Osmičky sú problematické zuby

Hovorí sa im zuby múdrosti, pretože rastú v čase, keď už by mal byť človek múdry, na prahu papierovej dospelosti. Obyčajne však spôsobujú viac problémov ako osohu. Načo sú nám tretie stoličky, čiže osmičky?

28.09.2013 06:00
zubár, zuby, zubná ambulancia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V poradí tretie stoličky, čiže osmičky, sú oproti iným zubom výnimočné. Prerezávajú sa v čase, keď je už ukončený rast tvárových kostí, najčastejšie okolo 17. až 25. roku života. Často majú málo miesta, pretože v porovnaní s našimi dávnymi predkami máme menšiu tvár aj čeľuste, veľkosť zubov však ostala približne rovnaká. Aj preto ich prerezávanie môže spôsobovať nepríjemné bolesti z útlaku, rastú smerom do líca alebo smerom k jazyku, niekedy sa prerežú jedným hrbolčekom alebo ostanú celé uložené v kosti či pod sliznicou. Takým sa ľudovo hovorí „ležaté osmičky“ alebo neprerezané, retinované osmičky. Podľa stomatochirurga MUDr. Vladimíra Huťana sa správne vyvinú a normálne vyrastú iba jednému človeku z desiatich.

Pre sťažený prístup pri čistení sa obyčajne aj rýchlo pokazia. Dávivý reflex často neumožňuje dokonale vyčistiť ich zadnú plôšku zo strany mandlí, aj keď na to človek používa jednozväzkovú kefku. Do päťdesiatky ich má väčšina ľudí odstránené.

Zub, pre ktorý neplatia pravidlá

Sú ľudia, ktorým sa osmičky vôbec nezaložili, alebo dokonca takí, ktorým narastú malé deviatky. Šťastlivci ani nevedia, že nejaké osmičky majú. „Ak má osmička v ústach dosť miesta a plní si svoju žuvaciu funkciu, je to plne funkčný zub,“ tvrdí MUDr. Lucia Piteková, zubná lekárka z Bratislavy. Pri rozhodovaní sa o odstránení osmičiek treba myslieť aj na to, že v neskoršom veku, keď už človek nadobudne nejaké medzery v chrupe, sa osmička môže stať dobrou oporou pre zubnú náhradu, ako je napríklad mostík.

„Na zistenie počtu a polohy osmičiek je najvhodnejšia panoramatická snímka, ktorú môžeme doplniť intraorálnou snímkou, na ktorej sa presnejšie zobrazí počet a tvar koreňov,“ napísal MUDr. Taras Feltsan z Kliniky stomatológie LF UK a OÚSA v Bratislave pre časopis Bedeker zdravia. Jestvuje aj možnosť CT vyšetrenia a následne 3D rekonštrukcie. Osmičky môžu mať jeden až šesť koreňov. Ak totiž jeden koreň nedokáže pre nedostatok miesta vytlačiť zub von z ďasna, často prirastajú ďalšie, rôzne zakrivené korene.

„Osmička je zub, pre ktorý neplatia nijaké pravidlá, preto jej extrakcia, vytrhnutie, patrí do rúk zubného lekára so skúsenosťami v stomatochirur­gii,“ zdôrazňuje MUDr. Piteková. Má hlboké korene a v prípade horných osmičiek zasahujú do čeľustnej dutiny, ktorá je prepojená s nosnou. Nie vždy sa dá dobre uchopiť do klieští a vykývať.

Z komplikácií môže pri ťahaní dôjsť ku poškodeniu okolitej sliznice a ďasna, zalomeniu koreňa, krvácaniu, v hornej čeľusti ku zatlačeniu do prínosovej dutiny. V dolnej zas k poškodeniu jazykového či sánkového nervu, u pacientov s oslabenou sánkou dokonca ku zlomenine. Aj po zákroku sa môžu objaviť problémy v podobe krvácania, opuchu, silných bolestí, sťaženého otvárania úst, „mravčenia“ okraja jazyka a dolnej pery, zápalov čeľuste. Takéto komplikácie však zďaleka nie sú také časté, ako to zbytočne ľudia šíria v rámci rôznych hrôzostrašných historiek.

Problémy pri prerezávaní alebo neskôr

Ak osmička spôsobuje problémy, treba ju odstrániť. V neskoršom veku je najčastejším dôvodom hlboký kaz, fakt, že odumrie a zlomí sa jej korunka či koreň, vznikne kontaktný zubný kaz medzi sedmičkou a osmičkou. U mladých ľudí sa najčastejšie odstraňujú preto, že robia problémy už pri samotnom prerezávaní – tlačia sa mimo zubného oblúka, spôsobujú zahryzávanie si do líca, pre nedostatok miesta neprimerane tlačia na sedmičku, alebo ostanú zaklinené a treba ich vybrať von. V takom prípade je najlepšie urobiť to ešte v mladom veku, keď má človek vysokú schopnosť hojenia.

Odstraňovanie osmičiek treba naplánovať. V súčasnosti existujú kvalitné anestetiká a pri správne zvolenej injekčnej anestéze človek cíti len tlak. Pri väčšej osmičke sa rana aj šije. Pre istotu treba počítať s 2–3 dňovou práceneschopnosťou, pretože znecitlivenie po dvoch-troch hodinách ustúpi a bežná je následná bolesť i možný opuch. Pacient bude potrebovať lieky proti bolesti či proti opuchu. Z hľadiska predchádzania opuchu má vyznam chladenie malými gélovými vrecúškami, ktoré sa dajú namraziť, alebo si prikladať ľadové kocky vo vrecúšku na líce zvonka (prípadne vrecúško s mrazenou zeleninou z obchodu).

Názory odborníkov na používanie antibiotík sa líšia. Neodporúča sa predpísať ich automaticky v zmysle „keby náhodou“. Ak však ide o dlhšie trvajúci zákrok, komplikácie pre zlé uloženie a tvar koreňov osmičiek, pri veľkom opuchu už počas zákroku, rozsiahlych ranách a podobne, vtedy sú antibiotiká vhodné a treba doužívať celé balenie. K nim sa odporúča užívať probiotiká, vitamíny zo skupiny B a výborné výsledky má aj enzymatická liečba. Špeciálny prístup a plánovanie zákroku potrebujú pacienti, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi a diabetici. Pacient, ktorý sa chystá na stomatochirurgický zákrok, by nemal byť chorý (chrípka, nádcha, zápal hrdla, herpes). Žena by nemala mať menštruáciu, pretože počas nej hrozí zvýšené krvácanie a ťažší priebeh hojenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zubár #zub #osmička #zub múdrosti #stolička