Mýty a pravdy o antibiotikách

V poslednom období sa objavujú názory, že antibiotiká sú škodlivé pre ľudský organizmus a treba sa im za každú cenu vyhýbať. Pravda je však taká, že bez antibiotík sa v mnohých prípadoch nezaobídeme.

31.08.2013 06:00
dieťa, hrdlo, vyšetrenie, angína, choroba,... Foto:
Antibiotiká zaberajú len na bakteriálne nákazy - sú teda účinné napríklad v prípade streptokokovej angíny.
debata (1)

Je to tak napríklad pri akútnych infekčných ochoreniach, ako je angína, zápal pľúc, zápal močových ciest, zápal stredného ucha a i. Bez použitia antibiotík v mnohých prípadoch riskujeme vážne komplikácie ochorení. Obyčajná angína, ktorá nie je liečená antibiotikami, môže spôsobiť vážne poškodenia srdca, obličiek či vznik chronických ochorení, ktoré výrazne znižujú kvalitu života pacienta. Napriek tomu, že antibiotiká môžu mať určité vedľajšie účinky, existujú prípravky (probiotiká), ktorých užívanie spolu s antibiotikami výrazne znižuje nežiaduce účinky, ako je alergia alebo disbakterióza.

Penicilín je už dávno prekonaný

Nie je to pravda. Moderných antibiotík je veľa, ale klasický Flemingov penicilín používajú lekári dodnes a v niektorých prípadoch sa k nemu po skúsenostiach s inými preparátmi vracajú. Účinná látka je stále rovnaká. Pri rade diagnóz zaberá najlepšie zo všetkých. To platí napríklad v prípade streptokokovej angíny alebo niektorých zápaloch pľúc.

Kto nedoberie lieky, nebudú mu zaberať

Odolnosť mikróbov voči antibiotikám nefunguje individuálne. Tým, že ich nedoberieme, podporujeme vznik odolného kmeňa, ktorý je nebezpečný pre všetkých. Tento kmeň však, samozrejme, nemusí nakaziť práve nás. Skôr než sami sebe v onen moment škodíme všetkým ostatným, čo sa nám môže vrátiť.

Je dobré brať si antibiotiká na cesty

Niektorí ľudia si nechávajú od lekára predpísať antibiotiká, keď sa chystajú do zahraničia. Pravdepodobnosť, že takto naslepo ordinovaný liek bude použitý nesprávne, je pomerne vysoká. Ak je to len trochu možné, je dobré aj v cudzine kontaktovať lekára a použitie antibiotík s ním konzultovať.

Každý problém s neúčinkujúcimi protiinfekčnými liekmi vedci rýchlo vyriešia

Mohlo by sa zdať, že ak sa vyskytne nový nebezpečný odolný kmeň, vedci rýchlo vyrobia nové, účinné antibiotikum. Je možné, že sa im to podarí, ale nedá sa na to spoliehať. V posledných dvoch desaťročiach sa objavilo len veľmi málo naozaj nových antibiotík a nie je pravdepodobné, že by ich čoskoro nejako výrazne pribudlo.

Antibiotiká fungujú na každú infekciu

Nie je to pravda. Antibiotiká zaberajú len na bakteriálne nákazy – sú teda účinné napríklad v prípade streptokokovej angíny. Podávať ich v prípade vírusových infekcií nemá zmysel. Na chrípku či žltačku teda neplatia. Väčšina infekcií dýchacích ciest je navyše vírusového pôvodu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mýty #antibiotiká #penicilín