Duševná aktivita pomáha chrániť mozog v starobe

Udržiavanie duševnej aktivity, ako je čítanie kníh, písanie listov alebo lúštenie rôznych rébusov, podľa vedcov pomáha vo vyššom veku udržať na uzde demenciu.

22.07.2013 13:00
čítanie v starobe - cibrenie mozgu v staršom veku Foto:
Aký budeme mať mozog v starobe, čiastočne závisí od toho, čo od neho v živote obvykle chceme.
debata

Najnovšia štúdia amerických odborníkov, zverejnená v časopise Neurology, tak potvrdzuje názor, že nástup mentálneho postihnutia možno oddialiť určitým štýlom života. Píše o tom server BBC.

Spomenutá americká štúdia vychádza z výsledkov viacročného výskumu. Zúčastnilo sa na ňom 294 ľudí vo veku nad 55 rokov, ktorým vedci dávali každoročne až do ich smrti testy, ktorými hodnotili pamäť a myslenie. Účastníci tiež odpovedali na otázky, ktoré sa týkali čítania kníh, písania listov a inej činností spojených s duševnou stimuláciou v detstve, v dospievaní, v strednom a vo vyššom veku. Po smrti bol mozog týchto osôb skúmaný, aby sa zistilo, či nevykazuje fyzické príznaky demencie.

Po vyhodnotení vplyvu spomínaných známok dospeli odborníci k záveru, že u ľudí, ktorí svoj mozog aktívne zamestnávali, bolo tempo poklesu poznávacích schopností približne o 15 percent pomalšie než u ľudí, ktorí tak nerobili.

Podľa vedúceho výskumu Roberta Rusha z Univerzitného lekárskeho centra v Chicagu výsledky tohto bádania ukazujú, že cvičenie mozgu počas celého života je dôležité pre zdravie tohto orgánu v starobe.

„Aký budeme mať mozog v starobe, čiastočne závisí od toho, čo od neho v živote obvykle chceme. Čo robíte počas celého života, má veľký vplyv na pravdepodobnosť výskytu týchto chorôb spojených s vekom,“ tvrdí.

Simon Ridley z britskej charitatívnej organizácie zaoberajúcej sa výskumom Alzheimerovej choroby poukázal na to, že čoraz viac dôkazov svedčí o tom, že duševná aktivita môže pomôcť v boji proti kognitívnemu chátraniu človeka. Avšak upozornil, že jeho základné príčiny sú stále nejasné.

Aj podľa ďalšieho britského špecialistu v tomto odbore Jamesa Picketta je ešte potreba ďalších a rozsiahlejších výskumov. „Medzitým ale viac čítania a lúštenie krížoviek môže byť zábavné, určite tým nič nepokazíte,“ myslí si.

Najlepším spôsobom, ako znížiť nebezpečenstvo nástupu demencie, je podľa neho jesť vyváženú stravu, pravidelne cvičiť a udržiavať si „zdravú váhu“.

debata chyba