Zamestnávatelia by mali v horúčavách chrániť svojich zamestnancov

Vysoké teploty spôsobujú záťaž zamestnancov na väčšine pracovísk, čo môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením teploty, malátnosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až vracaním

12.08.2013 14:00
voda, minerálka, práca, kancelária Foto:
Dostupnosť a dostatok pitnej vody na pracovisku by mal byť samozrejmosťou a zamestnávateľ ju musí zabezpečiť na vlastné náklady.
debata

Dá sa týmto nepríjemnostiam predchádzať? Úrad verejného zdravotníctva odporúča viacero preventívnych opatrení. Veľmi dôležitý je pitný režim. Dostupnosť a dostatok pitnej vody na pracovisku by mal byť samozrejmosťou a zamestnávateľ ju musí zabezpečiť na vlastné náklady. Okrem toho odporúča konzumáciu dostatočného množstva vhodných nápojov, ktoré majú občerstvujúce vlastnosti. Pitným režimom sa nahradí najmenej 70 % vody stratenej počas práce nadmerným potením a dýchaním. Nápoje musia byť zdravotne neškodné, majú mať vhodné chuťové vlastnosti a teplotu, mali by obsahovať čo najmenej cukru (do 6 %). Teplota nápojov by mala byť približne 12 až 15 °C. Za vhodné sa považujú napr. stolové minerálne vody s obsahom sodíka do 100 mg/l, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy.

Pokiaľ ide o oblečenie, zamestnávateľ by mal zabezpečiť vhodný pracovný odev, ktorý by mal byť jednovrstvový, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu.

V prípade potreby by mal umožniť zamestnancom prestávky v práci, aby sa mohli ochladiť osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou, a napríklad upraviť pracovný režim a odpočinok najmä pri prácach s nadmernou fyzickou záťažou a pri prácach vonku zas posunúť začiatok zmeny. Mal by zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky tienením, napr. žalúziami alebo roletami. Ak nie je na pracovisku klimatizácia, treba viac vetrať.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnávateľ #teplo #únava #prehriatie