Proti baktériám máme iba dve zbrane

Častou chybou pacientov je, že nedoberú antibiotickú kúru do konca, čo môže prispievať ku vzniku rezistentných baktérií, tvrdí MUDr. Peter Makara, prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva a praktický lekár pre dospelých v Snine.

06.09.2013 06:00
debata (1)
MUDr. Peter Makara. Foto: archív MUDr. Petra Makaru
MUDr. Peter Makara MUDr. Peter Makara.

S akými problémami sa v rámci nadužívania či nesprávneho užívania antibiotík stretávate v ambulancii?
Najčastejšia chyba je zbytočné predpisovanie antibiotík pri vírusovej infekcii. Priemerne 8 z 10 prechladnutí má vírusový pôvod. Nájdu sa lekári, ktorí takmer na každé ochorenie ordinujú antibiotiká, pretože opatrný lekár nechce poškodiť pacienta a predpíše mu ich pre istotu. Zároveň je tu tlak pacienta na predpis antibiotík vo viere, že sa rýchlejšie vylieči. Keby sa lekár mohol oprieť o výsledky vyšetrenia CRP, verím, že by sa táto situácia zmenila. Malo by byť nepísaným pravidlom, že ak už ordinujem antibiotiká, odporúčam súčasne aj probiotiká na ochranu črevnej mikroflóry. Ďalšou častou chybou pacientov je, že nedoberú antibiotickú kúru do konca, čo môže prispievať ku vzniku rezistentných baktérií. Tie ohrozujú aj najbližšiu rodinu. S týmto poznaním by si svojvoľné ukončenie predpísanej antibiotickej kúry mal každý rozmyslieť.

Množia sa prípady pacientov, ktorí sú nositeľmi odolných baktérií?
Vyskytujú sa stále častejšie. Urobíme výter a často dostaneme výsledok so samými mínuskami – necitlivý na penicilín, tetracyklín, cefalosporín, makrolid, chinolón, sulfonamid. Možnosti liečby výrazne obmedzí, keď je pacient na niektoré antibiotiká alergický. Potom ho musíme hospitalizovať a modliť sa, aby bola baktéria citlivá na niektoré injekčné antibiotikum vo vysokej dávke alebo na ich kombinácie. Proti baktériám máme v podstate iba dve zbrane: jedna z nich je očkovanie a druhou sú postupy proti nárastu odolnosti voči antibiotikám. A v obidvoch máme na Slovensku zásadné nedostatky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #baktéria #vírus #antibiotiká #rezistencia na antibiotiká #Makara