Aj v elektronických cigaretách objavili rakovinotvorné molekuly

Odborníci objavili vo výparoch elektronických cigariet značné množstvo rakovinotvorných molekúl. Uvádza to vo svojom najnovšom vydaní francúzsky časopis 60 millions de consommateurs, ktorý sa zameriava na ochranu spotrebiteľov.

27.08.2013 14:00
smoking, fajčenie, cigareta, dym Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Elektronické cigarety zďaleka nie sú také neškodné pomôcky, ako tvrdí výrobcovia, a môžu vylučovať potenciálne karcinogénne látky. Nie je to dôvod na ich zákaz, ale na ich lepšiu kontrolu,“ povedal šéfredaktor denníka francúzskeho štátneho ústavu spotreby INC Thomas Laurenceau. Lepšiu kontrolu týchto výrobkov podporuje aj popredná česká odborníčka na liečbu závislosti od tabaku Eva Králiková.

V niektorých elektronických cigaretách je podľa časopisu množstvo niektorých jedovatých látok dokonca vyššie ako v normálnej cigarete, najskôr pre príliš rýchly ohrev. V iných elektronických cigaretách odborníci objavili nežiaduce kovy a antimón.

„Pravdepodobne väčšina náplní elektronických cigariet zdraviu neškodí, ale my to nevieme, pretože nepodliehajú žiadnej registrácii ani regulácii,“ povedala Králiková. Na trhu je vyše 250 značiek, väčšina náplní sa vyrába v Číne a kvalita nemá podľa Králikovej žiaden štandard, pretože nie je regulácia.

Denník tiež upozorňuje, že popisy pri náplniach nikotínu pre elektronické cigarety mnohokrát uvádzajú nižšie množstvo nikotínu, než je skutočnosť. Výrobcovia vraj tiež zamlčujú prítomnosť niektorých škodlivých látok v elektronických cigaretách, napríklad niektorých propylénov.

„Bude nutné brať do úvahy zdravotné riziká spojené s používaním elektronickej cigarety,“ uviedol na adresu úradov prestížny odborný časopis 60 millions de consommateurs.

Francúzska ministerka sociálnej starostlivosti a zdravotníctva Marisol Touraineová už sľúbila presadzovať zákaz predaja elektronických cigariet neplnoletým osobám, zákaz ich používania na verejných miestach a zákaz ich reklamy.

V Európe sa chystá direktíva o kontrole tabakových výrobkov, hlasovať sa o nej má v septembri. Navrhuje, aby elektronické cigarety boli regulované rovnako ako náhradné terapie nikotínom. Žuvačky, náplasti, inhalátory a tabletky predávané pre túto liečbu v lekárňach prechádzajú klinickými štúdiami, ktoré potvrdia ich bezpečnosť a účinnosť. Rovnako by to malo byť pri elektronických cigaretách.

Americká tlač minulý týždeň uviedla, že úrad pre dohľad nad potravinami a liekmi v USA zvažuje zákaz predaja elektronických cigariet na internete, aby sa nedostali ľahko do rúk maloletým.

Predaj elektronických cigariet v posledných rokoch vo svete prudko rastie. Sú lákavé pre klasických fajčiarov najmä tým, že bývajú lacnejšie a sľubujú zdravotnú neškodnosť. Výrobcovia sa ale podľa francúzskeho týždenníka Le Nouvel Observateur zameriavajú aj na ľudí, ktorí nikdy nefajčili.

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #rakovina #elektronická cigareta