Bolesť živého zuba sa na bolesť mŕtveho nepodobá

Zubári sa rozhodnú umŕtviť zub vtedy, keď je prítomnosť nervu prekážkou jeho kvalitného fungovania.

21.09.2013 06:00
zuby Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najčastejšie sa jedná o infekciu, ale môže to súvisieť aj s nesprávnym postavením zuba, prípadne urázom. Pre Pravda.sk to vysvetlil zubár, MUDr. Tomáš Pánek.

Možno tú bolesť poznáte. Zub je mŕtvy, no predsa bolí. Môžu mŕtve zuby bolieť? Ak áno, ako túto bolesť vysvetľuje odborník? MUDr. Tomáš Pánek odpovedá: „V prvom rade, bolieť vás môže bohužiaľ aj to, čo nemáte – napríklad fantómová bolesť v amputovanej končatine. V druhom rade, zub nie je izolovaný uprostred vzduchoprázdna, ale je ukotvený v okolitých štruktúrach, ktoré majú vlastné cievne a nervové zásobenie. Znamená to, že mŕtvy zub je schránka, ktorú sme zbavili cievneho a nervového zásobenia, ale je stále zaclenený do okolia. Ak je zdrojom podnetov, ktoré dráždia okolité prostredie, môžeme to vnímať ako bolesť.“ Zubár dodal, že ju spôsobuje všetko, čo dráždi nervové zakončenia, ktoré prenášajú bolestivé podnety. Môže to byť dráždenie mechanické (tlak), chemické (silne kyslé alebo zásadité pH), či biologické (choroboplodné zárodky).

MUDr. Tomáš Pánek. Foto: Jena Šimková
Tomáš Pánek MUDr. Tomáš Pánek.

Dokedy je možné túto bolesť znášať, je podľa MUDr. Páneka veľmi individuálne. Závisí to od subjektívneho pocitu vnímania bolesti. „Každý vydrží niečo, ale nikto nevydrží všetko. Ako lekár si myslím, že nie je žiaden dôvod bolesť "znášať“. Keď sa objaví, je treba vyhľadať pomoc čo najskôr." Vysvetlil tiež, že bolesť sa môže vyskytnúť počas hojenia, ale môže byť aj známkou šírenia infekcie, ktorá je nebezpečná aj pre iné orgány a sústavy. Každý lekár má vraj na základe svojich skúseností, zručností, vybavenia a vedomosti kritéria, ktorými hodnotí možnosť zub zachovať alebo extrahovať. Vo všeobecnosti treba zub vytiahnúť vtedy, keď je zdrojom infekcie, ktorej sa nevieme zbaviť iným spôsobom ako extrakciou, uviedol zubár.

Bolesť živého zuba sa na bolesť mŕtveho nepodobá. „Živý zub zvykne reagovať skôr na chlad a teplo. Mŕtvemu zubu táto reakcia chýba,“ tvrdí doktor Pánek a spresňuje, že mŕtvy zub býva skôr citlivý na dotyk alebo tzv. záhryz. Niektoré chronické stavy sa môžu prejavovať atypicky. Bolesť môže byť pociťovaná v hĺbke, nemusí byť ohraničená, môže sa šíriť, dokonca môže byť človek presvedčený o tom, že nesúvisí so zubami, ale s okolitými štruktúrami (napríklad ucho, oko, hlava).

U dospelého zuba s ukončeným koreňovým vývojom nie je prítomnosť nervu limitujúcim faktorom životnosti. Otázka „ako dlho môže mŕtvy zub prežiť“ je podobná otázke „koľko prežije človek s jedným okom“. Čo potrebuje mŕtvy zub na prežitie, je zdravý závesný aparát a vhodné zabezpečenie proti infekcii (koreňová výplň) a fraktúre (korunka, onlej)."

Každopádne, mŕtvy zub nie je rovnocenný živému. Aj podľa MUDr. Páneka je jeho biologická hodnota o čosi nižšia, no v prípade, že ošetrenie súvisiace s odstránením nervu bolo prevedené v súlade so súčasnými pravidlami, životnosť tejto mŕtvej schránky je porovnateľná. „Platí samozrejme, že aj následná domáca a ambulantná starostlivosť o zub je primeraná. Ľudia si niekedy myslia nielen to, že takýto zub už nemôže bolieť, ale napríklad, že sa ani nemôže pokaziť, čo je ďalší veľký omyl,“ upozornil Pánek.

Tomáš Pánek

Vyštudoval stomatológiu na Lekárskej fakulte UK v Bratislave. Je vedúcim lekárom Súkromnej zubnej praxe v Bratislave (www.panek.sk).

debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvy zub #bolesť mŕtveho zuba