Príznaky lymfómu? Môžu byť rôzne. Ochorenie môže objaviť kdekoľvek

Celkové príznaky sa objavia pri rozsiahlom postihnutí ochorením, alebo keď sa lymfóm prejavuje agresívne a jeho prítomnosť zaznamená celý organizmus: bezbolestné opuchy krku, pazušnej jamky alebo slabín; nočné potenie; nevysvetliteľná horúčka; úbytok hmotnosti a únava; kašeľ a lapanie po dychu; neprestajné svrbenie celého tela.

18.09.2013 06:00
lekár, pacient, choroba, vyšetrenie, diagnóza,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Lokálne príznaky

Najčastejším príznakom lymfómu je hmatateľná, zväčšená uzlina napríklad v oblasti krku, pazuchy, alebo slabín. Nájdená hrčka však nemusí hneď signalizovať rakovinu. Zväčšenie lymfatických uzlín môže byť prejavom prekonanej infekcie. Pozornosť však treba zbystriť vtedy, ak sú uzliny väčšie ako 2 cm, nachádzajú sa v zhlukoch, zväčšujú sa a pribúdajú.

Zväčšujúce sa zhluky uzlín môžu vytvárať bolestivý tlak na orgány v blízkosti ich rastu:
Hrudník – prejavuje sa bolesťami hrude, kašľom, problémami s prehĺtaním, ale aj dýchavičnosťou. Ojedinele sa môže objaviť aj tzv. syndróm hornej dutej žily, čo znamená problém odtoku krvi z hlavy a horných končatín. Vtedy pacient opuchne na krku a v tvári, pod kožou hrudníka sa objavia malé modré žilky, pretože krv sa snaží nájsť si cestu k srdcu inou cestou. Zväčšená slezina – prejavuje sa bolesťami pod rebrom a tiež pocitom sýtosti, a to aj po zjedení malého kúska jedla.
Brucho – pravdepodobnosť, že uzlinu zachytíte v úvodnom štádiu, je malá, väčšinou sa prejaví neskoro, a to bolesťami v okolí pupka či na chrbte, alebo pocitom plnosti hneď po jedle.
Malá panva – môže sa prejaviť ako opuch nohy, ale aj bolesťami obličiek a neskôr aj ich poškodením. Dokonca v tejto oblasti môžu vzniknúť aj 20-centimetrové zhluky uzlín a vy o tom vôbec nemusíte vedieť.
Žalúdok – pri jeho postihnutí bolesti nastupujú nalačno, ale aj po jedle, majú veľmi podobné príznaky ako žalúdočné vredy.
Mozog – pri postihnutí mozgu sa lymfóm môže prejaviť podobne ako mozgová príhoda.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lymfóm #príznaky #uzliny