Príbehy pacientiek s diagnózou: lymfóm

Prečítajte si tri príbehy pacientiek, ktoré si s lymfómom poradili.

18.09.2013 14:00
debata

Príbeh prvý

Mária Boskovičová

Mária Boskovičová mala len 21 rokov, keď sa u nej objavili prvé príznaky ochorenia. „Mala som nález medzi pľúcami, veľa som schudla. Myslela som si, že je to sprievodný jav prekonanej chrípky,“ rozpráva. „Mala som aj hrčku na krku.“ Najväčšou oporou jej bola rodina, ale sama sa k svojmu ochoreniu stavala optimisticky. Ešte pred stanovením diagnózy sa u nich doma o lymfóme hovorilo. Jej matka je totiž lekárka. Ale na rakovinu nechceli ani pomyslieť. „O svojej chorobe som nehľadala žiadne informácie na internete, riadila som sa tým, čo mi hovorili lekári. Povedali, že liečba bude trvať 12 týždňov, ja som sa na to nastavila. Absolvovala som chemoterapiu aj biologickú liečbu. Hrozili mi infekcie, ale ja som si nepripúšťala nič zlé.“ Prejavili sa u nej všetky nežiaduce účinky liečby. Našťastie všetko dobre dopadlo a dnes je zdravou a šťastnou matkou ročných dvojčiat.

Príbeh druhý

Barbora Morongová

Barbora Morongová má dnes 33 rokov a je šťastnou matkou dvoch detí. „V roku 2012 som porodila svoju druhú dcérku. Mala len päť týždňov, keď som dostala zimnicu, bolel ma krk, mala som pocit, ako by som v ňom mala svalovicu,“ hovorí o začiatkoch ochorenia. „Brala som najprv antibiotiká, pretože môj stav sa prejavoval ako bežná infekcia.“ Teploty ustúpili, ona sa cítila lepšie. Ale len do chvíle, kým nedobrala lieky. „Teploty sa mi vrátili a pribudla uzlina. Bolel ma aj chrbát, bola som unavená. Ale pripisovala som to tomu, že som nosila na rukách aj svoju dvojročnú dcérku a únava je predsa pri dvoch malých deťoch tiež normálna,“ rozpráva. Keďže jej mama je hematologička, začali doma hovoriť aj o lymfóme. Po ďalších vyšetreniach sa diagnóza potvrdila. „Absolvovala som chemoterapiu, imunoterapiu aj rádioterapiu. Moje telo zvládalo liečbu dobre. Okrem toho, že som prišla o vlasy, som nemala žiadne nepriaznivé účinky liečby.“ Liečbu lekári ukončili v októbri 2012 s tým, že je zdravá. „A dúfam, že to tak aj zostane,“ dodala.

Príbeh tretí

Miroslava Fekiačová

Nočné potenie, svrbenie, úbytok na váhe. To boli prvé prejavy choroby, ktoré si v tom čase 17-ročná gymnazistka Mirka Fekiačová veľmi nevšímala. Bola jeseň roku 2005. Keď však neustávali, zašla za lekármi. Tým trvalo trištvrte roka, kým stanovili diagnózu. „Až v máji v roku 2006 mi urobili biopsiu, po ktorej sa potvrdil lymfóm. Liečba trvala pol roka. V tom čase som musela prerušiť štúdium, bola som veľmi unavená, školu som nezvládala,“ rozpráva. Dnes však táto mladá, 25-ročná žena žije naplno. Zmaturovala, skončila vysokú školu, pracuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #príbeh #Pacient #lymfóm