Šesť dovolenkových pohrôm

Od plesní na nohách cez hemoroidy až po štípance od otravného hmyzu - to všetko vám hrozí na letnej dovolenke.

10.08.2013 06:00
komár - hmyz - repelent - poštípaný - poštipnutie Foto:
Na štípance po komároch sú vhodné gély po uštipnutí či čpavkové pero.
debata (1)

Letné prechladnutie

Čo hrozí: Ani v lete sa dovolenkárom nevyhýbajú rôzne prechladnutia, z ktorých je na dovolenkách najčastejšia „aircondition disease“. Spôsobuje ju náhly prechod z vonkajšieho tepla do príliš vychladeného autobusu, auta či hotelovej izby.
Prevencia: Prevenciou je ponechať teplotu v autobuse či hotelovej izbe na cca 23–25 stupňov Celzia, resp. maximálne o 5–7 stupňov Celzia nižšiu, ako je teplota okolitého prostredia. Do lietadla či klimatizovaného autobusu je vhodné obliecť si dlhé vzdušné nohavice, ponožky a šatku okolo krku. Prúd vzduchu z klímy by nemal fúkať priamo na vás. V začiatkoch ochorenia možné posilnenie imunity (Preventan, Gunaprevac).
Liečba: Lieky proti teplote a bolesti (Paralen, Panadol, Ibalgin, Brufen, Nurofen, Acylpyrín, Aspirín, Anopyrin, Superpyrin, Ataralgin, Valetol, Nalgesin S, Acyffein, Acylcoffin), kombinované protichrípkové lieky (Modafen, Paralen plus, Coldrex, Trigrip, Theraflu), cmúľacie pastilky proti bolesti hrdla (Neoangin, Strepsils, Orofar, Strepfen, Septofort, Septolete, Tantum verde). Pomáha aj kloktanie morskou vodou, napr. priamo v mori, soľ v mori má dezinfekčný účinok. Podobne je vhodný aj výplach nosových dutín priamo v morskej vode a inhalovanie morského vzduchu najmä ráno alebo po dobrom vlnobití, keď je ovzdušie ionizované.

Opar

Čo hrozí: Herpes je infekčná choroba vírusového pôvodu, ktorá sa prejavuje výskytom bolestivých pľuzgierikov na koži a slizniciach. Vírus prežíva v organizme a aktivuje sa v čase oslabenia imunity, napríklad aj pri cestovaní, provokačným faktorom môže byť aj nadmerné slnečné žiarenie.
Prevencia: dostatočný prísun vitamínov z radu B, C, E plus selén a zinok, ďalej aminokyseliny lyzín, ochrana pier tyčinkou s UV filtrom. Opar sa ohlasuje svrbením a pálením pokožky, ak miesto začneme natierať antivirotikom ešte pred vznikom pľuzgiera, môžeme sa herpesu vyvarovať.
Liečba: voľnopredajné masti a gély s obsahom antivirotika Zovirax, Herpesin, Vectavir, Erazaban, Viru-Merz, náplasti ako Compeed, Cosmos, Herpatch, cesnakové kožné tonikum Herpík, Allivictus derma, masť s hadím jedom OparStop, roztok OroHerp.

Bodnutie osou, včelou, sršňom

Čo hrozí: Ich agresivita narastá najmä pred búrkou. Ľudí, ktorí sú na ich bodnutie alergickí, môže ohroziť aj na živote.
Prevencia: Nepoužívať v lete parfumovanú kozmetiku, potraviny a nápoje pri jedení v prírode zakrývať, nezdržiavať sa v blízkosti košov na odpadky, nechodiť naboso, používať repelenty
Liečba: Dôležité je rýchlo si vytiahnuť prípadné žihadlo, včela ho má zahnuté, duté, ostáva v rane, pričom obsah jedového vačku sa vyprázdňuje postupne. Nadvihnúť ho bankomatovou kartou, chytiť nechtami, pinzetou. Pomôže studený obklad, octanový obklad, koliesko cibule, gél po uštipnutí ako Fenistil gél či Psilo-Balsam, Dapis gél, čpavkové pero After bite, liek proti alergii, prípadne liek proti bolesti. Ťažkí alergici by so sebou mali nosiť balíček prvej pomoci s adrenalínovou injekciou Epi-pen.

Otravné komáre a kliešte

Čo hrozí: Aj komáre môžu prenášať infekcie a kliešte navyše vírusovú kliešťovú encefalitídu a bakteriálnu lymskú boreliózu. Komáre sa bežne vyskytujú aj v prímorských oblastiach.
Prevencia: V oblastiach zamorených kliešťami nosíme dlhé rukávy a nohavice. Podobne to platí aj pre komáre – najmä za súmraku. Proti vírusovej encefalitíde jestvuje očkovanie. Po návšteve prírody sebe aj deťom skontrolujeme telo. Včasným vytiahnutím kliešťa znižujeme pravdepodobnosť nákazy. Používame repelenty, najmä s účinnou látkou DEET.
Liečba: Kliešťa chytíme pinzetou a opatrne ho vykývame. Jestvujú špeciálne pinzety na odstraňovanie kliešťov. V koži nesmú ostať jeho hryzadlá. Ranu dezinfikujeme. Na štípance po komároch sú vhodné gély po uštipnutí či čpavkové pero.

Plesňové ochorenie nôh

Čo hrozí: Mykotické ochorenie vyskytujúce sa medzi prstami dolných končatín je najčastejšou plesňovou infekciou. Hovorí sa mu aj atletická noha. Náchylnejší sú diabetici, starší ľudia s cievnymi ochoreniami nôh, imunitne oslabené osoby, pacienti na dlhodobej liečbe antibiotikami alebo kortikosteroidnými hormónmi. Dobre známa je táto nepríjemná infekcia aj športovcom, najmä bežcom, futbalistom či plavcom.
Prevencia: Udržiavame nohy v čistote a suchu, uprednostňujeme obuv s otvorenou špičkou, tenisky s priedušnou sieťovinou, bavlnené ponožky, v sprchách a na kúpaliskách nosíme gumenné šľapky, po kúpaní si dosucha vyutierame medziprstové priestory na nohách. Niektorí odborníci náchylným ľuďom už preventívne odporúčajú natierať si medziprstové priestory protiplesňovými prípravkami a používať spreje na dezinfekciu obuvi.
Liečba: Natieranie lokálnymi antimykotikami, ktoré sa predávajú vo forme krémov, roztokov, aerodisperzií: Lamisil, Canesten, Candibene, Terbisil, Terbistad, Myco-Decidin, Micetal, Mykoseptin.

Bolesti hemoroidov

Čo hrozí: Zhoršenie stavu hemoroidov môže vzniknúť pri dlhšom sedení v autobuse, vlaku, lietadle, môže súvisieť s vyššou teplotou okolia, so zaparením sliznice okolo konečníka, s cestovateľskou zápchou či hnačkou, korenenými exotickými jedlami a podobne. Medzi typické príznaky patrí svrbenie, pálenie, vysúvanie hemoroidov smerom von, mokvanie, krvácanie.
Prevencia: Dbáme na mäkkú stolicu, nesedíme dlho na záchode, dôkladne očistíme konečník po každej stolici minimálne vlhkými obrúskami, vylúčime z jedálneho lístka dráždivé potraviny.
Liečba: Používanie voľnopredajných krémov, gélov a čapíkov: Faktu, Mastu, Dobexil H, Avenoc, Procto-Glyvenol, Hemorex, Hespidin gél.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #hmyz #opar #plesne #hemoroidy #prechladnutie