Zvýšená pokojová frekvencia prináša vyššie riziko úmrtia a infarktu

Srdcovocievne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtia Slovákov. Svetový deň srdca tento rok opäť pripomína, aby ľudia nepodceňovali rizikové faktory srdcovocievnych ochorení a aktívne sa podieľali na zdraví svojho srdca.

15.09.2013 06:00
srdce, tep, frekvencia, ekg, krivka Foto:
Významným rizikovým faktorom, ktorý ovplyvňuje prežívanie a kvalitu života pacientov so srdcovým zlyhávaním, je aj srdcová frekvencia.
debata (1)

Prevencia, ktorá zahŕňa fyzickú aktivitu a zdravú životosprávu, môže uchrániť pred poškodením srdca a liečba zase môže pomôcť zabrániť ďalšiemu postupu ochorenia.

Okrem problémov, ako je infarkt či cievna mozgová príhoda, predstavuje veľkú výzvu pre kardiológov chronické srdcové zlyhávanie (CHSZ), ktoré je posledným stupňom kardiovaskulárnych ochorení. Úmrtnosť pacientov je v tomto prípade vyššia ako pri rakovine prsníka či prostaty. Každý siedmy pacient zomrie do pol roka od zistenia diagnózy. Toto chronické ochorenie vzniká ako dôsledok poškodenia srdca po infarkte, ischemickej chorobe srdca, hypertenzii či poruche srdcových chlopní. U mnohých pacientov príčina srdcového zlyhávania však nie je známa.

Významným rizikovým faktorom, ktorý ovplyvňuje prežívanie a kvalitu života pacientov so srdcovým zlyhávaním, je aj srdcová frekvencia. Je to dôležitý znak funkcie a výkonnosti kardiovaskulárneho systému. Zvýšená pokojová frekvencia prináša dokázateľne vyššie riziko úmrtia, infarktu, ako aj hospitalizácií pre srdcové zlyhávanie. Na to, že nie je niečo v poriadku, môže podľa kardiologičky Kataríny Hatalovej z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb poukazovať ako prvá dýchavica po námahe.

Cieľom liečby chronického srdcového zlyhávania je zníženie chorobnosti a úmrtnosti pacientov a zlepšenie kvality ich života. Napriek tomu, že ochorenie nie je vyliečiteľné, je podľa Hatalovej liečiteľné. Liečba pozostáva z diétnych a režimových opatrení, cvičenia a záťažových tréningov, kombinovanej farmakoterapie a chirurgickej alebo prístrojovej liečby. Farmakologická liečba prináša viacero liečebných možností s rozdielnym účinkom a pacienti obyčajne užívajú kombinovanú liečbu.

Medzi lieky využívané pri liečbe patria diuretiká, digoxín spôsobuje, že srdce bije silnejšie a pravidelnejšie, ACE inhibítory pomáhajú srdcu pumpovať viac krvi a tak znižovať tlak krvi, betablokátory, sartany i antagonisti aldosterónu. Prognózu pacientov priaznivo ovplyvňuje spomalenie srdcovej frekvencie špecifickým novým liečivom ivabradínom, ktoré je od leta hradené aj slovenskými zdravotnými poisťovňami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #dych #srdcový infarkt #srdcovo-cievne ochorenia