Pozor na slnko. Chrániť treba najmä deti

Slnko k svojmu životu potrebujeme. Bez slnečných lúčov by neexistoval život, avšak ak sa im intenzívne vystavujeme, môže to vyvolať až chronické poškodenia kože, najmä jej predčasné starnutie a tvorbu vrások, ktoré môžu byť sprevádzané rozšírením pórov, vyrážkami, poškodením väziva a zničením elastických vlákien.

02.08.2013 14:00
pláž, leto, slnko, pokožka, opaľovanie, UV... Foto:
Ochranný faktor používaný na ochranu pred slnečným žiarením by mal mať minimálne dvojnásobnú hodnotu nameraného UV indexu.
debata (1)

Tým najvážnejším však je rakovina kože (bazocelulárny karcinóm, karcinóm z dlaždicového epitelu a melanóm, takzvaná čierna rakovina). Chrániť treba najmä deti, ktorých pokožka je oveľa citlivejšia ako koža dospelého človeka.

Najjednoduchšou ochranou by bolo úplne sa slnku vyhnúť, avšak to nie je možné. Koža má síce prirodzenú schopnosť ochrany – stmavnutie ako prejav zvýšenej tvorby kožného pigmentu melanínu, ktorý je schopný pohltiť niektoré zložky slnečného žiarenia, ale to nestačí. Chronické poškodenie totiž nemusí byť viditeľné voľným okom tak, ako je to pri spálení, a môže sa prejaviť až po rokoch. Ak sme teda nútení vystaviť sa slnku, musíme dbať na ochranu.

Tou je najmä nosenie slnečných okuliarov, vhodný odev, pokrývka hlavy a kozmetické výrobky. Pri výbere okuliarov myslite na to, aby sklá skutočne obsahovali UVA a UVB filtre a aby boli dostatočne veľké. Tmavé sklá bez dostatočnej ochrany pred UV žiarením totiž spôsobujú opak, pretože rozšírenou zreničkou vniká do oka viac ultrafialového svetla ako pri chránenom oku. Veľmi dôležité je myslieť na to, že oblečenie hrá dôležitú úlohu v ochrane pred slnečnými lúčmi, ale ponúka len čiastočnú a obmedzenú ochranu. V súčasnosti už aj textilný priemysel nasleduje trendy v tejto oblasti a uvádza na trh výrobky s UV filtrami a ich výšku uvádza v označení výrobku.

Pokiaľ ide o opaľovacie krémy, na trhu je v súčasnosti široký sortiment a pri ich výbere treba brať do úvahy niekoľko ukazovateľov. Na tvár a menšie plochy kože je vhodné použiť krém, na celé telo je lepšie použiť mlieko alebo olej. Pri mastnejšej alebo aknóznej pleti je lepšie použiť nemastné mlieka, aby neupchávali póry. Pri výbere si všímame výšku ochranného faktoru. Jeho výšku si vyberáme v závislosti od fototypu osoby, jej veku, času, ktorý chceme na slnku stráviť, predpokladanej intenzity slnečného žiarenia, ale i skutočnosti, či budeme na slnku prvýkrát alebo opakovane.

Na čo by ste nemali zabúdať

  1. ochranný faktor používaný na ochranu pred slnečným žiarením by mal mať minimálne dvojnásobnú hodnotu nameraného UV indexu. Pre zvlášť citlivé osoby sa odporúča ochranný faktor minimálne 15
  2. výrobky s chemickými UV filtrami je potrebné aplikovať 20 minút pred slnením
  3. pri každej aplikácii je potrebné naniesť dostatočné množstvo výrobku, čo je 2mg/cm2 pokožky, čo je pre dospelú osobu asi 6 čajových lyžičiek = 35 g/výrobku; pričom 1 g = 1 ml
  4. dávka naneseného výrobku sa znižuje po plávaní, osušení, ležaní na osuške, spotení, preto je potrebné aplikáciu opakovať niekoľkokrát, aj keď je výrobok označený ako vodoodolný. Zníženie dávkovania o polovicu môže znížiť účinnosť ochrany až o dve tretiny
  5. opaľovacie krémy by ste si nemali zamieňať s výrobkami dennej kozmetiky, ako sú denné krémy, telové mlieka a iné, ktoré ani v zložení, ani v označení nespĺňajú kritériá pre výrobky na ochranu pred slnečným žiarením i napriek tomu, že sú obohatené o UV filtre

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva

1 debata chyba