Niekoľko názorov na prekyslený organizmus

Vedci odhadujú, že k ľuďom, ktorí majú prekyslený organizmus, patrí, žiaľ, väčšina. A môže za to stravovanie.

07.08.2013 06:00 , aktualizované: 08.08.2013 23:14
sprcha, sprchujúca žena Foto:
Aj sprcha pomáha zbaviť sa škodlivých látok.
debata (12)

Laicky zhrnuté, mali by sme jesť menej živočíšnych bielkovín a jednoduchých sacharidov. Jedným z nepríjemných príznakov, ako zvýšená acidita „mení človeka“, je podráždenosť.

Nakoľko kyslý máme organizmus, možno zistiť vďaka indikačným papierikom, ktoré dostať v lekárni. V norme je moč s hodnotou pH medzi 6,5 až 7,5. K výsledku sa dopracujeme priemerom pravidelným sledovaním. Za zlý výsledok sa považujú čísla nižšie ako 6,5.

Čo pomáha?

Strava
Ako sa uvádza v knihe Najlepšie recepty ľudovej medicíny, autormi ktorej sú Dr. Jorg Zittlau a Dr. Norbert Kriegisch, stravovanie hrá pri odbúravaní kyselín veľkú rolu. V prvom rade by sme sa mali snažiť nedovoliť im vzniknúť. Ak nás trápi prekyslenie, logicky by sme nemali konzumovať kyselinotvorné potraviny. Patria tam spomínané rafinované sacharidy – biela múka a cukor. Naopak, základ stravy by mali tvoriť zásadotvorné potraviny ako zemiaky a zelenina. Najlepšie je akúkoľvek zmenu začať „šokom“, a teda, aj v tomto prípade hladovkou, pri ktorej sa pijú len šťavy. Pokračujte zásadotvornými polievkami.

Pohyb
Pomáha ľuďom, ktorí chcú upraviť svoju hmotnosť, znížiť hladinu cukru v krvi, ale aj odbúrať kyseliny. Vhodný je akýkoľvek pohyb. Bicyklovanie, beh, rýchla chôdza či turistika – každému podľa chuti.

Veľa tekutín
Nielen v lete, ale počas celého roka. Obličky sa potešia. Vhodné v tomto prípade sú tiché minerálne vody.

Sprcha
Zaberá aj súvislé sprchovanie. „Dva razy denne vždy na 10 minút by ste sa mali postaviť pod súvislú sprchu: umiestnite sprchovaciu hlavicu vysoko nad hlavu a nechajte ju jemne striekať na vaše telo. Táto mierna masáž pôsobí ako prirodzená lymfatická drenáš; vhodná je špeciálne na krk a hlavu. Touto sprchovacou metódou sa miazgovodmi rýchlejšie odvedú škodlivé látky a rýchlejšie sa dosiahne acidobázická rovnováha,“ uvádza sa ďalej v knihe Najlepšie recepty ľudovej medicíny.

Keďže téma prekyslenia organizmu v ostatnom čase zaujala, poprosili sme o názor odborníka na výživu, MUDr. Igora Bukovského. Vo svojej novej pripravovanej knihe „Návod na prežitie pre ženu“ tomu venuje celú kapitolu.

Na úvod uvádza normálne hodnoty pH všetkých dôležitých telesných tekutín krv (7,34 – 7,45), sliny (6,5 – 7,5), moč (5,5 – 7,0), vaginálna tekutina (3,8 – 4,5), spermatická tekutina (7,2 – 7,8), žlč (8,0 – 8,5), pankreatická šťava (7,5 – 8,5), žalúdková šťava (1,0 – 1,5), črevná šťava (7,5 – 8,0), mozgovomiechový mok (7,3 – 7,6).

"Už jeden pohľad na tie čísla stačí, aby múdry človek cítil úctu k svojej vlastnej chémii – telo pomocou zložitých mechanizmov udržiava zloženie jednotlivých prostredí. Je to všetko oveľa citlivejšie ako najdrahšie rolexky! A táto úcta by mala byť dostatočnou zábranou pred páchaním akýchkoľvek nezmyslov. Vzápätí si prirodzene položíte otázku „O ktorom pH je vlastne reč?“ a keď sa pozriete do tabuľky ešte raz, zistíte toto:

obsah žalúdka je vždy kyslý – keď sa vám grgne, alebo máte reflux, hovorí to možno o tom, že ste zjedli veľa zemiakového šalátu alebo vypili veľa vína, ale rozhodne to nič nehovorí o pH krvi

  • ak je reflux zásaditý, je to vážny signál: buď máte v žalúdku žlč, alebo ste sa naozaj tou bikarbónou presypali!
  • váš žalúdok zneutralizuje bežnú dávku 10 g bikarbóny (asi 2 čajové lyžičky) o pár minút tak hravo, že krv sa o tom ani nedozvie (našťastie).
  • aby bikarbóna naozaj pohla celým pH vašej krvi (nerobte to, verte mi!), museli by ste jej naraz prehltnúť až okolo 200 gramov a v tej chvíli páchate úkladnú samovraždu svojho pažeráka aj žalúdka

váš moč je kyslý takmer vždy – je to prirodzené a bráni to infekcii

  • rozhodne to nedokazuje „prekyslenie“ tela
  • násilne udržiavaný zásaditý moč môže podporiť vznik infekcie alebo kameňov

sliny sú kyslé často – ale závisí to od toho, čo ste práve jedli alebo pili, nie od toho, čo jete a pijete dlhodobo. "Prekyslený“ človek (pH krvi menej ako 7,0) sliny už nebude mať asi žiadne.

Z toho vyplýva, že výsledok merania pH týchto tekutín vám takmer vždy ukáže „prekyslenie“ – a presne o to predajcom „pH kúr“ ide. To po prvé. A teraz to dôležitejšie: Krv je vždy mierne zásaditá – vždy! Už malý posun pH krvi smerom hore alebo dolu naruší mnohé telesné funkcie. A to „prekyslenie krvi“ (menej ako 7,0), ktorým nás strašia, nie je zlučiteľné so životom! Ak by teda mali tie pH strašidlá pravdu, tak sme všetci po smrti (alebo prinajmenšom ležíme na JIS-ke).

Na to, aku telu pomôcť, Bukovský odpovedá: "Telo sústavne pracuje na tom, aby si pH krvi (a všetky ostatné pH) udržalo. Netreba ho v tom rušiť. Predstavte si, že sústredene pracujete v záhrade a ktosi vám pod ruky stále sype hlinu – vraj, aby sa rastlinky mali lepšie. Ak chcete svojmu telu naozaj uľahčiť chemickú námahu, robte to takto:

nejedzte veľa (živočíšnych) bielkovín – nadbytok bielkovín telo neukladá, ale rozloží ich a formou kyslých látok (kyselina močová, močovina, amoniak) vylúči z tela von. Príliš kyslé pH moču upravujú obličky vápnikom = nadbytok bielkovín v strave odvápňuje kosti, telo si však aj pri nadbytku bielkovín spoľahlivo udrží pH krvi

kontrolujte príjem nápojov/potravín, ktoré obsahujú veľa kyselín: ocot, horčica, konzervy v kyslom náleve, kolové nápoje a mnohé iné nealko nápoje, koncentrované ovocné šťavy

naučte sa jesť viac zeleniny: surovej, blanšírovanej alebo dusenej a s minimálnym množstvom octu

vyhýbajte sa akýmkoľvek (aj prírodným) chemikáliám, ktoré majú „upraviť vaše kyslé pH“ – nechajte svoje laboratórium pracovať v pokoji a ak by ste mali skutočne rozvrátené vnútorné prostredie (prepánajána, čo sa vám stalo?), budete o tom vedieť skôr, ako vás odvezie pohotovosť. Nechajte to radšej na lekárov, ako na internetových pomocníkov.

Jeden z názorov nám poslal aj čitateľ Ján Šoltés, študent medicíny:

"Internet je zaplavený pseudovedeckými poznatkami o tzv. prekyslení organizmu. Táto populárna teória hovorí o vplyve stravy na pH vnútorného prostredia organizmu. Č je na tejto teórii chybné? Najvýhodnejšie pH pre vnútorne prostredie ľudského tela je mierne zásadité, teda 7,4 (kyslé<7; 7= neutrálne; 7–14= zásadité). To tvrdia aj autori teórie šíriacej sa internetom. Lenže s rovnakou istotou tvrdia aj to, že strava toto pH môže významne ovplyvniť, a že dnes je väčšina ľudí pre konzumáciu kyslých potravín prekyslená. Stretol som sa aj s tvrdením, že dnes má väčšina ľudí pH 6,5. Tu je vidieť neprofesionálnosť tvorcov teórie, keďže človek už pri pH = 6,8 upadá do kómy.

Stav prekyslenia, ako sa dnes nazýva, by sme odborne mohli spojiť so stavom tzv. metabolickej acidózy. Narážame však na kameň úrazu: Medzi hlavné príčiny metabolickej acidózy patrí neliečená cukrovka, hladovanie, chronické zlyhávanie obličiek, veľká fyzická záťaž (napríklad po behu v dôsledku hromadenia kyseliny mliečnej). Ide o rôzne chorobné stavy, ktoré môžu prekyslenie spôsobiť, ale určite to nie je strava a slabé kyseliny, ktoré obsahuje.

Stačí sa laicky zamyslieť: Ak je naša tráviaca sústava schopná pankreatickými šťavami na začiatku tenkého čreva zneutralizovať pomerné silnú kyselinu zo žalúdka, mali by jej robiť problém omnoho slabšie kyseliny z jedla? Nie. Okrem toho aj v zdravom tele vznikajú metabolity, ktoré prekysľujú, preto má telo vyvinuté mechanizmy, ako sa tomu stavu vyhnúť a udržať si mierne zásadité pH. Zodpovedné sú za to hlavne obličky a pľúca. V krvi sa nachádza oxid uhličitý, ktorý pri reakcii s vodou vytvára kyselinu uhličitú. Tá logicky prekysľuje, lenže v prípade, že máme v tele viac kyselín, napríklad kyseliny mliečnej, ktorá sa tvorí pri náročnej fyzickej práci, je oxid uhličitý vo väčšom množstve vylučovaný pri výdychu a pH ostáva stabilné. Toto je jeden z mechanizmov udržiavania acidobázickej rovnováhy.

Ďalším dôležitým orgánom sú obličky. Laicky môžeme povedať, že v prípade prekyslenia vylučujú do moču viac kyselín a takto sa podieľaju na udržiavaní mierne zásaditého pH.

Pre ďalšie zamyslenie uvádzam pár poznatkov o kyselinách, ktoré telo potrebuje, čiže tvrdiť, že jedenie kyslých potravín je zdraviu škodlivé, úplne stráca význam. Nevyhnutne potrebujeme aminokyseliny a vitamín C, ktorý je z chemického hľadiska tiež kyselinou. Rovnako sa za kyseliny považujú aj vitamín B5 (kyselina pantoténová), vitamín B9 (kyselina listová). Z vyššie popísaných faktov, ktoré sú aj vedecký dokázané vyplýva, že veľkého internetového strašiaka s názvom prekyslenie organizmu sa netreba obávať."

12 debata chyba
Viac na túto tému: #prekyslenie organizmu #odkyslenie #sprcha #zmena stravy