Na nevoľnosť z cestovania lieky i zázvor

Hovorí sa jej aj cestovná nevoľnosť, morská choroba, ochorenie z pohybu alebo kinetóza. V skutočnosti však nejde o ochorenie, len o nepríjemný stav. Vzniká vtedy, keď vnímanie pohybu orgánom rovnováhy v našom uchu nesúhlasí s vizuálnymi vnemami.

18.08.2013 06:00
ginger, zázvor Foto:
Zázvor sa v akejkoľvek podobe osvedčil ako prírodný prostriedok proti kinetóze.
debata

Príznakom kinetózy je najčastejšie závrat, nevoľnosť, niekedy sa k tomu pridá aj bolesť hlavy, pocit vyčerpania. Kinetóza ako morská choroba je známa najmä z lodí, keď počas búrok a kolísania paluby občas „kŕmia rybičky“ aj tí najodolnejší námorníci, často však vzniká v autobuse, aute, lietadle, najnovšie dokonca v kinách počas premietania 3D filmov a rôznych simulátoroch – či už v autoškole, alebo v herniach.

Pohyb ako chôdza či beh je daný človeku od prírody, preto pri ňom kinetózou nikdy netrpí. Centrum na vyhodnocovanie prichádzajúcich vnemov je však zmätené, keď oči vidia stále rovnakú vec, napr. zadnú stranu sedadla vodiča, ale v orgáne pre rovnováhu vo vnútornom uchu, tzv. vestibulárnom aparáte, sa prelieva tekutina a vzniká tak vlastne informácia o pohybe tela. Pre rozvoj kinetózy nemusí vzniknúť len rozpor v podobe – telo sa pohybuje, zrak registruje pokoj. Môže nastať aj opačná situácia, ak človek stojí na moste a uprene pozoruje vodu, ktorá tečie pod ním. Aj z toho sa niektorým môže poriadne zakrútiť hlava. Mimochodom, kinetózou trpia aj kozmonauti, hovorí sa tomu aj vesmírna choroba alebo syndróm adaptácie na stav beztiaže. Až 50¤% z nich má počas prvých troch dní pobytu vo vesmíre problémy.

Pomôcť môže homeopatia a nastavenie psychiky

Medzi rizikové faktory kinetózy patria všetky možné druhy pohybu v dopravných prostriedkoch, niekedy dokonca jazda na koni a kolotočoch. Hlavnou prevenciou je vyhýbať sa pohybu, ktorý ju spúšťa, to však, bohužiaľ, často nie je možné. „Ja trpievam kinetózou v aute aj v kine,“ hovorí pani Diana z Bratislavy. „Zaujímavé je, že keď šoférujem, tento problém nikdy nemám. Nedávno som bola na exotickej dovolenke, keď sme jazdili po pomerne členitom ostrove autom a mali sme vlastného šoféra. Neviem, či to bolo dané aj iným typom auta, ktoré inak pružilo, mnohými zákrutami, niekde nedobrým stavom ciest a jazdou vpravo, ale v prvý deň mi bolo neuveriteľne zle. Doslova som si to odtrpela napriek tomu, že som sedela vpredu vedľa vodiča.“

Diana sa rozhodla užívať Tabacum nicotiana. Homeopatia by mala fungovať na princípe podobné sa lieči podobným. A akútna intoxikácia, ktorú každý zažil po svojej prvej cigarete, pripomína syndróm morskej choroby – závraty, zníženie tlaku, studený pot, pocit na omdletie. Diana ako homeopatka tejto liečbe verí a aj toto psychické nastavenie jej nepochybne výrazne pomohlo. V ďalších dňoch už väčšie problémy nemala. Pri dodržiavaní zásad prevencie cestovnej nevoľnosti. Na prevenciu a liečbu problémov spojených s nevoľnosťou pri cestovaní jestvuje aj viaczložkový homeopatický liek Cocculine.

Dodržiavanie preventívnych opatrení

Kinetóza má sčasti psychologický základ. Určite pomáha pozitívne myslenie a snaha vyhnúť sa strachu, že človek bude vracať. Keďže nevoľnosť je nákazlivá najmä pri pohľade na to, ako niekto iný dávi a úlohu pri tom zohráva aj typický kyslastý pach zvratkov, treba sa tejto situácii vyhnúť a radšej sa vzdialiť. Ľútostivé pozorovanie postihnutej osoby môže spôsobiť reťazovú reakciu.

Kinetózu môžu spustiť aj výfukové plyny, pach šíriaci sa z kuchyne, cigaretový dym, takže v rámci prevencie si treba zabezpečiť prísun čistého vzduchu. Ak je možné vybrať si, lepšie je cestovať v noci, pretože vtedy sa hrozba žalúdočnej nevoľnosti zmenšuje, keďže zrak v tomto čase menej vníma. Najmä deti takto navyše nevyhnutnú jazdu prespia. Odporúča sa nejesť ťažké jedlá, nepiť alkohol, poriadne sa vyspať, pretože riziko narastá s únavou.

Počas cesty nečítať, podľa možnosti sedieť čo najviac vpredu, v smere jazdy a hľadieť pred seba, na lodi na spodnej palube s výhľadom von. Obalamutiť centrálny nervový systém môže aj navodenie pocitu relaxácie – hudba v slúchadlách a zatvorené oči. Pomáha cmúľanie zázvorových cukríkov, pretože zázvor sa v akejkoľvek podobe osvedčil ako prírodný prostriedok proti kinetóze. Obsahuje ho aj lízanka TravelPop spolu s valeriánou, chmeľom a medovkou.

Lieky na kinetózu

Proti cestovnej nevoľnosti sú k dispozícii aj liečivá. Žuvacie tablety Travel-gum treba žuvať 45–30 minút pred plánovanou cestou, potom sa žuvačka vypľuje. Ak sa pri cestovaní predsa len objavia ťažkosti, je možné 10 minút žuvať druhú tabletu. Liek môže znižovať pozornosť. Liečivo obsiahnuté v tabletách je antihistaminikum, vstrebáva sa do krvi aj sliznicou úst a pôsobí na nervové dráhy orgánu rovnováhy. Jestvuje v dvoch dávkovaniach – nižšie je určené pre deti od 4 do 12 rokov, vyššie pre tínedžerov a dospelých.

Medicínskou klasikou proti cestovnej nevoľnosti je už oddávna známy Kinedryl. Okrem účinnej látky obsahuje aj kofeín. Treba myslieť na to, že prvú dávku treba užiť hodinu pred začiatkom cesty. Pri liečbe akútne vzniknutej kinetózy je užívanie iné, treba si ho naštudovať v príbalovom letáku. Možno ho však podávať už deťom od dvoch rokov. Tabletky je totiž možné štvrtiť. Šťastnú cestu!

Na cestách zdravšie i štýlovo

Je známe, že dlhé sedenie v strnulej pozícii spôsobuje u predisponovaných ľudí bolesti nôh či opuchy. Hrozí dokonca cestovná trombóza, vytvorenie krvnej zrazeniny najčastejšie vnútri žily, ktorej rizikovým faktorom je najmä nedostatok pohybu. Kompresívne lýtkové pančuchy RELAX TRAVEL poskytujú účinnú podporu, ktorá spočíva v prevencii týchto negatívnych javov. Sú určené pre ženy aj pre mužov nielen počas cestovania, ale aj pri ďalších činnostiach, ktoré si vyžadujú dlhšie sedenie alebo státie. Obsiahnutá aplikácia silverprotect bráni rastu baktérií, a tým aj vzniku nepríjemných pachov.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #nevoľnosť #kinetóza #zázvor #liek #Kinedryl