barme si napríklad natierajú tvár belavou pastou z kôry stromu tanaka, ktorá chráni pokožku pred slnečným žiarením.
debata (3)

Aj ľudia s najvyšším fototypom kože, černosi, sa podľa odborníkov môžu spáliť pod vplyvom UVB žiarenia, len to na nich nie je vidieť.

Biele, po členky dlhé vzdušné rúcha nazývané kandura, ktoré nosia Saudskoarabi, spoločne s neodmysliteľnou arabskou šatkou na hlave, sú vlastne výbornou ochranou pred slnkom. So ženskými abajami je to už horšie, pretože sú čiernej farby, a to už ani nehovoriac o tvárových maskách burka, ktoré síce pred slnkom chránia, nie je to však dôvod nosenia tohto nepohodlného doplnku šatstva.

V Ázii sa vo všeobecnosti ľudia pred slnkom chránia s pomocou bežných dáždnikov, ktoré v prípade nečakanej tropickej spŕšky spĺňajú funkciu ochrany pred slnkom i dažďom. Správajú sa tak najmä pod vplyvom túžby mať čo najbledšiu pokožku, ktorá je tam symbolom krásy. Známa siesta, ktorá sa dodržiava aj u európskych južanov, je vlastne tiež ochranou pred slnkom a horúčavou. Na dovolenkách sa často stáva, že jedinými ľuďmi v rozpálených uliciach miest či na pláži sú turisti… Domáci sa počas najväčšieho úpeku schovávajú v domoch, pretože je to najlacnejší a najúčinnejší spôsob ochrany.

V Barme si napríklad natierajú tvár belavou pastou z kôry stromu tanaka, ktorá chráni pokožku pred slnečným žiarením. Prírodnou ochranou proti slnku pochádzajúcou z Afriky je bambucké maslo získané z orechov Shea tree, niektorí domorodci sa však natierajú aj obyčajným blatom. To človek odpozoroval od slonov. Medzi ďalšie prírodné prostriedky počas opaľovania, ktoré ponúkajú v Ázii, patrí kokosový olej. Vo Vietname ľudia pracujúci na ryžových políčkach nosia svoje typické špicaté klobúky, aj zberačky čaju na Srí Lanke, ktoré pracujú celý deň vonku na plantážach, majú vždy na hlavách šatky a dlhé rukávy.

Najohrozenejší sú albíni

Ultrafialové žiarenie najväčšmi ohrozuje ľudí, ktorí trpia zriedkavou genetickou poruchou nazývanou aj albinizmus. Medzi hlavné druhy patrí okulokutánny albinizmus, keď sa nedostatok hnedého farbiva melanínu prejavuje v pokožke, vlasoch i očiach. Jeden druh albinizmu sa spája so zvýšeným krvácaním a tvorbou modrín, ochorením obličiek, pľúc a celosvetovo je pomenovaný podľa československých lekárov Heřmanského a Pudláka, ktorí ho opísali v roku 1959.

Albinizmus je raritná diagnóza, ktorá nemá vplyv na duševné zdravie a sprevádza ho veľa mýtov. Aj vo filmoch albíni obyčajne predstavujú zloduchov, ako to bolo vo filmoch Da Vinciho kód či Návrat do Cold Mountain. Touto genetickou poruchou trpia ľudia bez ohľadu na rasu. Autorka článku pred piatimi rokmi stretla albína v dedinke Bachao v západoafrickej Mauritánii, tesne pri hranici so Senegalom. V tom čase bol Babdžuk dvanásťročný chlapec. Tragédiou bolo preňho najmä to, že žil v klimatickej oblasti s vysokým UV indexom a chýbajúcou liečbou v podobe prípravkov schopných zablokovať zákerný vplyv UV žiarenia na jeho pokožku. V prípade takýchto pacientov je melanómová alebo nemelanómová rakovina kože len otázkou času.

Ďalším raritným ochorením, ktoré svojho nositeľa prakticky odsudzuje na život v temnotách, je xeroderma pigmentosum (XP). Toto nesmierne zriedkavé ochorenie svojho nositeľa odsudzuje na skrývanie sa v miestnostiach so špeciálnymi sklami, ktoré neprepúšťajú UV lúče. Von môžu ísť iba v noci alebo v kombinéze, ktorá pripomína skafander. Keďže ide väčšinou o detských pacientov, prischlo im aj označenie „mesačné deti“. Vzácna porucha spôsobuje, že organizmus nie je schopný naprávať škody, ktoré bunkám spôsobuje UV žiarenie a ľudia s XP zomierajú na následky kožnej rakoviny. V Európe žije asi 300 pacientov s XP.

Mimoriadne vysoké riziko vzniku nádorov kože následkom vystavovania sa slnečným lúčom majú aj pacienti dlhodobo liečení imunosupresívami, predovšetkým pred a po transplantácii orgánov. U pacientov s transplantátmi je 100-násobne vyšší výskyt nemelanómových nádorov kože (konkrétne spinaliómov) v porovnaní s bežnou populáciou. Do rizikovej skupiny patria aj osoby s výskytom rakoviny kože v rodine a takí, čo už raz rakovinu kože prekonali. Slnečnému žiareniu by sa mali úplne vyhýbať napríklad aj pacienti s lupusom.

Názory zo sveta: Ako sa chránite tam u vás pred slnkom?

Lazarito Jesus Hodelin, Kuba
Samozrejme, keď idem na slnko, tak sa krémujem. UV-faktorom 30+, päťdesiatku nepotrebujem. V lete bývam čierny ako kominár, neskôr trochu zblednem. Keď sme pri mori, dokonca sa mi pokožka aj ošúpe. Musím však povedať, že ak mám možnosť, najradšej sa zdržiavam v tieni. Dcérku Sarah, ktorá je mulatka, krémujeme opaľovacími krémami tiež. Neviem o nejakých špeciálnych prírodných prostriedkoch v rámci ochrany proti slnku u nás na Kube. Žijú tam belší i tmavší ľudia, podľa toho si musia na slnku aj dávať pozor.

Tieniu Yung, Čína
Nikdy v živote som sa nechránil pred slnkom. Číňania sa nepotrebujú natierať krémami na opaľovanie. Mnohé Číňanky – krásavice, však v lete nosia slnečníky. Sú to nádherné dáždniky, ktoré vyzerajú ako tie vaše do dažďa, je v nich však zabudovaná UV-ochrana. Nedávno som sa bol bicyklovať vo Vojke pri Dunaji na poludnie a pripiekol som si ruky aj nos. Bol som z toho dosť šokovaný. Asi mi na Slovensku, kde som sa oženil, začal ubúdať pigment… Ktovie, po rokoch mi tu začali chutiť syry a bryndzové halušky, možno sa môj organizmus mení…

Gijs Moors, Belgicko
Priznám sa, ja slnko nemám veľmi rád. Pri pohľade na mňa je to dosť logické. Hneď som červený ako rak a pehavý, dokonca aj z jarného slnka, najmä ak je suché, vetristé počasie. V lete sa ľahko spálim a šiltovku nosím ako niekto okuliare. Natieram sa UV-faktorom 50+, ak taký práve nemám, minimálne 30+. A aj na pláži sa najradšej zdržiavam v tričku.

Sophin Thanawet, Thajsko
Pracujem ako recepčná v hoteli na Pattayi, väčšinu dňa trávim vnútri, v miestnosti s klímou, takže počas bežných pracovných dní si nemusím nejako špeciálne chrániť pokožku pred slnkom. Nikdy som sa ani nespálila, asi preto, že som Ázijčanka. Je však pravda, že keď sa vyberiem vyslovene na pláž, používam aj opaľovací krém. Navyše vždy nosievam slnečné okuliare. Mám citlivejšie oči, pretože denne nosím dioptrické očné šošovky.

Manoj Peiris, Srí Lanka
Srílančania obyčajne nepoužívajú opaľovacie krémy. Hoci mladá generácia to už čiastočne robí – špeciálne dievčatá a deti vo väčších mestách. Ženy zvyknú počas najväčších horúčav nosiť nad hlavou obyčajné dáždniky. Ja trávim väčšinu času v aute za volantom, ale ak idem so svojimi klientmi ako ich turistický sprievodca na túru alebo na katamarán na vodu, nosievam na ochranu hlavy šiltovku, pretože mám čoraz menej vlasov.

3 debata chyba