Leto prináša vyššie riziko hnačiek. Ako sa im vyhnúť?

Každý človek sa už s týmto nepríjemným ochorením aspoň raz v živote stretol. A aj keď je väčšinou bežným prejavom najrôznejších porúch zažívania, môže mať v niektorých prípadoch závažný priebeh a viesť až k úmrtiu. Hnačkové ochorenia sú totiž príčinou až 20 miliónov úmrtí vo svete za rok. Nemalú časť z toho predstavujú malé deti.

07.08.2013 14:00
žena, bolesť, choroba, hnačka, kŕč, brucho,... Foto:
Horúce letné počasie praje množeniu niektorých hnačku vyvolávajúcich baktérií a vírusov.
debata

Hnačka nie je samostatná choroba, je to vždy príznak nejakého ochorenia alebo poruchy. Narúša sa pri nej vstrebávanie vody a niektorých ďalších látok z čreva späť do krvného obehu, navyše dochádza k nenormálnemu vylučovaniu vody do čreva.

Horúce letné počasie predisponuje množenie niektorých hnačku vyvolávajúcich baktérií a vírusov. Najmä v lete si tak treba dávať väčší pozor na hygienu, nepiť v zahraničí tečúcu pitnú vodu a vyhýbať sa niektorým druhom jedla.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aké sú príčiny hnačiek..

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Deti a hnačky

Podľa primára oddelenia urgentného príjmu Marcela Brennera do ambulancií zvyčajne zavítajú pacienti s akútnou hnačkou, ktorá môže viesť k masívnym stratám vody a minerálov v tele, ktoré sa za normálnych okolností takto z tela nedostávajú. "Tieto straty majú následne dosah na fungovanie mnohých orgánov, a preto pacienti trpia okrem hnačky často aj výraznou únavou, bolesťami brucha, svalov a hlavy. Vzhľadom na znížený obsah vody v tele menej močia, sú bledí, trpia nechutenstvom, môžu mať zvýšenú telesnú teplotu. Nezriedka je postihnutý aj žalúdok a súčasne s hnačkou vracajú,“ konštatoval.

Lekári posudzujú hnačky aj v kontexte príčin, pretože vyvolávateľom môže byť vírus, baktéria, porucha tolerancie zložky stravy, iné diétne pochybenie, stres.

Hnačka u detí môže poukazovať aj na niektoré vnútorné ochorenia vyžadujúce chirurgický zákrok. Významnými sprievodnými ukazovateľmi sú prípadná zvýšená teplota, vracanie, sprievodné kožné prejavy, bolesti a iné. "Pokiaľ je príčinou hnačky vírus alebo baktéria, stolica môže obsahovať týchto živých vyvolávateľov. Môže ju však spôsobiť aj náhodné požitie mydiel či saponátov,“ dopĺňa skúsenosti z praxe primár Brenner.

A kedy hovoríme u detí o hnačke? „Je to individuálne, vyprázdňovanie u detí závisí aj od veku. U dojčiat a batoliat je fyziologicky častejšia frekvencia vyprázdňovania a redšia konzistencia stolice, čo môže byť interpretované ako hnačka. U dojčených detí môže byť stolica 8– až 12-krát denne, u detí na mliečnej formule 4– až 6-krát denne, a stále ešte nemusíme hovoriť o hnačke,“ vraví gastroenterologička Iveta Čierna z II. detskej kliniky LF UK a DFNsP Bratislava.

"O hnačke hovoríme vtedy, ak stolica má väčší objem, je riedka až vodnatá, výrazne zapáchajúca a frekvencia vyprázdňovania je priemerne viac ako 5 x denne,“ vysvetlila gastroenterolo­gička. „Nastáva porucha vstrebávania tekutín a dieťa je ohrozené dehydratáciou. Čím je menšie, tým väčšie je riziko. Nedostatok tekutín v cievnom riečišti môže mať závažné dôsledky: rozvrat vnútorného prostredia, poruchu cirkulácie až zlyhanie srdca.“

Ako sa chrániť a ako sa liečiť

Základom liečby každej hnačky je dostatočný prísun tekutín. Na rehydratáciu u detí sú určené špeciálne rehydratačné roztoky, ktorými dodáme do tela nielen vodu, ale obsahujú aj glukózu a dôležité soli, ktoré sa pri hnačke z organizmu strácajú. Niektoré sú obohatené aj probiotikami. Ako náhradu je vhodné použiť minerálne vody. Súčasťou liečby sú probiotiká, zdraviu prospešné baktérie, ktoré sú nápomocné pri úprave črevnej flóry na vytlačenie choroboplodných mikroorganizmov, ktoré sú pôvodcami hnačky.

Dôležitá je aj úprava stravy. Tá by nemala obsahovať mlieko, vhodné sú potraviny, ktoré stolicu zahustia – vývar z mrkvy, varená mrkva, ryža, banán, prípadne strúhané jablká. Súčasťou hnačkového ochorenia často býva aj vracanie, preto je niekedy veľmi ťažké zabezpečiť požadovaný prísun tekutín. V takom prípade je lepšie vyhľadať lekársku pomoc. Pokiaľ ide o malé deti, ktoré sú viac ohrozené dehydratáciou, je potrebné pri hnačke radšej navštíviť lekára. Ako upozornila docentka Katarína Holečková z Kliniky infektológie a geografickej medicíny FNsP Bratislava-Kramáre, pri akútnej hnačke treba dodržiavať diétu.

„Neodporúčam ani žiadne lieky, ktoré tlmia peristaltiku čriev, pri teplote do 38 stupňov Celzia netreba podávať lieky na zníženie teploty,“ povedala.

Liečba hnačiek antibiotikami je vhodná len u dojčiat mladších ako 4 mesiace, u ktorých nie je možné vylúčiť infekciu salmonelami, shigellami či yersíniami. U väčších detí a dospelých sa podávajú, len ak sú vo vážnom zdravotnom stave a infekcia sa u nich predpokladá.

V prevencii hnačky doma, ale aj pri cestách do zahraničia, treba klásť dôraz na zvýšenú hygienu, nepiť v zahraničí tečúcu pitnú vodu z vodovodu, ale preferovať balenú, a nepiť chladené nápoje s kockami ľadu. „Na osvieženie sú vhodnejšie nápoje izbovej teploty, nie chladené a sýtené. Treba sa vyhýbať konzumácii potravín, ktoré rýchlo podliehajú skaze, napríklad majonézovým jedlám, tepelne neupraveným jedlám, polotovarom. Pred plánovanou cestou odporúčame podávať minimálne dva týždne probiotiká vopred na zlepšenie bariérovej funkcie čreva,“ priblížila docentka Holečková. Ako povedal docent Ladislav Kužela, riaditeľ DFNsP Bratislava, treba sa držať pravidla britských koloniálnych cestovateľov: "Prevar to, uvar to, olúp to alebo na to zabudni.“

Kedy nie je akútna, ale chronická?

Akútne hnačky infekčného pôvodu zvyčajne trvajú 7 až 10 dní. Hnačka však môže byť sprievodným prejavom aj iných závažných ochorení. Ak trvá viac ako 14 dní, je potrebné myslieť aj na inú príčinu, ako je infekčná. Po vylúčení infekčného pôvodu hnačky, ak riedke stolice naďalej pretrvávajú s prípadnými ďalšími sprievodnými celkovými príznakmi, akými sú neprospievanie, nechutenstvo, pokles telesnej hmotnosti, chudokrvnosť a iné, je potrebné zájsť k lekárovi.

Môže ísť totiž o sprievodný prejav chronických ochorení. U najmenších detí v dojčenskom veku býva často prejavom alergie na bielkovinu kravského mlieka alebo intolerancie laktózy. U starších detí je hnačka ako prejav malabsorpčného syndrómu – celiakie, syndrómu dráždivého čreva, ale môže sprevádzať aj závažné ochorenia akými sú chronické nešpecifické črevné zápaly – Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.

K základným vyšetreniam dlhotrvajúcej hnačky patrí tiež test stolice na okultné krvácanie. Našej krajine totiž patria popredné priečky vo výskyte rakoviny hrubého čreva a konečníka na svete. Toto ochorenie sa môže prejavovať práve dlhotrvajúcou hnačkou a skrytým krvácaním.<pe>

Otázky a odpovede o hnačkách

Čo je hnačka?
Hnačka je časté, viac ako trikrát za deň, vyprázdňovanie riedkej stolice.

Čomu hovoríme akútna hnačka?
Začína sa náhle a trvá krátky čas, menej ako 4 týždne, a je väčšinou infekčného pôvodu.

Čo znamená chronická hnačka?
Trvá dlhší čas – viac ako štyri týždne – a vyžaduje už podrobnejšie vyšetrenie.

Kedy hovoríme o infekčnej hnačke?
Ide o najčastejší typ hnačky, ktorej príčinou je infekcia, zápal spôsobený baktériami, vírusmi alebo parazitmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #črevá #viróza #baktéria #infekčné choroby