Cirhóza pečene: mnohé príčiny, najčastejšie alkohol

Cirhóza pečene predstavuje závažný zdravotnícky problém. "Svojimi komplikáciami významne zhoršuje kvalitu života. Vyžaduje si časté hospitalizácie, ošetrovanie a liečbu náročnými liečebnými metódami vrátane transplantácie pečene. Vzniká v priebehu 15 až 20 rokov v dôsledku pôsobenia faktorov škodlivých pre pečeň a má veľa príčin. Najčastejšie vzniká v dôsledku nadmernej konzumácie alkoholických nápojov," upozorňuje docent Peter Jarčuška, prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti, z 1. internej kliniky FNLP a LF UPJŠ Košice.

04.08.2013 06:00
alkoholizumus, drink, opilec, alkohol, piť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Navyše prináša komplikácie, ktoré môžu ohroziť život chorého. „Nadmerná tvorba tekutiny v brušnej dutine zväčšuje objem brucha, býva príčinou poruchy funkcie obličiek a infekcií. Pažerákové varixy pacienta ohrozujú na živote krvácaním. Zväčšená slezina spôsobuje nedostatok bielych krviniek, málokrvnosť a poruchy zrážanlivosti krvi. Cirhóza pečene je prekanceróza, po rokoch sa v nej môže vyvinúť rakovina pečene – hepatocelulárny karcinóm,“ vraví.

Alkoholová choroba pečene vzniká pri viacročnom častom a nadmernom pití alkoholických nápojov. V skorých fázach vzniká v pečeni stukovatenie, neskôr opakované zápaly pečene a choroba pokračuje do cirhózy pečene a jej komplikácií. Nadmerná konzumácia alkoholu priamo súvisí s úmrtnosťou na cirhózu pečene a patrí medzi najvýznamnejšie problémy verejného zdravotníctva nielen na Slovensku, ale aj v mnohých ďalších krajinách Európy a sveta.

„Ďalšou významnou príčinou sú vírusové hepatitídy: hepatitída C a B. Proti hepatitíde B existuje očkovacia látka, ktorá je všeobecne dostupná. Na Slovensku prebieha celoplošné očkovanie. Proti vírusu hepatitídy C dosiaľ nejestvuje očkovacia látka. Táto infekcia prebieha spravidla ako chronický zápal pečene, ktorý vyústi do cirhózy pečene s komplikáciami. Existuje účinná, finančne náročná včasná liečba chronickej hepatitídy B aj C, ktorá zväčša zabraňuje rozvoju cirhózy.“

Existuje skupina chorôb pečene s poruchou imunity. „Sú to neinfekčné, autoimunitné zápaly pečene – autoimunitné hepatitídy. Existuje niekoľko typov, vyskytujú sa v rodinách s inými poruchami imunity a sú častejšie u žien. Priebeh autoimunitnej hepatitídy býva chronický a ak sa nelieči, vzniká cirhóza pečene. Choroba sa prejaví ako ťažké akútne vzplanutie so žltačkou, alebo až po tom, čo vzniknú komplikácie cirhózy pečene,“ konštatoval docent Jarčuška.

Chronickým zápalom pečene sa prejavujú aj viaceré dedičné choroby. Ten vyústi do cirhózy pečene a jej komplikácií. Medzi najčastejšie patria hemochromatózy, pri ktorých je nadmerné ukladanie železa do pečene. „Liečba spočíva v pravidelnom vypúšťaní krvi. Bez nej však pomerne rýchlo vzniká cirhóza pečene s vysokým rizikom hepatocelulárneho karcinómu. Ďalšou dedičnou cirhogénnou chorobou je Wilsonova choroba – choroba z nadmerného ukladania medi.“

V súčasnosti sa všetky komplikácie pečene dajú liečiť liekmi, malými nechirurgickými výkonmi a chirurgickými postupmi vrátane transplantácie pečene. „Včasná liečba skorých štádií chronických hepatitíd a cirhózy pečene predlžuje život a môže ušetriť veľké finančné prostriedky. Systematické a včasné zachytávanie chronických hepatitíd a cirhózy pečene patrí medzi prioritné zdravotnícke imperatívy súčasnosti,“ dodal docent Jarčuška.

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #alkohol #cirhóza