Ak už muž príde k dermatológovi, je poslušný pacient

Muži vo všeobecnosti neradi chodia k lekárom. Najneradšej zo všetkého k urológom, lepšie na tom však nie sú ani dermatológovia.

05.09.2013 06:00
dermatológ, muž u dermatológa Foto:
Ak už muž navštívi dermatológa, je dobrý pacient.
debata

Potvrdila to dermatologička MUDr. Slavomíra Feix z centra zdravia a krásy Interklinik. „Musím však povedať, že keď muž trpí ochorením kože, tak príde. A potom sú to dobrí, v zmysle poslušní pacienti, pretože si uvedomujú, bez našej pomoci sa kožné ochorenie nedá celkom odstrániť. Alebo si od nás aspoň nechajú vysvetliť, že sa jedná o niečo genetické a naučia sa s tým žiť.“

Inak je to však už napríklad so znamienkami, ktoré si muži podľa doktorky Feix až tak nevšímajú. Tie skôr padnú do oka ženám, partnerkám. A práve prezeranie znamienok považuje za prevenciu melanómu, bazaliómu a karcinómu. Dermatológovia partnerom odporúčajú, aby si ich navzájom poprezerali. Je to dokonca dôležitejšie ako raz za rok navštíviť dermatológa. Dermatológ síce posúdi aktuálny stav, vidí podozrivé znamienka, ale vývoj znamienka si skôr všimne žena v partnerskom vzťahu a následne muža k lekárovi privedie alebo pošle. Sú však aj muži, ktorí tvoria výnimky, potvrdzujúce pravidlo a na preventívne prehliadky chodia pravidelne – ročné, ale aj polročné. „Keď sa im niečo nezdá, pribehnú. Asi je to trochu lepšie ako u tých urológov,“ doplnila Feix.

Na otázku, či to majú v prípade kožných ochorení, ktoré sa prejavujú na tvári, jednoduchšie ženy (tvár si môžu zatrieť make-upom), Feix odpovedala: „To by ste sa čudovali. Prídu občas pacienti s rosaceou či problémovou pleťou a sú to najlepší pacienti. Keď vidia úspech, že sa cievočky dajú odstrániť laserom, chodia pravidelne až do dobrého výsledku.“ Podľa jej slov niektorí nedbali dokonca použiť aj make-up a to boli muži v strednom veku.

Netreba zdôrazňovať, že mužská koža je iná ako jemnejšia ženská. Tak ako majú muži inú stavbu svalstva, tak aj kože. Najčastejšie ich k dermatológovi privedú bradavičky, nasleduje problematická olejovitá mastná pleť. Prekáža im robustná porózna pleť, ktorá sa s vyšším vekom ešte aj zhoršuje. Chodia na hĺbkové prečistenie a zjemnenie pleti, ale aj s rôznymi cystičkami, fibrómkami a s tzv. divým mäsom. A biznismani často vyhľadávajú dermatológov kvôli odstráneniu potenia botulotoxínom.

Medzičasom sa zmenil aj vzťah mužov k vlastnému telu. V porovnaní s minulosťou sa oň podľa Slavomíry Feix starajú viac ako tomu bolo kedysi. Pribúda viac aj mužov, ktorí sa starajú o svoju pleť, vrátane vrások. „To je taká malá nespravodlivosť. Žena musí absolvovať oveľa viac procedúr, kým muž len jednu a hneď omladne, aj o desať rokov. Efekt je tam fantastický. Sú samozrejme aj muži, ktorí to preháňajú, ale nie je ich toľko, koľko žien, ktoré to preháňajú,“ zhodnotila Feix.

debata chyba
Viac na túto tému: #dermatológ #muž u dermatológa